Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци

Чуждите посещения от 500 хил. през 2011 г. са намалели с около 50 хиляди
Обновена: 9 мар 2012 14:49 | 9 мар 2012 11:49,
76
Слаб зимен сезон. Не идват вече руснаци и румънци
Снимка: БТА

Зимният туристически сезон тази година ще приключи със спад от около 7 на сто спрямо миналата година, което е много под очакванията на туристическия бизнес.

Председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира пред Investor.bg, че месец февруари е донесъл известен оптимизъм, след като регистрира ръст на туристите със 7 на сто, заради проведените ски състезанията в Банско и Пампорово.

Като цяло обаче зимният сезон тази година протича с изоставане, каза Драганов. По думите му то е започнало още през декември 2011 г. и е продължило през първия месец на 2012 г.

Най-голям спад на туристи има от Русия и от Румъния. Броят на руските туристи за месеците декември и януари е намалял с 45%, а на румънските – със 70%.

Отливът на румънски туристи се дължи на икономическата криза, а руските туристи се отдръпнаха заради скандала с чартърните полети от миналата есен, обясни Драганов. Допълнителни причини са тежките зимни условия, затворените граници и затрудненият транспорт.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма, чуждите посещения от 500 хиляди през миналия зимен сезон са намалели с около 50 хиляди тази година.

Същата тенденция потвърди и националната статистика преди дни, когато отчете намаление на посещенията на чужденци в България. През януари 2012 г. в сравнение с декември 2011 година те са с 14% по-малко.

Драганов потвърди, че чуждестранните туристи продължават да бъдат привлечени от България заради имиджа й на евтина туристическа дестинация с качествен туристически продукт.

Това беше отчетено и в класацията на Holiday Barometer, която постави България на четвърто място в света като страна с най-добро качество на туристическия продукт, предлаган на достъпна цена.

Още новини за България четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: туризъм в България
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
9
 
! Отговори
хм преди 12 години
Как очаквате да има руснаци, като ги оставяме с дни да висят на летището без да могат да се приберат :) А имаше хора, които разправяха как не са ни притрябвали руснаци туристи.
46
11
 
0
 
! Отговори
ее преди 12 години
е добре де вие вие все по 5 звездни хотели ли ходите на Банско, пълно е с други варианти за 20-25 лв на вечер, аз за 1 седмица ски на Баско ми излезе 600-700 лв
45
2
 
13
 
! Отговори
redordead преди 12 години
е как няма да има спад, като цените са равни на тези в австрия, ама там има по 500-1000 км писти и не чакаш по 10-20-30 мин на опашка за лифт...да не говорим, че когато стъпиш на заветната писта тя е като Цариградско в час пик...или ситуация - плаща през седмицата 55 леева за карта в Боровец, и се чупи кабинката, или затварят Ястребец и Маркуджиците...и какво половината писти затворени и всички се бутат на мартинови бараки и ситнякво...т.е. в този момнет КУРорта има двойно по-малко разходи...
44
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, едно семейство с 1200 евро си кара ски по алпийските курорти като белите хора за 10 дена - кво Банско , кви пет лева бе
43
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уви!За всеки влак си има пътници!Дори и за мизерните мутромилиционерски бардаци Банско и Боровец!Има трето качество ингилизи, заблудени рашъни, румънци, гърци и македонци, дето винаги ще идват!Наред е ВИТОША!Банско е една перачница!За всеки кръг от световната купа държавата налива пари, а юлен е офшорка!Боли го фара Цеко дали някой е доволен или не!Нито цените, нито качеството си заслужават за да човек да си къса нервите по Банско, Боровец и Пампорово.
42
2
 
18
 
! Отговори
- преди 12 години
с това обслужване и с тези цени .... да се радват че е само 7%, защото реално трябва да са 70%.докато не се откажат от "ден година храни" все по-зле да им са следващите сезони!
41
2
 
12
 
! Отговори
турист преди 12 години
Нека!!!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
колко кожи съдраха хотелиерите.малко ли ви се виждат.догодина и толкова няма да има.
39
2
 
