Американци купуват Actavis за $5,6 млрд.

В България компанията притежава два завода – в Дупница и в Троян
26 апр 2012 17:13, Бойчо Попов
48
Американци купуват Actavis за $5,6 млрд.
Actavis има 10 000 служители. Снимка: компанията

Американската компания Watson Pharmaceuticals Inc. ще купи швейцарската Actavis Group за около 6,5 млрд. долара, като по този начин ще се превърне в третия по пазарна капитализация производител на генерични лекарства в света, съобщи изданието Bloomberg Businessweek.

В момента Watson Pharmaceuticals Inc. е на четвърто място в тази класация, като очаква приходи от 5,4 млрд. долара през годината, особено след силните продажби от декември насам, на генерична версия на антихолестеролния медикамент Lipitor.

Средствата за транзакцията ще бъдат осигурени чрез срочен заем и емитиране на нов дълг.

Двете компании обявиха, че общата им печалба за 2011 г. надхвърля 2,5 млрд. долара.

В България швейцарският производител влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма". След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания Антибиотик-Разград АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4,8 млрд. евро и беше финансирана от Deutsche Bank. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на Actavis, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

От Watson Pharmaceuticals посочиха, че изкупуването трябва да приключи през четвъртото тримесечие на годината, очаквайки и одобрение от регулаторните органи.

Aко Actavis постигне годишните си цели, акционерите ѝ ще могат да получат до 5,5 млн. акции в американската компания.

Главният изпълнителен директор на Watson Pharmaceuticals Пол Бизаро посочва в съобщение, че сделката ще разшири позициите на компанията в Русия, както и в Централна и Източна Европа, и ще попълни продуктовата ѝ гама в САЩ.

След като сделката бъде приключена, над 40% от приходите на американския производител от генерични лекарства ще идват от чужбина.

Уотсън изтъкна също, че се надява компанията да успее да свие годишните си разходи с около 300 млн. долара до 3 години след приключването на сделката.

През 2011 г. приходите на Watson Pharmaceuticals нараснаха с 29% до 4,58 млрд. долара чрез продажбата на генерични версии на лекарства като Lipitor, обезболяващото Kadian и употребяваното при хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието Concerta.

Компанията разшири бизнеса си и чрез закупуването на гръцкия производител на генерични медикаменти Specifar Pharmaceuticals SA през май 2011 г. в сделка за 563,1 млн. долара.

През декември американският производител обяви партньорство с най-голямата компания в света в областта на биотехнологиите Amgen Inc. за създаване на иновативни версии на няколко лекарства срещу рак.

Actavis е базирана Цуг, Швейцария. Компанията има 10 000 служители при едва 6 700 работещи в Watson Pharmaceuticals. Actavis работи в над 40 държави и продава над 1 000 продукта.

Още международни бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Malta преди 12 години
V Islandiq moje, no ne i v Malta
20
2
 
6
 
! Отговори
edin bylgarin преди 12 години
sega tykmo legalno she si pravqt opiti s bylgarskiq narod .Shte ni iztrovqt kat goveda !!!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От всякъде използвачи. Техния дивиз е -" Глупаците никога не свършват, те само се сменят."
18
0
 
21
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!! преди 12 години
И после да не се чудите защо преди три години Сорос даде над два милиарда за акции на фармацевтични фирми? Очаква ни свински, телешки, *** и кокоши грип!!!
17
1
 
14
 
! Отговори
Един преди 12 години
Освен това, ще изразявам мислите си, мнението си и чувствата си, когато, където и по колкото пъти искам! Без да ме е страх от правилата на сайта, Бойко,милицията му или господ!Защото това е мое право и никой, никога и по никакъв случай не може да ми заповяда какво да казвам, как да мисля и изразявам себе си! ПОМНЕТЕ! РАЗВЕДЕТЕ СЕ СЪС СТРАХА, който ви контролира!Който ви казва - "Млъкни, стани, седни, дай пари, не казвай това и онова" е посегател на правата Ви до края на всички възможности!
16
3
 
13
 
! Отговори
Един преди 12 години
(6)Хора, бойкот! Не гласувайте защото това е измама, едни и същи господари командват парада ви-на-ги! Какво ще направят ако никой не гласува? НИЩО!Не само да ги махнем, но и заместим с ефективна система! Всичко което потъпква правата ни е КОНТРОЛ от горе! ACTA ли?, Chevron ли? Не са тук за наше добро, помислете и ще видите сами!Обичайте се, не враждувайте! Защото ставаме модерни роби, на шепа кръвни линии, които командват всички пари на света и някои хора не вярват, че е така!
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво, значи от сега ще сме сигурни, че ще ни ползват за опитни зайчета. Американци купят ли тая фирма, аз най-обикновен аналгин от тия няма да си взема!
14
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 12 години
(5)Медиите! Хора не вярвайте на скапаните медии, а мислете сами! Особено някои със зелен знак! Те създават нашата реалност, защото ние им позволяваме! Ще ми обясняват, че сме стабилни финансово и тн. АБСУРД АБСУРД! Вие усещате ли такова нещо? НЕ! ЗАЩО? Защото ни контролират, хора, ние сме контролирани без да знаем! Постоянни внушения, че сме добре и прекрасно, само и само да мълчим и да сърбаме! Все бъд.вр., бъд.вр., НО НИКОГА СЕГА!
13
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 12 години
(4)Хора! Ние сме ЕДНО ЦЯЛО! Просто сме го забравили заради манипулаторските методи налгани с години! ПОМНЕТЕ - всичко което ни разделя партии, религия, етнос, отбори и тн. ни прави СЛАБИ СЛАБИ СЛАБИ.Време е да помислим какво ни обединява! Защото тогава сме най-неспирната сила!Моля ви забравете партиите, отборите. Уважавайте чуждия избор и виждане, НО не спорете и не се карайте! Тяхната цел е да се караме, докато те ни командват като овце!Ние сме едно и е време да застанем като едно!
12
0
 
5
 
! Отговори
Един преди 12 години
(3)Не съм тук да ви убеждавам в нищо. Просто излагам мисли, като свободен човек(уж).А съм тук да ви призова! Да забравим политически, верски, етнически и всякакви конфликти и да се обединим в правото си! Помнете хора - конфликтите ни разделят и ни правят слаби! Ако се обединим, не могат да ни спрат и в ада! Те създават конфликтите за да сме слаби и да вярваме на илюзии и да сме послушни до гроб, и децата ни до гроб! Затворници сме на разума, собствения си такъв!
11
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 12 години
2)Не се променя нищо, защото политическата партия (която и да е) като структура НЕ Е СЪЗДАДЕНА ЗА ДА СЛУЖИ НА НАРОДА а на определена пропаганда! П.П.-я изпълнява командите на господарите си, а те на техните господари, а те на техните такива и все по-горните са все по-богати и по-!Та ние го виждаме в момента! Бойко го командват, и предишните и предишните и предишните!И Всички ние страдаме десетилетия вместо да ги срежем! Икономически роби сме! ЧЕЗ,ЕОН, Топлофик,Софийска Вода говори ли ви нещо?
10
0
 
10
 
! Отговори
Един преди 12 години
(1)Хора! Защо нищо не се променя? Реално се запитайте.Защото политическите партии (ВСИЧКИ) не мислят за народа! Те са различни маски на една и съща сила! Трябва да го разберем! И управление и опозиция (ВИНАГИ) ги ръководи една и съща невидима ръка!Политически избор НЯМА, НЯМА - това е илюзия, действаща столетия!Ако мислеше Първанчо щяхме ли да сме е ЕС? МИСЛЕТЕ...! НИЕ САМИ ДА ИСКАМЕ ДА НИ КОМАНДВАТ? Това ли е най-доброто за нас? КОЙ НОРМАЛЕН ИСКА ДА ГО КОМАНДВАТ? (И сега шенген..)
9
5
 
14
 
! Отговори
Мина преди 12 години
Лекарствата на АКТАВИС са ментета. Предлагат едно и също лекарство с разни имена, а АНАЛГИ-ХИН няма нищо общо с аналгин хинина. Лекарствата им са скъпи и само лъжат хората с тези реклами и незнам защо се позволява реклама на лекарство, защо го превърнаха в търговия бизнес с нашето здраве. Защо не им правят по-често проверки на такива производители на лекарства.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано и заплатите им ги направят малко американски, в момента в актавис Дупница взимат средно 600-700 лв, в Ирландия и Малта взимат 3000 евро
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Диабета не е болест, а състояние на организма. Има хора, излекувани от рак, та от един диабет няма да се излекуват. Слушам напоследък казват, българите страдат от много заболявания на жлезите. Абе чакайте малко джанъм... ние българите да не се масово с увреден геном, че да сме болни всички едновременно от едни е същи болести. Или има някакво масово въздействие върху хората, или всички са заживели по един стил.
6
6
 
6
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Какво общо имат Уорлик или Тиквата с тази сделка? Или пък с Швейцария?
5
0
 
22
 
! Отговори
До 4 преди 12 години
Де да беше толкова просто. Ами ако се беше родил с диабет? Имаше да пиеш тонове лекарства. Радвай се, че си здрав и си живей живота.
4
0
 
8
 
! Отговори
Genata преди 12 години
5.6 или 6.5 не че за широко скроени хора като нас читателите 900 млн. долара са от значение, но все пак да не се изложим някъде ако ви цитираме
3
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно апче през живота си не съм изпил и единден у болница не съм бил. Що го мога аз , могат и другите. Въпрос на избор е.
2
5
 
20
 
! Отговори
James Uorlik преди 12 години
Това постижение означава, че съм си свършил работата.Браво и на Борисов, който е много послушно момче.