Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци

Чуждите посещения от 500 хил. през 2011 г. са намалели с около 50 хиляди
Обновена: 9 мар 2012 14:49 | 9 мар 2012 11:49,
76
Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци
Снимка: БТА

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7 на сто спрямо миналата година, което е много под очакванията на туристическия бизнес.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред Investor.bg, че месец февруари е донесъл известен оптимизъм, след като регистрира ръст на туристите със 7 на сто, заради проведените ски състезанията в Банско и Пампорово.

Като цяло обаче зимният сезон тази година протича с изоставане, каза Драганов. По думите му то е започнало още през декември 2011 г. и е продължило през първия месец на 2012 г.

Най-голям спад на туристи има от Русия и от Румъния. Броят на руските туристи за месеците декември и януари е намалял с 45%, а на румънските – със 70%.

Отливът на румънски туристи се дължи на икономическата криза, а руските туристи се отдръпнаха заради скандала с чартърните полети от миналата есен, обясни Драганов. Допълнителни причини са тежките зимни условия, затворените граници и затрудненият транспорт.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, чуждите посещения от 500 хиляди през миналия зимен сезон са намалели с около 50 хиляди тази година.

Същата тенденция потвърди и националната статистика преди дни, когато отчете намаление на посещенията на чужденци в България. През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година те са с 14% по-малко.

Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт.

Това беше отчетено и в класацията на Holiday Barometer, която постави България на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт, предлаган на достъпна цена.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
разочарован преди 12 години
Какви чужденци да дойдат в БГ, когато ние самите не смеем да посетим наш летен или зимен курорт; чейндж-бюра измамници, отвън- примамлив курс, отвътре-грабителски, такси-мафия, пред ресторанта (Банско) пише бира 2 лв- вътре 6 лв. На въпроса ми защо пишете 2 лв, отговорът: това важи за лятото!? Който има добри нерви да ходи в нашите курорти, аз нямам излишни и си ходя редовно в Турция. Нали искам да почивам!
66
2
 
1
 
! Отговори
Arexander преди 12 години
"чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт." - Тук е допусната грешка, да се чете "чуждестранните туристи продължават да бъдат отблъсквани от България заради имиджа й на скъпа туристическа дестинация с отвратителен туристически продукт."
65
2
 
3
 
! Отговори
Любо преди 12 години
Еми в Б-я цените спрямо Алпите са 10 пъти по високи И тук само гледат как да те прИебат почва се още на входа сПира те полицаи и ти казва 20 лв После те порязва Паяка Щото хотела ти иска по 20 лв на ден за паркинг После в заведението което ядеш се налага да оправяш настроениет на сервит. да не ти се изплюе в манджата Чакаш по един час на опашка за лифт Вечер може да ти теглят един бой за разкош примерно Несебър БанскОи все разни диви селяни ЕМИ НЕ БЪРКАЙТЕ АЗ ИСКАМ ДА ИМА ТОРИЗЪМ А НЕ ТЕРОРИЗЪМ
64
2
 
5
 
! Отговори
Георги Димитров преди 12 години
Мутренската ни държава не заслужава нищо по-добро. Бетонираха черноморието ни, предстои и бетониране на красивите ни планини, и защо ? Искаме красива природа, а не да гледаме бетонна сивота ... Те по друг начин няма да се спрат, дано поне да се сетят че не е с тоя кратък зимен сезон, с този огромен отлив на туристи няма смисъл да наливат повече пари и да унищожават уникалната ни природа повече.
63
8
 
0
 
! Отговори
deandachev преди 12 години
Колко сте жалки , ето това сме българите "Щом аз съм зле , нека и другия да е зле".Как може да кълнете "дано да няма туризъм,дано летния сезон да се провали? Как не ви е срам , знаеш ли колко българи работят лятото на морето и си изхранват семейството от това? Все едно някой да ви проклее вас "дано да останете на улицата" .... направо съм потресен до къде се е стигнало и какви *** сте всичките , срам ме е че съм българин ама не заради политиците а заради всички такива като вас злобни мързелив
62
2
 
2
 
! Отговори
jeko преди 12 години
Летният сезон вече е само 2 месеца. През останалото време хотелите по черноморието са полупразни. Нищо вече не ме учудва.
61
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
освен,че руснаци и румънци не идват,ами и българите ще ходят в чужбина на почивка,защото съвсем подивяхте от алчност.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
che koi xyknal da idva da go berat i da si xodi po jivo zdravo che otarval kojata da blagodari.
59
3
 
