Очакват 20% спад на пазара на дрехи и обувки за годината

Облеклото не е приоритет на българския потребител
Обновена: 9 ное 2012 18:52 | 9 ное 2012 18:52, Петя Славова
59
 Очакват 20% спад на пазара на дрехи и обувки за годината
Снимка: Reuters

Търговците очакват тази година българският пазар на дрехи, обувки и аксесоари да се свие с около 20% спрямо миналата година.

Това събощи за Investor.bg Васил Райчев, член на Управителния съвет на Българската ритейл асоциация.

Той изрази песиместична си прогноза за предстоящите празници - Коледа и Нова година, като припомни, че през миналата година спадът в сектора по данни на асоциацията е бил между 15 и 20%.

Райчев коментира, че по време на предстоящите празници българинът ще пазарува предимно хранителни стоки, а дрехите и обувките ще останат на заден план. Според него тенденцията се дължи на все по-намаляващите финансови възможности на хората, както и на негативните им нагласи за следващата година.

„През последните 2 години хората в България носят старите си дрехи. Същервеменно търговците не зареждат нови стоки, защото нямат оборотни средства, а така се получава един порочен кръг“, обясни Райчев.

На въпрос, свързан с откриването на нови големи търговски центрове в страната, той заяви, че вероятно новите търговски площи в моловете само ще разводнят допълнително пазара и няма да стимулират потреблението.

„Българинът масово няма пари за дрехи. Един или два нови мола с по 30 хил. кв. метра магазини няма да променят виждането му“, допълни Райчев.

Все пак той изрази надеждата си, че предстоящата еуфория около приближаващите празници ще помогнат на търговците.

„Тенденцията всяка година е една и съща - българинът се сеща, че е време да пазарува, когато стане 15 декември и в следващата седмица магазините са пълни, но след това следва затишие“, коментира той.

„Надявам се, че през следващата година това свиване ще престане. Инвестициите в бранша не са малко и масово търговците се опитват да ги избият“, посочи Райчев.

Още новини за бинеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да добавя,че сградите в резервата-ферма ще се съборят из основи и със средствата от рециклирането им ще се подобри интеграцията на българите в чужбина...
28
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-голямо удоволствие от това да си купиш хубава маркова дреха,миришеща на приятния ароматизатор на магазина и на ново. Друго си е в марковите магазини - подредено,красиво,приятно,а по битаците не е приятно да се пазарува,това не е шопинг. А ето че и това вече не можем да правим от немотия...Животът в тая държава все повече се обезсмисля,аз викам да я закриваме и да помолим някоя държава да ни прибере,и без това не сме много - топящи се 5 милиона,сред които 1 милион *** и турци,които ще изпратим в техните родини - индия и анадола.... Като прибавим и пенсионерите,които няма да живеят дълго и картинката е ясна...Остават около 3,5 милиона...Като разделим това число на броя на богатите държави излиза,че всяка от богатите страни в света ще поеме около 100 хиляди българи,като това се раздели на броя на градовете в държавата и проблемът е решен...А територията на България да се превърне в резерват за диви животни,в музей на псевдокапитализма и в земеделска колония без постоянно население...За достъп до колонията ежедневно ще се използват от работниците високоскоростни жп-връзки между западна Европа и българските плантации... От Германия до земеделските стопанства ще се стига за три часа със скорост от 500 км.ч. В държавата-колония няма да има нито училища,нито магазини,ще има само една единствена болница,една чалготека/дискотека и един магазин в който ще се продава всичко,ако работниците нещо закъсат и останат без нещо.
27
5
 
13
 
! Отговори
търговец преди 11 години
а ако знаете клошарите как купуват втора употреба и е много смешно отстрани .......и в същото време депозитите в банките растат.............а при мен продажбите се свиват
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И строят молове враз молове,само дето гледам мола на стамболийски е започнал да се пълни със евтини магазини,нищо удно по моловете да апочнат да отварят дрехи втора употреба и магазини за левче... За оползотовяраве на моловете,аз бих ги превърнал във мегааптеки. Заради огромното количество медикаменти бих слагал малки надценки и така бих подбил цените на фармацевтите...
25
3
 
29
 
! Отговори
готин престъпник преди 11 години
Тва е животът в тая скапана държава... Можеш да си купиш само да ядеш и лекарства,за друго не ти остава и за какво живееш,това е вегетиране... да не говорим че и това не е сигурно - много хора се лишават дори от лекарства и храна... Айде давайте идеи как да махаме алармите от дрехите и да крадем без да ни хванат!?! Тая държава ме направи хитър,подмолен и подъл престъпник!
24
3
 
29
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
А как си сигурен че са оригинални...И аз съм се зарекъл повече да не купувам от български търговци,въобще българският бизнесмен е *** по отношение на държава,на работници,на клиенти,въобще пълен *** и наглец...
23
3
 
