Как ще се оползотворяват минералните води в София

София е единствената столица в Европа с подобно богатство
Обновена: 27 апр 2012 15:18 | 27 апр 2012 15:17, Миглена Иванова
5
Как ще се оползотворяват минералните води в София
Снимка: архив, Булфото

Минералните води на София са една от причините за възникването на града, посочват специалисти. Тези ресурси са били познати и използвани от траките още преди повече от 2 хил. години. Впоследствие през 29 г. преди Христа римляните завладели тракийското селище и го превърнали в проспериращ римски град.

Това каза по време на конференция за имоти наскоро инж. Ваня Николова, главен експерт "Геология и минерални води" в "Софпроект – общ градоустройствен план".

По думите й в подземното пространство на София се съхраняват осем вида термални води, което я прави единствената столица в Европа с подобно природно богатство.

Общият прогнозен потенциал от минерални води в града е от порядъка на 480-500 л в секунда при температури в някои случаи достигащи 90°C.

Потенциалът и ползите от експлоатацията на минералните извори в София е огромен. Ресурсът може да бъде ползват за лечебно-профилактични, спортни и естетически процедури от 100-150 хил. души на ден.

Източниците имат потенциал за производството на 2 до 3 млн. литра бутилирана минерална вода и напитки ежедневно, наред със свободно неограничено пиене.

Има възможност и за геотермално отопление на оздравителни, рекреационни и други центрове и заведения с oбщ застроен обем 2,5-3,5 млн. куб. м.

Публично-частните партньорства (ПЧП) и в това отношение предоставят подходящ модел за оползотворяване на този потенциал. Сред възможностите са изграждане на традиционни балнеоложки центрове за лечение, рехабилитация, профилактика, извънградски водолечебно-оздравителни центрове, градски минерални плажове, междуселищни хидротермални центрове за профилактика, рекреация и спорт, крайпътни минерални басейни и плажове към хотели, мотели и къмпинги на магистралите около София и др.

Ще бъдат стартирани пилотни проекти за находищата в Панчарево и Лозенец – до Южния парк.

Концепцията за Панчарево предвижда развитие на нов балнеоложки център, разположен в парковото пространство над Панчаревското езеро. Комплексът ще включва диагностично-консултативен и процедурен блок. Посетителите ще могат да ползват услуги за водни и двигателни процедури, покрити и открити съоръжения за слънцевъздушни процедури, водни атракции и др. Наред с това ще има хотелски сектор, заведения за хранене, център за красота с панорамни заведения, алеи, площадки и др.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Относно коментар 2 преди 12 години
Някои от по-отдавна живеещите в долната част на "Лозенец" си спомнят този случай.Тогава само един човек,бивш царски подофицер тръгна да звъни по домофоните и да се опитва да накара гражданите да излязат на протест срещу това отнемане на водата от банята с цел да се създаде лукс за червени велможи (например, Филип Боков живееше в този блок,но след развода му не знам той ли остана в апартамента или жена му). Но в онези времена кой смееше да протестира открито?Никой! Хората си останах скрити вкъщи.
2
0
 
13
 
! Отговори
Някой помислил ли е преди 12 години
че там,където подобни води са налице и са достатъчно,с тях могат да бъдат захранени жилищни сгради,ако живущите да искат това.Може да се сложи приемлива цена за тази екстра. По-добре това,отколкото тонове вода да отиват нахалост.Колко хора знаят, че някога кв."Лозенец" в София си имаше минерална баня,достъпна за всички.После построиха там един голям,баровски жилищен блок,в който повечето обитатели бяха от "голямото червено добро утро" и отнеха минералната вода от банята,за да захранят този блок
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, тоя copy-paste ви върши половината от работата!