9
 
! Отговори
Зори преди 12 години
Така, така, нека има спад... и още ще има... Лакомият Цеков *** кръв ще ***..
58
2
 
1
 
! Отговори
4 преди 12 години
ay ay ay az po skoro bih se pritesniaval zashto pove4eto bulgari ne mojem da si pozvolim da si po4inem ili da pokarame zimata ot kolkoto za rusnacite i rumuncite.Zamislete se kvo praviat u4enicite v zriala vuzrast ot 8-do 12 class.Dali mogat da si pozvolut da hodia na ski snowbort.Ostava samo piene i narkotici.
57
3
 
6
 
! Отговори
Falkon преди 12 години
Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт....наглите лъжи нямат край тук,я този анализатор да се поразходи до зимните курорти и да хапне по една "евтина супичка"..детска порция за по 7.20 лв самоооооооо!!!!!!!!и посли да лъже наляво и надясно в пресата.Аман от анализатори и рейтинги в тази държава...
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народът казва: "Лакомо дупе, кръв ***". Това са нашите туриситчески услуги.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Летния дано и той е слаб .. наполовина дори .. провален най-добре .. че и българите искат на море .. ама тея шибеци няма как да се сетят , понеже ламтят за пари ..
54
2
 
18
 
! Отговори
коко преди 12 години
При 30 евро за ски карта нашите курорти са изравнени с алпийските. Колкото и реклама да си прравим и Л. Вон да се засели в Бансикия си апартамент пак ще си останем един чалга-шкембеджийски *** за които скиорите не биха платили същите пари като за Австрия или Франция. И 20 инспекции да направи Боко пак същото ще остане . Които продаде хапартамента Банско печели които не - да пие една студена пиринска вода.
53
2
 
28
 
! Отговори
Нормално преди 12 години
Реален резултат от презастрояване + лошо обслужване + високи цени Made in BG !После правителството дава десетки милиони за мазни шарени клипчета на който се показва фалшива България на чужденците като реклама беким се излъжат да дойдат !
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми те да не са прости като нас да стоим тук!
51
2
 
20
 
! Отговори
ski fan преди 12 години
Последно си казах, че няма да стъпя повече на Банско отпреди две години.Причините са в опашките, системно НЕработещи лифтове, затворени и необработени писти, които са причина за блъсканицата.Груби служители, абсурдна ваканция!Цените изобщо не си заслужават!По груба с/ка една седмица на Банско ми излизаше 700 лв, а в Алпите около 1200, но..Двете места нямат НИЩО ОБЩО!Монополът и картелите никога не са довели до нещо добро в икономиката и туризма.Харесвах Банско отпреди.Сега ми е противно!
50
2
 
13
 
! Отговори
митака преди 12 години
Ич не ми е през дедовия дали има спад или не в туризма,те не са направили хотелите си за гражданите на РБ,а за чужденците,да може да лапат тия алчници. Да си спят те в празните хотели,да си пият сами скъпите питиета и яденета и да не реват като вдовици за **** !
49
2
 
18
 
! Отговори
ski fan преди 12 години
Според мен Цеко Минев нарочно съсипва Витоша, защото Банско и Боровец ще умрат съвсем.Никакви еколози не са му виновни, че не модернизира лифтовете: симеоновски, лалето, романски, драгалевски, княжевски и т.н. , щото затова не е нужна сеч и не се излиза от сегашните съоръжения.Доколкото си спомням се докопа до Витоша от 2007 и нищо не е обновил - само яко цоцане на буквално подарени лифтове!Мутрите не обичат да се бъркат, а само да прибират.
48
2
 
7
 
! Отговори
redordead преди 12 години
до ее. повечето хора смятат на семеен бюджет - поне за 2-***...6 нощувки по 60 лева са 360...айде сега смятай карти + храна...иначе аз миналата година ходих на Пампорово за 92 лева на ден в хотел пелерик и това включваше ал инкузив + карта за лифтовете, като обяда може да бъде ина ресторант в пистите, но пък нямаше никъв сняг...такава зима като тази в БГ я има я няма веднъж на 10 години...да давам по 60 лева на ден за карта, че да си дера ските по камънка - не, мерси...

Спонсорирани публикации