23
 
! Отговори
Дянкономика преди 11 години
Така ли се стимулира икономика? Ликвидираш потреблението, ликвидираш производството и си стабилен. Мерси от тази стабилизация! "Ще", ама след 100г., "вдигаме", ама данъците, "даваме", ама друг път. Господа управляващи бъркате!
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя па! Официалната статистика обяви, че намалява купуването на хранителни продукти - той за дрехи и обувки изплакал!
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очакват 20% спад на пазара на дрехи ..но пък има ръст на пазара на дрехи втора употреба... Но какво ви пука след като президента на Европейската инвестиционна банка похвали ГЕРБ!!!
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да усъвършенстваме кражбите от марковите магазини... Като ще се правят на важни и ще слагат безбожни надценки - тъй ще е...Дано поне заради свитото потребление и пустеещите молове наемите да паднат и цените също...аз купувам само на намаления.
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е жалко. Ако живеем самор за да ядем какъв е смисъла. Хубавите дрехи,козметика и парфюми са част от хубавото в живота,а българинът все повече живее само за храната,дори и тя не е вкусна и качествена...
18
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАААА ДРУГАРИ УПРАВЛЯВАЩИ НА НАРОДА НЕ МУ ОСТАВАТ ПАРИ ДА СЕ ОБЛИЧА. ДНЕСКА ГЛЕДАХ В ЕДИН МАГАЗИН ДО ПРЕЗИДЕНСТВОТО ПАНТАЛОН ЗА 350 ЛЕВА. ЯКЕ ЗА 835 ЛЕВА. ОБУВКИ ЗА 650 ЛЕВА ЧАНТА ЗА 1350 ЛЕВА. АМА ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК САМО ГЛЕДА И ЦЪКА С ЕЗИК. ТОЗИ МАГАЗИН Е САМО ЗА ВАС УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ЗАЩОТО КРАДНЕТЕ И ИМАТЕ ПАРИ. А ОБИКНОВЕННИЯТ ЧОВЕК СИ КУПУВА ГЕРМАНСКИ ДРЕХИ И ОБУВКИ 6 УПОТРЕБА И ОТ УМРЕЛИ ХГЕРМАНЦИ. ТОВАЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ДРУГАРИ УПРАВЛЯВАЩИ. АМА КАКВО ВИ ДРЕМЕ НА ДЕДОВИЯТ ЗА НАРОДА. НАЛИ ФИСКА НА НЕВДЯНКОВ МУ Е ДОБРЕ. ОСТАНАЛОТО НЕЕ ВАЖНО. ГЛЕДАХ ДНЕСКА ЗАПЛАТИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИОННАТА МАФИЯ И НА ЕНЕРГЙИНАТА МАФИЯ. ПО НИСКА ЗАПЛАТА ОТ 1.700 ЛЕВА НЕ ВИДЯХ. Е КАК ЩЕ НИЕ ЕВТИНА ТОПЛИНАТА И ЕЛ.ЕНЕРГИЯТА? АМИ НЯМА ДА Е ЕВТИНА. ТЕЗИ ЗАПЛАТИ ОТ КЪДЕ ЩЕ ГИ ИСКАРАТ АКО НА ПЛЕМЕТО НЕ МУ ГО НА.УТАТ С ВИСОКИ ЦЕНИ? НО НИЩО ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН И ТОГАВА ЖАЛНА ВИ МАЙКА. НО ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА ИМА НЕЖНА РЕВОЛЮЦИЯ ДРУГАРИ УПРАВЛЯВАЩИ СЪС КАКВАТО НИ ГО НА.УТАХТЕ ПРЕЗ 89 ГОДИНА. ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ИМА РЕВОЛЮЦИЯ ПО ФРЕНСКИ МОДЕЛ. ЗАТОВА НА ФРАНЦУЗИТЕ ЖИВОТА Е ДОБЪР. ЗАЩОТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗНАЯТ КАКВА КРЪВ ЩЕ СЕ ЛЕЕ АКО ЗАПОЧНАТ ДА СЕ Е.АВАТ СЪС НАРОДА.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голи и боси сме, защото сме ексхибиционисти!
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да няма поне 20% СПАД. Горе долу толкова поскъпнаха горивата , а парите от 3 години са едни и същи.
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4-ти, преувеличаваш. Не казвам че не са надути цените, но хубавите неща са скъпи и тук и в Англия и навсякъде....Освен ако не говориш за дрехи от колекция 2005 година....Това е проблема в Бг, че стари колекции се продават с цени като последна колекция...
14
2
 
14
 
! Отговори
Бивша гимнастичка преди 11 години
Разменям износени цвички за вехти еспадрили.
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9-ти, а аз още помня как при гадния Тодор Живков ние събирахме старите си дрехи за *** и се пращаха че са бедни, ама дойде време простите Българи да носят скъсаните *** на ***....Хак да им е, щом повярваха на чужденци а не свои...
12
2
 
29
 
! Отговори
Желев преди 11 години
Прав е 4.Не може в Испания тениска - 3 евро,в БГ - 18. А иначе не гледайте цените,слушайте какво ви говорят Големите /фиска и др./
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много хора, включително аз, си пазаруват дрехи и обувки от интернет магазини от чужбина. Тук "търговците" продават с по 300% печалба, чудят се защо нищо не продават и на всичкото отгоре плащат за *** статии като тази.
10
4
 
27
 
! Отговори
Щилянов преди 11 години
Вие какво очаквате бе? Не може да сме отличници по финансова дисциплина и да си купуваме нови парцалки! Нашият вожд знае как да ни отведе при св. Петър-вярвайте му! Ето и Мончо и Цвъцко ни обещават чудеса! Гласуваме за тях догодина и се юрваме към райските селения.