8
 
! Отговори
да бе преди 12 години
Колко клетви бяха по медиите колко е силенсезона, и къде е днешната новина за Кардашиан, че вече не издържам
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
малко им е, Цеко Минве прецака Витоша, Боровец заради кризата (и Витоша) вдигнаха цените на картите, ченгетата гледат да напълнят паркингите на своите хора и създават невероятни задръствания, лифтовете се спират, за да се обработват писти през деня, при спиране на съоръженията компенсации няма (пишело го в картата, знам, ама тук говорим за обслужване). В Банско цените са по-високи от Гармиш и ред други курорти. До Пампорово тази година не стигнах, но и там едва ли е по-различно.
37
2
 
22
 
! Отговори
123 преди 12 години
Как няма да бягат туристите ами цените ни са космически. В Мадона ди Кампильо за 1 седмица се плаща 800 EU за двама души с детенце 1000 EU (спане, закуска и вечеря). Карта за цял ден 10 евро. като ползваш всичко, a имаш 1000 километра писти. Само в Банско картата за лифт за цял ден е 100 лева. Храна спане поне 200-250 лева. Затова скъпи кожодери ЩЕ ГО @@@@@@ !!!
36
2
 
9
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Прав е 39-ти! То, от всяка мутра ни хотелиер става, ни нищо! Кога, нещо подхванато от мутри е просперирало? Никога!
35
2
 
19
 
! Отговори
Да фалира!!! преди 12 години
Над 80 % от туристическия бизнес е в сивата икономика. Не стига това ами вижте цените по хотелите от какви нива започват. Да фалирват - файдата за бюджета е нищожна. В Унгария преди десетина години, които имат едно блато и нито един свестен зимен курорт имаха приходи от туризъм към 16 млрд. долара годишно. От 3 години не ходя в БГ на море, да е живот и здраве, и занапред ще е така! За зимните курорти да не говорим - 48 лв. карта за влек за дете - ДА ГО ДУХАТ!
34
2
 
2
 
! Отговори
. преди 12 години
До 20 : грешно ми се струва ,че смяташ....правиш сметката при положение,че всички стаи , легла , заведения са пълни на 100%....ами ако не са , ако сезонът е слаб и всичко е заето на 50% , тогава и 7% спад ти се струва много ...не става дума за 100 човека,които не са дошли тази година....а за хиляди...въпреки гадното обслужване и високите цени, все пак си мисля,че тази година не са идвали много румънци заради тежката зима...дано да е така ....
33
2
 
47
 
! Отговори
Клиент преди 12 години
Така е, защото всяка мутра стана хотелиер. Безхаберие и некомпетентност в хотелите на Банско, ниско качество на услугата , мизерия и селяния. Така бизнес не се прави. Заслужават си съдбата да са празни, овцата се стриже, не се дере всеки път...
32
2
 
35
 
! Отговори
попа преди 12 години
Хора, трябва да разберете че ефективния начин да се промени българския туристически бизнес и то без да се надявате на законодатлени промени, е като го бойкотирате в условия на криза когато има и отлив и на чужди туристи. Тия мазни и необразовани *** дето ви щавят кожите и ви е дръвчат на всеки ъгъл, не заслужават да са нещо повече от вас. Замислете си - защо ги има едновременно и на планината, и на морето? Еми щото системата ни е сбъркана. Почивка само в европа на сносни цени, това е спасени
31
7
 
14
 
! Отговори
те преди 12 години
Красотите на България станаха недостъпни за българите...За две нощувки в Банско плюс транспорт храна лифт и т.н струва по 700-800 лева на човек.....че кой е луд да дава тези пари То хляб няма те за почивка говорят-следва нещо да се случи най малко ББ и лакеите му да бъдат съдени за геноцид..............
30
2
 
19
 
! Отговори
taka e преди 12 години
е па нема кво да стане , тия мутраци къде ни управляват нямат и грам мозък , как да правят бизнес, хората си цакат надценки по 100% 200% кой да ходи там.
29
3
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
много си харесвам българските курорти особено Боровец, но как да ходя като цените там растат всеки сезон, отиването ми за половин ден събота или неделя е 40 лв (15лв газ и 25 лв лифт карта), това е точно 10% от голямата ми заплата, и ако отида 2 пъти в месеца ще се чудя как свържа двата края, истината е че в България доходите намаляват и хората се лишават от почивките
28
2
 
55
 
! Отговори
optimist преди 12 години
Че кой ще идва тук разбира се. В Банско струва колкото на Алпите, на черноморието струва колкото в Гърция и Турция, разликата е, че до там си плащаш транспорта. А в чужбина обслужването е на 20 нива над нашето. Аз от години не почивам в България, просто не си струва цените.