Над 50% от фирмите се страхуват от фалит

Най-много се притесняват по-младите предприемачи
24 юли 2012 21:57,
71
Над 50% от фирмите се страхуват от фалит
Снимка: архив Reuters

Близо 54% от фирмите у нас се опасяват от предстоящ фалит, а 63 на сто имат нагласа да започнат бизнес наново, предаде БТА. Агенцията цитира данни от подробен анализ за развитието на малките и средни предприятия за 2011 - 2012 г.

Той е изготвен от "Ноема" по поръчка на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Над 75% от собствениците на бизнеси, които са на възраст до 40 години, се чувстват по-сигурни да започнат нов бизнес, ако този, който ръководят, фалира. За разлика от тях обаче едва 52% от притежаващите своя фирма биха стартирали нов в случай на фалит, сочи проучването.

Страхът от фалит е присъщ най-вече при по-младите предприемачи, на възраст 31-40 години, които са близо 64% от бизнесмените у нас.

Анализът показва още, че просрочени плащания в началото на 2011 г. имат 24 на сто от малките и средни предприятия.

Интресна тенденция, която описва анализът, е че почти 70% от българските семейни фирми все още се управляват от техния основател, като при около 12 на сто от тях унаследяването вече се е състояло. Едва при 9% от тях се планира прехвърлянето на управлението на наследник в близко бъдеще (до 1-2 години); а около 11 на сто планират да направят това в средносрочен план (3-5 години).

В средносрочен и дългосрочен план 27 на сто от всички български малки и средни предприятия са заплашени от преустановяване на дейността си, поради липса на стратегически решения за продължаване на бизнеса след оттеглянето на първото поколение семейни предприемачи. Други 40 на сто са управлявани от предприемачи на над 50-годишна възраст, което е сигнал за възможен проблем в устойчивостта им в 15-годишен период.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: фалит на фирми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
firmite falirat ,selskite targashi biznesmeni ne falirat .zaspal narod shte vi doiat dokato pyskate muxlyvci.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лесно се започва след фалит. Не плащаш на работниците и си отново бизнесмен. На чисто
55
0
 
0
 
! Отговори
do 57 преди 11 години
ами ходи при тях.. Ще съжаляваме друг път, аре у лево
54
0
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
до 62Информацията е достъпна и през интернет.Ако си поне средно грамотен, няма да ти е проблем да я откриеш.
53
1
 
2
 
! Отговори
до чиновник преди 11 години
Можеш ли да кажеш от къде изкара данни за 10 мил. фирми в България?
52
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
tiq ne sa na bb cocko!
51
1
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Броят на фирмите в България е огромен. Падат се по 1.6 фирми на глава от населението, което показва, че около 50-60% от фирмите са фиктивни и трябва да се прочистят. Така че това е съвсем нормален процес, да отпадат *** фирми и гнилите ябълки. Системата не търпи ***.
50
1
 
4
 
! Отговори
Oh преди 11 години
Сами сме си виновни. На "пазара за партии и политици само развалено месо" Каквито поданниците такива и управляващите . Идеята е на БИЗНЕСА да му се разкаже " ИГРАТА" . Тоест тълпата иска зрелища и кръв , както е било в римската империя. Само искам да питам " като умре бизнеса кой ще храни ТЪЛПАТА ". ?
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ДРУГИТЕ 50% СЕ СТРАХУВАТ ОТ РЕКЕТА НА ГЕРБ
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
50% от фирмите фалират, а другите 50% трупат задължения към държавата и после прехвърлят фирмата на някой *** за почерпка от 2 ракии и отварят нова фирма. Докато има *** България е обречена.
47
0
 
1
 
! Отговори
До GOST - 52 преди 11 години
Прав си! Как ли?
46
0
 
11
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Ако, тово се случи - край и на без това доведената до отчаяние и безперспективност средна класа у нас. Ще ни върнат назад във времето на дивия капитализъм,когато малка, но много богата върушка, която ще бъде над закона и правосъдието, ще може да прави каквото си пожелае с огромното мнозинство от бедно и зависимо население. Общество в което всичко се купува и продава, в това число морала инравственноста човешка.псКаква я мислихме, каква стана!
45
2
 
18
 
! Отговори
GOST преди 11 години
Немога да разбера как в страната с най - ниски данъци и най - ниско заплащане в ЕС всичките фирми реват че намат пари а цените на някой неща надхвърлят и европейските.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да бъде в толкова стабилно-финансова държава като България... + това и отличник не само за Европа... има нещо гнило в тази статистика-стъгмистика ...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво може още в ангола живеят с по 2 долара на ден
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГРОБарите ликвидират малкия бизнес!Това е поредната придобивка на българина?***, вие сте важните за ГЕРБ, вземайте власта.
41
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боко ме излъга, та се върнах на село да гледам картофи. Некой да има идея дека мога да ги продам .5 тона. Пробвах да плата тока с картофи- не искат. Терат пари - така ми викат.Яз им викам картофите веке са официална валута, тия -Не! Дай пари. Егати двойнио стандарт- Боко вика едно -тия друго.
40
0
 
27
 
! Отговори
Вече никога! преди 11 години
И аз и брат ми имахме бизнеси и кандидатствахме за съфинансиране по оперативните програми. Него правете след като отпуснаха първите пари и вече бяхме взели заеми и от банки. Започнаха да си търсят поводи да не ни правят повече преводи, накрая директно си поискаха процент от парите, след като се оплакахме естествено се оказахме виновни и за втората световна и повече пари не видяхме, а банките ни взеха всичко. Не се лъжете да се занимавате с държавата.
39
1
 
26
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Ами те точно производителите пищят, че са пред фалит. Далавераджиите нямат грижи, при тях няма значение от власта, при нашите продажни политици, те винаги се оправят.
38
1
 
1
 
! Отговори
Името преди 11 години
Повечето "семейни" фирми всъщност представляват точно човека който ги е създал. Тря или да станеш клонинг на въпросния човек или да не се занимаваш изобщо. И да със сигурност има profit вадиш си дето се вика хляба, а уж това е "най-важното". Ама живот за 1 хляб,*ем ти живота честно. Лека работа в тоя свят и живот няма, а ползите от "не леката" такава стават все по-малко спрямо просто желанието да изчакаш всичко да свърши по-един или друг начин...