Шалке 04 посяга към борсата

Бундеслигата тества нов начин за набавяне на капитал
7 май 2012 19:46, Бойчо Попов
0
Шалке 04 посяга към борсата
Снимка: Reuters

 Малко след края на настоящия сезон на Бундеслигата Шалке 04 обяви, че пуска емисия борсово котирани облигации. Те трябва да се търгуват в сегмента на малкия и средния бизнес на германската фондова борса, а търсеният обем е в средата на двуцифрена сума в милиони евро, пише германският Handelsblatt.

По данни на клуба емисията трябва да се появи през първата половина на 2012 г.

„В момента се прави необходимата подготовка", казва главният финансов директор на Шалке Петер Петерс.

Номиналът на облигациите ще бъде 1000 евро. Планираната възвращаемост остава отворен въпрос, също както и какъв рейтинг ще получат ценните книги. През сезона Шалке зае трето място и така се класира директно за Шампионската лига.

„С емисията желаем да диверсифицираме нашия инвестиционен кръг“, казва Петерс. Клубът от Гелзенкирхен иска да привлече преди всичко институционални инвеститори, като вече са били проведени разговори с потенциални такива.

Допълнителните приходи Шалке ще използва за рефинансиране на текущи задължения.

„Няма да поемаме повече задължения“, заяви Петерс. Като дългосрочна цел на тима той определи погасяването на дълговете към трети страни. През последните няколко месеца Шалке успя да намали задълженията си с над 30 млн. евро, като сега те възлизат на около 163 млн. евро.

„Преди две години стартирахме курс към икономическа консолидация. Ще продължим да следваме този път с консервативно планиране на разходите“, пояснява още Петер.

Благодарение на милионите от участието си в Шампионската лига кралскосините отчетоха рекордни приходи. През 2011 г. Шалке повиши приходите си с 19,3 на сто до 224,2 млн. евро. За рекордния резултат освен класирането на полуфинала са допринесли и спечелването на купата на Германия и продажбата на националния вратар Мануел Нойрер на Байерн Мюнхен. 

Какви са другите възможности за финансиране четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: БундеслигаШалке 04
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации