Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира

Местният добив е намалял, но цената му се е увеличила
21 мар 2012 20:06, Миглена Иванова
149
Ако цената на газа не скочи с 13%, Булгаргаз фалира
Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Снимка: архив, Булфото

Ако цената на природния газ не се повиши поне с 13 процента, общественият доставчик "Булгаргаз" е застрашен от фалит. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Днес консултативният съвет към енергийния регулатор проведе заседание във връзка с новите цени на природния газ и парното отопление, които ще влязат в сила от 1 април 2012 г.

Държавното газово дружество поиска увеличение на цената на синьото гориво с близо 26 процента от началото на второто тримесечие, но предложението на работната група към ДКЕВР предвижда поскъпване на газа с 12,73%.

Цените на парното отопление за различните топлофикационни дружества ще се вдигнат различно в рамките на от няколко процента до малко над 10 на сто. 

“Никой от участниците в Консултативния съвет не одобрява повишението на цените, но смятам, че участниците в това заседание успяха да разберат причините за увеличението, каза Семерджиев. 

Той обясни, че увеличението на цената е смекчено, тъй като по-скъпите доставки на газ са намалени до минимум, а в определянето на цената са включени само количествата с най-ниска доставна цена.

Ако се наложи купуване на природен газ по договори с по-висока цена, ще се увеличи недовзетият приход на "Булгаргаз", но това няма да се отрази на потребителите, каза още Ангел Семерджиев.  

Други два фактора, които се отразяват на цената на природния газ, са поскъпването на долара спрямо еврото и намаляването на количествата добиван газ в България, които се включват в цената на "Булгаргаз".

Същевременно се е увеличила и цената на местния добив на синьо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: цени на газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да фалират тия *** бе! 1/4 век вече лапат от народа!
68
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато преднамерено те фалират, за да се придобие държавна собственост от частни лица, говорим за държавна корупция!!! Така никога, ама никога няма да бъдем не нормална, а изобщо държава!!! И не държавата е лош стопанин, а мутрите, дето са ни яхнали и ги търпим с лакомията им, с наглостта им, заели държавни постове и правещи се на държавни чиновници!!!
67
1
 
18
 
! Отговори
пипи преди 12 години
нека да фалира,обират бедния народ,законово,безобразие....
66
2
 
11
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Отворко.На всички ръководни длъжности във България 80% Стоят Комунистически Олигарси.Явно ,ти си един от тях
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
добре де,кво се случва ако фалират?Никога никой няма да продава газ на 7-8 милиона клиента?В 21 век?В Европейския съюз?Хахаха не ме разплаквайте.
64
2
 
6
 
! Отговори
шеврон корпорейшън преди 12 години
до 56 Сигурно за това, че си много ***, пак комунистите са виновни!
63
0
 
19
 
! Отговори
ВАЛЬО ТОПЛОТО преди 12 години
Е, нема да фалира семкаджиев,аз тия работи ги знам :) Румен овчаря и той ги разбира завалията!! Ще стрижем овцете щото наще сметки в АВСТРИЯ назе чекат. " в ползу ...джобу "
62
0
 
15
 
! Отговори
да, ама не преди 12 години
въпреки че там предприятието държи 107 мил. лева от свободните си пари.Булгарзаг получава като кредит 60 мил. от собствените си пари и ще плати за това 6 мил. лева допълнително! Кредитът на Булгаргаз от близката до ГЕРБ и ДПД банка ще има фатални последици за потребителите на парно: Собствените им пари, отпуснати като кредит и допълнителното плащане на 6 мил. лева са едно от основанията за вдигането на цената на парното от 1 април, защото са представени като допълнителен разход! Така се източват предприятията, собственост на Българския енергиен холдинг. После следва придобиването им по схемата дълг срещу собственост.
61
0
 
18
 
! Отговори
да, ама не! преди 12 години
Според официална справка "Булгаргаз" държи на депозит в Корпоративна търговска банка 72 мил. долара или 105 мил. лева при лихва около 2%. В същото време в "Държавен вестник" е публикувана обява, че "Булгаргаз" търси кредит от 60 мил. за закупуване на газ от Русия.Горивото е предназначено за топлофикациите в големите градове.На конкурса се явява една единствена финансова институция- Корпоративна търговска банка.В началото на март е сключен договор за кредит от 60 милиона, въпреки че там предприя
60
0
 
14
 
! Отговори
тв фен преди 12 години
Прилича на адвоката от сериала "Отплата". Глей ква уста е отворил. Папа му се.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо няма! След като води порочна политика да ограбва народа си, закономерно е да фалира.Калпава политика - фалит, естествено!
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каквото и да сиговорим тука газта ще я вдигнат тъй или иначе защото същества като този на снимката няма да има от къде да получават рушвети.Решението е едно, да запознат да си получават заслуженото депутатите и министрите колене, бесене, взривени коли, къщи и т.н иначе няма да се оправим ако не бъдат стреснати тези комунисти и бивши агенти на ДС като Тиквата.
57
0
 
8
 
! Отговори
gaz преди 12 години
AMI OT KADE 6TE LAPA5 AAAAAAAAAAAAAAAAA...XA XDA XA
56
1
 
23
 
! Отговори
кво ме е еня! преди 12 години
Ами да фалира!!!!!!!!!!!
55
1
 
14
 
! Отговори
Angel преди 12 години
Emi neka da falira :) pak li bednite hora trqbva da spasqvat razni shmekeri?
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да фалира, само ние ли ще фалираме!
53
22
 
1
 
! Отговори
ЗНАЕЩ !!! преди 12 години
Когато фалира ТОГАВА ЩЕ осъзнаете КОЛКО ГЛУПАВИ СТЕ БИЛИ ...РАДВАТЕ СЕ ,НО ИЗОБЩО НЕ РАЗБИРАТЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ФАЛИТА ...ВИЕ СИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ДРУГИТЕ ФИРМИ ЩЕ СЕ "ИЗБИЯТ" ДА ДОЙДАТ ТУК ,ПРИ ТОВА НЕПЛЛАТЕЖОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ ,ЧЕ НА ВСИЧКО ОТГОРЕ И КРАДЯЩО ОТ СЪСЕДИТЕ ...!!!ОСВЕН ТОВА ПРИ ФАЛИТ ,АКО НЕ ЗНАЕТЕ ПО ЗАКОН БУЛГАРГАЗ,РЕСПЕКТИВНО ТОПЛОФИКАЦИЯ СИ ТЪРСИ ПАРИТЕ ОТ ДЛЪЖНИЦИТЕ ЧРЕЗ СЪДА ВКЛЮЧИТЕЛНО СЪС ЗАПОР НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ И СЪДИЯ ИЗПЪЛНИТЕЛ...МОЛЕТЕ СЕ, ДА НЕ СЕ СЛУЧВА ФАЛИТА !!!!
52
1
 
23
 
! Отговори
баби на ти трънки на преди 12 години
Ако заплатата ми не се вдигне с 50% няма да има с какво да купувам газ!
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Любопитенпреди 2 минутиА защо до сега няма фалирала топлофикация?"Има! Ловешката!
50
3
 
27
 
! Отговори
112 преди 12 години
МРЪСНИ МЕКЕРЕТАСЛЕДВАЩАТА СТЪПКА Е ДА СЕ РАЗРЕШИ НА " ШЕВРОН" ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ С ТАРИКАТСКИЯ ДОВОД ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА ЦЕНАТА В БЪДЕЩЕМРЪСНИ ЕНИЧАРИ