Намалиха цените на 400 лекарства след проверки на МЗ

Само през август аптеките са понижили цените на 74 медикамента
5 сеп 2012 21:01,
6

Приблизително 400 лекарства вече са с по-ниски цени. Това са показали служебните проверки, извършени от комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство, съобщиха от ведомството. 

При направените инспекции само в периода от 14 август до 28 август т. г. е установено, че аптекарите са понижили цените за 74 лекарствени продукта, като намалението варира от 4 до 75%.

От май месец тази година комисията наблюдава активно пазара, сравнявайки цените на лекарствата в страната с тези в референтните за България държави.

От здравното ведомство посочват, че проверката представлява непрекъснат процес и тя се извършва за всеки отделен лекарствен продукт, но не по-рано от една година след датата на регистриране на неговата цена.

Предвидено е до края на тази година да бъдат разгледани общо около 3200 лекарствени продукта.

Вчера Народното събрание прие на първо четене промени в закона за лекарствата, с които Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти вече ще бъде със статут на държавна комисия, за да се оптимизира процесът за поевтиняване.

Още за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Ritchie преди 11 години
Не купувайте български лекарства, 3 пъти по-скъпи са от вносните и 10 пъти по некачественни!Когато сте с рецепта, питайте в аптеката за аналог на българските лекарсва!
5
0
 
2
 
! Отговори
уса преди 11 години
Дрън-дрън,защо само замазват очите на хората и ги лъжат,не разбраха ли ,че вече лъжите им не минават.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поевтиняха лекарствата за Здравната каса на не и за пациентите.Поевтиняха /генеричните/ не оригинални лекарства . Или както казва шефа на Здравната каса с "оригинални лекарства ще се лекуват тези които имат пари". Без коментар.
3
0
 
2
 
! Отговори
банаи в пижами преди 11 години
ако питате мен не иска да употребявам никакви лекарства !!!!пс. ако няма хляб яжте лекарства!!!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо не казват цялата истина...намалени са цените на някои вносни лекарства,но българските пристигат с завишени цени при всяко ново зареждане на аптеките,а те са най-масово купуваните лекарства.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От 5.00лева,намалено на 4.99лв.Честито българи!