Една трета от икономиката – в сивия сектор

В челната тройка на Европа сме, редом с Румъния и Гърция
28 ное 2011 17:45,
27
Една трета от икономиката – в сивия сектор
Снимка: архив, Булфото

Една трета е сивата икономика в България, или 30 милиарда лева, които трябва да бъдат изкарани на светло. Това е основният извод от комплексния аналитичен доклад за състоянието на неформалната икономика в страната, направен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателската организация е реализирала мащабно изследване, което включва различни видове оценки за размера на сивия сектор в страната за периода 2004-2009 г.

По данни на асоциацията към 2010 г. неформалната икономика у нас е 35 на сто, което поставя страната ни в челната тройка на Европа, следвана от Румъния (34%) и Гърция (30%).

В европейски мащаб най-малък е сивият сектор в Австрия (10%) и в Германия и скандинавските страни (12%).

Прогнозите на доц. Стефан Петранов от АИКБ са, че в рамките на следващите две години делът на сивата икономика ще се понижава, но няма да падне под ниво от 30 на сто. Стойност от 10% е нереалистична, твърди експертът.

Неговата лична прогноза е, че през настоящата година ще бъде отчетена по-ниска стойност на сивата икономика, заради мерките, които правителството предприема в последните месеци за нейното ограничаване.

Въпреки това експертът посочи, че най-голям е проблемът със събираемостта на акцизите и контрабандата при тютюневите изделия.

Кои са отраслите с най-висок дял на сивата икономика и в кои региони на страната тя е най-голяма, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
go 25 преди 12 години
Напротив, навсякаде по света е така! Спрете най-после да се оплаквате и да си мислите, че у нас е най-тежко, защото не е!
23
1
 
7
 
! Отговори
Белчо и Сивушка преди 12 години
Напълно естествено! При такава държавна политика,при такива лобистки закони и липса на каквото и да е държавническо мислене и стратегии, как да бъде?Плащаш данъци, плащаш осигуровки, плащаш местни налози - а пари все няма!Отишли за "консултантски" услуги, за помощи и издръжка на паразитиращи елементи. Така ще е! Уважението между държавата и нейните граждани е взаимен процес!!!!!!
22
2
 
3
 
! Отговори
Еди преди 12 години
Сивата икономика е повече от 4/5 у нас.Да започнем от Парламента-не ходят на заседания да коват закони, а със служебните коли си вършат тяхната скрита,необлагаема дейност.Те никъде не се водят като получатели,не се разписват,но зорко следят как вървят делата им и за си получат паричките в куфарчетата.А другите - да духат супата.4 часов работен ден,неплащане на осигуровки и заплати - правят богатите още по богати.Егати правителството и държавата.Никъде по света няма такава *** държава.
21
1
 
4
 
! Отговори
3/3 преди 12 години
1/3 ли!?сивата икономика е почти 3/3...:-)))))))
20
0
 
3
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
В ИТАЛИЯ ПОчТИ ВСИчКИ БЪЛГАРИ БАчКАТ НА чЕРНО! МИСЛЯ,чЕ СА ПРЕДИ НАС ИТАЛИАНЦИТЕ
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-сивия сектор вБГ е парламента, там е пълно с хидроинженери, емел етем, масларовки, р.овч. и т.н. и т.н.
18
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
ето като има криза вече всеки гледа себе си!Венецуела си поиска обратно над 200тона злато държано в американски банки!И са прави защо златото и авоарите им да са в американски или западни банкисамо нашите изнасят капитализлато в явстрийски шейцарски и американски банки1Вместо да се инвестира в страната се надуват западните и американските балони!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
както се казва в един виц: Професорът по финанси:- Колеги, преди да се дипломирате, трябва да знаете, че държавата се крепи на събраните данъци, а населението - на укритите.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във връзка със състезанието 'Футболист на годината', в последните часове усилено се говори, че от Реал (Мадрид) проявяват сериозен интерес към Бойко Борисов. Симеон Дянков лично се е заел с осъществяването на трансфера. Финансовият министър е готов да продаде министър-председателя, защото така ще може да запълни дупките в бюджeта. :)))
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сивата икономика е гръбнака на българска икономика !
14
1
 
10
 
! Отговори
111 преди 12 години
Една трета от икономиката в сивия сектор ????????? Как Дянков ще накараш *** и голяма част от турците да си плщат данъците ??????????????мисля че голяма част от икономиката е в черния сектор
13
0
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад е евреин, който е приел исляма, пише вестник "Дейли Телеграф".Изданието публикува статия, придружена от снимка на Ахмадинеджад с личната му карта в ръка. На нея е изписано предишното му име Саборджан. "Саборджан" означава "шивач" на иврит. Изданието отбелязва, че семейството на иранския президент е променило името си, след като приело исляма. Експерти предположиха, че Ахмадинеджад е толкова яростен в насаждането си на омраза срещу евреите, защото прави свръхусилие да прикрие миналото си. Али Нуриджадех от Центъра за арабски и ирански изследвания заяви: "Този аспект от живота на Ахмадинеджад обяснява много неща за него. Всяко семейство, което променя вярата се и, респективно, идентичността си, заклеймява старото си самосъзнание". "Чрез своите анти-израелски изявления той се опитва да отхвърли всички съмнения за евентуален еврейски произход. Ахмадинеджад се чувства уязвим в това радикално шиитско общество", допълва той
12
6
 
3
 
! Отговори
да мрънкаме по-малк преди 12 години
Най-много сив сектор означава че най-много са занижени данните за доходите и БВП на държавата , тоест по богати сме отоколото си мислим (и се оплакваме разбира се) поне повече сме по-богати от други държави ако мога така да се изразя, тоест един повод повече да мрънкаме по-малко ама не вярвам...
11
3
 
13
 
! Отговори
ВОЙН СРЩУ МАФИЯТА преди 12 години
БРАВО !!! ТАКА ТРЯБВА !!!! КОЛКТО ПО-МАЛКО ДАНЪЦИ ПЛАЩАМЕ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ЩЕ МОГАТ ДА НИ КРАДАТ И ХОРА КАТО ДОГАН И СЪСЕЛА И ТИКВАТА ДА СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ "ПОРЦИИТЕ" ОТ БЮДЖЕТА !!!!НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИТЕ СИ НА МАФИЯТА, НЕ СИ ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИТЕ, ОСТАВЕТЕ ПАРИТЕ ЗА СЕБЕ СИ !!!!!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а някой някога да е чул или видял ***(турчин) да плаща данъци или каквото и да било друго
9
1
 
10
 
! Отговори
сивия Дянков каза: преди 12 години
Дянков излезе и каза : по- добре сива икономика отколкото никаква. С което даде да се разбере че за сивия сектор идват светли дни ..... е сега блее ,че нямало пари и че онези преди него били виновни.....
8
2
 
12
 
! Отговори
Сивушко преди 12 години
Алоооооууууууу аланкооолуууууу какви 30% в нашия град 70% е сиво, сивоооо ама сиво та чак черно. Невярвам моят град да е изключение......
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе,майка му стара,/извинявам се/ половината България знае,че икономиката е в сивия сектор,що се отнася до плащането на данъци и осигуровки,само наш БОКО и великият му финансист дянковчето си нямат хал хабер от тази работа...Айде стига герберски номера...И пак някой със синдрома"СТРАНДЖАТА" ще каже"ами предишните какво направиха"?Е,да де,ама нали те и за това започнаха да управляват,с такива аспирации? И нали затова получиха"съкрушително мнозинство на изборите преди 2 години?А сега кво праим??
6
2
 
17
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Една трета от икономиката в сивия сектор///............което се дължи на много високите преки и косвени данъци ние сме единствената страна в европа където удържат 50% от дохода((32%доо,8%здравна и 10% данък печалба))........и не ме лъжете че 30годишните ще можем да доживеем и да се пенсионираме на 70г
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един не много умен министър но пък МНОоооооГО по умен от колегите си и шефа си каза:"По-добре сива отколкото НИКАКВА икономика".В тази връзка искам да кажа че все повече се налага в съзнанието ми че българите в по-голямата си част са УНИКАЛНО *** и НЕГРАМОТНИ.Политици,пишман икономисти,пишман журналисти..............пълни *** с ОГРОМНО САМОМНЕНИЕ.Тази държавица ама НИЩО ДОБРО не я чака.