Лошите и преструктурирани кредити с рекорд

В тази графа вече влизат близо 1/4 от всички кредити, отпуснати у нас
Обновена: 26 юни 2012 09:51 | 25 юни 2012 17:07,
46
Лошите и преструктурирани кредити с рекорд
Снимка: Ройтерс

През май делът на лошите кредити е достигнал рекордните 23,6% от всички кредити, отпуснати от банките. Това показват изчисления на Investor.bg, базирани на данни на БНБ.

В този процент попадат както лошите кредити, така и преструктурираните по някаква причина задължения. Като лоши кредити от централната банка определят тези, които са с просрочие от над 90 дни.

Последните данни само за лошите кредити са от март, тъй като подобна статистика се публикува веднъж на три месеца. Тогава тяхната стойност бе 9 млрд. лв., или 16,2% от всички отпуснати кредити.

През май стойността на лошите и преструктурирани кредити се увеличава със 161 млн. лв. на месечна и с 1,990 млрд. лв. на годишна база.

Размерът на кредитите за фирми нараства с близо процент през май и те вече са за 33,9 млрд. лв. При домакинствата увеличението за месеца е с 0,2 на сто до 18,8 млрд. лв.

В рамките на кредитите за домакинствата спрямо май 2011 г. се увеличават жилищните (с 0,4% до 8,777 млрд. лв.), а намаляват потребителските (с 1,2% до 7,462 млрд. лв.)

Повече за динамиката на лошите кредити може да намерите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето това ще види сметката на Бибитко. Ако не се е изнесъл вече в Катар :)))
15
1
 
48
 
! Отговори
! преди 11 години
Банките не ги интересува, че нямате работа и децата ви гладуват; работодателите ви не ги интересува, че бяхте кадърни- те фалират и не могат да ви задържат; правителството не го интересува, че дори за младите няма работа, какво да говорим за хора на средна възраст, при това с деца- малките българчета, които гладуват- те не са ***, нямат права. Банката ще си вземе парите, ще ви остави без дом и хляб- това е реалността в момента, дами и господа овце търпеливи български.
14
5
 
17
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Банките и техните собственици са виновни за всички кризи в световен мащаб.Така ,че утрепването на ден на поедин *** от която и да е банка е полезно за обществото.Трепе ги,крадете ги.
13
1
 
48
 
! Отговори
:) преди 11 години
Само, че има и много семейства (предимно млади), които теглиха кредит за жилище в което да си гледат децата, а не да ги мъкнат по квартири. До скоро заплатите бяха по около 1000 лв и беше възможно да се плаща кредит. Сега е "малко" по-различно. А кой какво ще си купува си е негова работа, въпроса е ,че вместо да ръстат доходите, те намаляха. Нали ни приеха в ЕС - инвестиции, възможности, разтеж, :) - шмеди капели!
12
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъж ми остана без работа през есента, аз също, ама банката си иска парите. Нормално е- тя ще си ги вземе ако ще и помиру да ни пусне, а ние си "живеем" от вноска до вноска- така е, като тук не съществува банкрут на физическите лица, банките имат права, а ние- задълженията!
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 14това да не живееш в столицата на комплексарите ? де е туй чудо. у наше село нямаме телефони и лаптопи отдавна си взехме заем4е за таблети
10
17
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мммм дааа, доста квартални тарикатчета изживяха евтините си мечти с кредити и сега се крият и покриват. Няма го надуването че си кулпили китайска плазма за 3 бона или че кара немска трошка на 200 000 км за 30 бона, или смешковците дето ходеха с лапотопи по кафетата за да ги видят че и те имат нещо на лизин, пък и по три-четири телефона трябва да се сложат на маса за да видят хората колко си оборотен и тн. и т.н. Смешна държава със смешни душички.
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а моя банкер ми се прави на мъж за моите 50лв на месец.само да закъснея с 5-10 дни и започва със смс,звънка ми по телефона. все едно че само аз съм закъснял в цялата държава.
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1/4 са лошите кредити с просрочие над 90 дни, 1/2 са лошите кредити с просрочие от 30 до 90 дни, от останалата 1/4 работата е аха-аха да станат "лоши" кредити и те.
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познати които взеха кредити и за известен период от време се държаха като баровциАз също съм вземал кредити ,но всичко съм върнал,а парите съм използвал за малък бизнес и за обучение ...не за плазми и ланци
6
2
 
10
 
! Отговори
:) преди 11 години
Какъв е отговора на Министерството по тази "стабилна" новина? Журналисти има ли? .... май само драскчи, копи-пейст-товци, а и..... анализатори.
5
5
 
61
 
! Отговори
Пич преди 11 години
Под мъдрото ръководство на бай Боци и ГРОБ на ръба на всеобхаватен фалит. ЧЕСТИТО.
4
4
 
64
 
! Отговори
bboogy преди 11 години
При този срив в икономиката, огромната безработица и мутро-олигархичния просперитет, който наложи този "спасителя" Б.Б., заедно с елементарниците от ГЕРБ, няма как да се очаква нещо различно от фалит на фирми и домакинства. Докато рубладжиите В. Златев и Боко богатеят, ние ще мизерстваме. А, чакайте сметките си през зимата. Тогава ...
3
5
 
28
 
! Отговори
Икономист-бонсист преди 11 години
Има време докато системният риск премине разумните нива. По света границата за лошите кредити обикновено се счита на нива около 12-15%, над това ниво е опасно за банковата система на държавата. Добре обаче че ние имаме една стабилна финансова система и нивата при нас следва да са много по-високи. Нашите банки могат да понесат и много по-високи нива, защото ние сме остров на стажилността в региона.
2
10
 
15
 
! Отговори
42 преди 11 години
отговорът е още по-елементарен - никога ! (за жалост)
1
0
 
64
 
! Отговори
Венелин преди 11 години
Въпросът е елементарен - кога ще започнат да гърмят банки?