Кое спъва електронното управление у нас?

След пътищата идва ред и на дигиталните магистрали, смята Валери Борисов
Обновена: 3 дек 2012 19:37 | 3 дек 2012 19:37,
34
Кое спъва електронното управление у нас?
Снимка: архив Reuters

Електронното управление е от ключово значение за доброто развитие на България, подчерта президентът Росен Плевнелиев по време на 7-та Годишна среща между бизнеса и правителството. Какво обаче пречи за бързото му въвеждане, обясни зам. –министърът на транспорта Валери Борисов.

Един от основните проблеми е законовата база. „Законът за електронното управление е труден за разбиране дори и за администрацията”, коментира Борисов. Той посочи, че заедно с приложенията обемът на закона е над 170 страници. „За сравнение австрийското законодателство по темата е 9 страници, от които едната е съдържанието”, обясни той.

В момента в Министерство на транспорта и информационните технологии се работи за опростяване на тези сложни текстове. Това става по проект, финансиран от ОП „Административен капацитет”.

Зам.-министър Валери Борисов отчете още и пропуски в Закона за обществените поръчки като пречка за развитието на електронното управление. „Бавните процедури позволяват паралелни проекти от различните администрации и така съществува риск за дублиране на дейности”, смята той.
Предложението за преодоляването на тази слабост е създаването на координационно звено, което да помогне за по-ефективното разходване на публичните средства.

„Законът за обществените поръчки е писан сякаш за строителния бранш”, коментира още Борисов, сочейки, че няма добри процедури за проектите за електронно управление.

Сред спънките за реализацията на електронното управление у нас е и качеството на данните в електронните регистри. „У нас има над 150 електронни регистри, като качеството е различно”, обясни Борисов. Ако качеството не бъде уеднаквено, ще има липси или дублиране на данните.

За да бъде въведено електронното управление, са необходими качествени и добре мотивирани служители. Без тях няма как проектът да бъде осъществен, допълни зам.-министърът, посочвайки още и нуждата от финансиране от бюджета. Голяма част от проектите се финансират от европейските фондове.

„Ако позволите да перифразирам една от темитe на форума –„Накъде след магистралите?” по отношение на европейските средства, отново е ред на магистралите, но този път дигиталните”, допълни в заключение Борисов.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Ritchie преди 11 години
Какво електронното управление какво електронното правителство, нали така няма да могат да крадат престъпниците, а ние се ги обичаме...позволили сме им да ни оправляват.
25
0
 
10
 
! Отговори
qq преди 11 години
В служба поземлена комисия чаках за една скица. Платих 15лв, служителката въведе номер на имота и скицата излезе на екрана. Тъкмо очаквах, че ще натисне копчето принт и тя се обърна към мен: Елате след две седмици, за да си получите скицата.
24
0
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 11 години
Ти пък точно в Грузия, какво си правил през Интернет. Те, ток още на места нямат ти за ел. правителство говориш. Да нямаш предвид само столицата Грозни, както у нас се има предвид винаги и за винаги само София, като България ?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова е логично. Ако тази система работи, кой ще ти се прави на 100 мил. зад гишето и ще си измисля срокове, норми, печати, пълномощни и т.н. с тон и дъх на преял крокодил. А колко ***, ще остане по домовете без заплата. Това е положението ! Просто и категорично.
22
0
 
5
 
! Отговори
Риторика преди 11 години
Кой спъна електронното управление у нас ? - това е въпрос. А, отговора е поредното недодялано правителство в РБ. Именно това на премиера, който има даже наглостта да каже, че : "Законът за електронното управление е труден за разбиране дори и за администрацията Нямам думи просто, това е гавра най-вече с младите безработни и за съжаление не особено грамотни българи. Кой да ги обучи тях и лелите, които се боят от компютри ? Кой ?
21
0
 
4
 
! Отговори
селски глупак преди 11 години
Мога да дам поне един пример, че Държавата и общините и служителите там не искат ел. правителство. Липсата на връзка между различните общини и между общинските администр. и КАТ. Така не се засича ,че който прехвърля МПС не си е платил данък собственост на МПС. и държавата възложи на други / в частност на нотариусите / да проверяват дали човек си е платил данъка. Но за това се плаща от нашите пари на данъчните служители? Те какво правят... Остава да възложим на пощальона на проверява такса смет
20
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 11 години
До Анонименне само липса на желание, публичната администрация е средство за социялна политика, като фонд земеделие, фонд научни изследвания и пр. никой не очаква администрацията да работи, земеделието да е печелившо, науката да дава резултати - плаща се за да има за ракия и цигари. през това време ДС прави пари от мизерния живот на бълхарите. това е единственото ни предназначение. сори.
19
0
 
3
 
! Отговори
kureca преди 11 години
как ще има като ще трябва да е половин порно сайт половин онлайн банкинг. иначе хората които ще лапат големите кинти са вече предопределени. я шурея я чинкото я батко я баджанака та тай. познавам и доста псевдо програмисти които и те се облизват и фирми ще правят и познати имали и това онова.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Липсата на желание защото спира далаверата!
17
0
 
10
 
! Отговори
ПОЛИТИК преди 11 години
Е КАК ЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОННО КАТО НАШИТЕ РОДНИНИ И ЛЮБОВНИЦИ НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ,КАТО САМО СИ КЛАТЯТ И ВДИГАТ КРАКАТА!!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 виж какво правят се на утрепани , чисто и просто не искат , защото така спира делаврата
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Законът за електронното управление е труден за разбиране дори и за администрацията, коментира Борисов. Той посочи, че заедно с приложенията обемът на закона е над 170 страници. За сравнение австрийското законодателство по темата е 9 страници, от които едната е съдържанието, обясни той.4E KOPIRAITE AVSTRIISKIQ KATO STE MALOUMNI NO EDVALI TO CQLATA ADMINISTRACIQ E OT RODNINI S KRADLIVA MISAL
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това с недоволните служители е много вярно, и те семейства хранят. Но пък неможем да тънем в времената на студената война още 100 години. Ако от ЕС ги натиснат няма да има повече връщане назад. Дано стане това нещо колкото се може по бързо
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Електроно управление е като виртуална жена!
12
2
 
10
 
! Отговори
Ако щете преди 11 години
Ако щете вярвайте, но в Грузия поне 80% от държавните услуги са електронни, а който няма достъп до компютър си свършва всичко, което му е нужно само на едно гише. И подкрепям 4 - проблемът е големия брой служители, които ще са ненужни. Саакашвили направи много, ама много промени в положителен аспект, но ето такива недоволни "служители" сега ще го бутнат от власт.
11
1
 
17
 
! Отговори
... преди 11 години
В Естония цялата им система струва 600 милиона евро, може да се прави всичко и може да разгледаш и най малките подробности които те интересуват, тука досега сме изхарчили 2 милиарда и имаме нищо!
10
1
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
В Кривунделово отдавна сме...готови за електронното управление.Аз,кмета,попа,горският Сандии кръчмаря бай Фирко имаме...жиесеми и ги носим закачени на...врата си.Остана само баба Гицка,на 102 години ...неуправляема,защото губи...вече десети и от министерството...вдигнаха ръце от...нея.
9
1
 
4
 
! Отговори
Naso преди 11 години
4ipa spava BGrite,smenete go i palen napred.
8
0
 
2
 
! Отговори
u преди 11 години
Както каэа вэех им посредническата дейнос эа гаэа и викат,и теэи посредници администратори не си давтат дейноста ,не искат електронно правителство
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ефектът на прозрачност, който ще се получи от електронното управление спъва реализирането му.