Розовото масло стигна рекордни цени

Уханната суровина за козметиката се търгува за 6 800 евро за килограм
10 авг 2012 15:56,
6
Розовото масло стигна рекордни цени
Снимка: БТА

Цената на розовото масло достигна рекордни нива от 6 500-6 800 евро за килограм, които се оказват трудно платими дори от световните лидери в производството на козметични продукти. За това алармират търговци от бранша по повод ситуацията в износа на розово и лавандулово масло през тази година.

Преди началото на беритбата експертите прогнозираха, че цените ще се движат около 5 хил. евро за килограм, но поради високите изкупни цени на розовите листа, които надхвърлиха 2 лв. за килограм, себестойността на преработката се е покачила и това е предизвикало необичайното поскъпване в цените.

Според експерти безконтролното нарастване на цените е нож с две остриета, тъй като козметичните компании ще започнат да се отказват от натуралните суровини и да ограничават потреблението им. Българските производители ще усетят негативния ефект през следващите години, когато цените ще започнат да падат, предупреждават специалисти.

През тази година общият добив на розово масло се движи между 1,5 и 1,6 тона. Още не е ясно какви ще бъдат количествата на произведеното лавандулово масло, тъй като беритбата приключи неотдавна и днес министреството на земеделието публикува статистиката за добивите от лавандулов цвят.
Тазгодишната реколта е два пъти по-голяма от миналогодишната, което ще се отрази и на крайните цени на маслото. Докато през 2011 г. килограм лавандулов екстракт се е търгувал за над 100 евро, прогнозите за тази година са за цени около и под 90 евро.

По предварителни данни на агростатистиката към момента обработваните площи с лавандула в страната надхвърлят 36,6 хил. дка. Изкупеният лавандулов цвят достига 8 825 тона, като средният добив е 241 килограма от декар.
За сравнение през 2011 г. са били отгледани почти 25 хил. дка при среден добив от 175,8 кг./дка. Общото производство на лавандулов цвят през миналата година е било почти 4,4 хил. т. 

Изкупната цена на лавандуловия цвят през това лято се е движела между 1,2 лв. и 1,6 лв. за килограм.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: розово масло
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
7
 
! Отговори
Козметолог преди 11 години
В грешка сте уважаеми/а !!! Розовото масло се използва и в козметиката, както и ровозия конкрет, както и други продукти на база роза. А цените на лавандуловото масло са си абсолютно коректни. И забележка към статията: не лавандуловия екстракт, а маслото от лавандула е с такива цени. Екстрактите са съвсем различни продукти от маслото.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно тези производители плащат на берачите безумно ниски пари. Дали ги осигуряват не се и знае, така че при такива цени няма какво да ги мислим.
1
4
 
12
 
! Отговори
!!! преди 11 години
За пореден път се убеждавам, че журналист е диагнозаРозово масло не се използва в козметика, а само в някои парфюми. Да се мъчим да правим разлика между парфюмерия и козметика .......Цените на лавандуловото масло са много далече от истината.Мързи ме да продължавам ...

Спонсорирани публикации