България е била 9-та в света по спад на цените на жилищата

Ирландия продължава да води в негативната класация
Обновена: 13 дек 2012 18:23 | 13 дек 2012 18:21, Миглена Иванова
13
България е била 9-та в света по спад на цените на жилищата
Снимка: Investor.bg

България отстъпва до 9-то място по годишен спад на цените на жилищата в глобалната класация на онлайн изданието Global Property Guide.

През третото тримесечие е регистрирано понижение на цените на жилищата у нас от 6,84% на годишна база, а спрямо второто тримесечие намалението е 3,5%.

Ирландия продължава да води в класацията, като за периода юли-септември е отчетен годишен спад на цените на жилищата от 13,17%, а спрямо периода април-юни понижението е 0,03%.

Второто място е за Гърция, където е отчетен годишен спад от 11,87% и тримесечен от 2,78%.

Първата петица се допълва от Холандия и Румъния, а топ 10 – от Португалия, Хърватия, Полша и Пуерто Рико.

Най-силен ръст на цените на жилищата е регистриран в Дубай – 13,46% на годишна база през третото тримесечие и 3,22% спрямо предходния тримесечен период.

Следваща в класацията е Бразилия с регистрирано годишно повишение на цените от 12,46%, а третата позиция е за Хонконг, където е отчетен ръст на цените от 10,76%.

Първата десетка се допълва от Австрия, Норвегия Малайзия, Индия, Турция, Филипините и Нова Зеландия.

През третото тримесечие се отчитат смесени сигнали на пазара на жилища в глобален план, посочват от изданието. Лошите новини основно са концентрирани в Европа, като мащабите на пониженията на европейския жилищен пазар като цяло продължават да изненадват експертите.

Ускорява се понижението на цените на жилищата в Гърция, Испания, Холандия, Португалия, Хърватия и Литва, отчитат от изданието.

Продължава възстановяването на американския жилищен пазар, докато на азиатските пазари е ясно изразена тенденцията на забавяне заради усилията на правителствата да направят жилищата по-достъпни за местните купувачи.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7,ще ги получиш,ако има кой да ти ги даде.Седма година ей такива сметки като твоите стоят на пазара на имоти по сайтовете,в Истамбул видях огромни призрачно изглеждащи застроени,но не заселени жилищни територии,такива се намират и във Варна и къде ли не,но най много на ЧСИ-всеки ден по 200-300 нови оферти,миналия месец надминаха 4300,ще следим тоя месец накъде ще се движат.Кризата,каза Ханке минимум още две години,а продължаващото свиване на потреблението-до кога и колко........
11
0
 
6
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Голям спад в цените,юруш на евтинията.А защо не се пише за високите лихви по кредитите.Лихвите в България са два до три пъти по високи от тези в ЕС.Надеждата е в новия единен банков надзор,дано новият орган да озапти нашите кожодери.
10
0
 
11
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Голям спад вярно. Вчера получих заплата и си купих 5 апартамента
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нормално е в Държава, в която премиерът спи , всичко друго да не се променя.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Въпрос dopysatimo e akjo ima aktivatori no e po skap.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
novite jilishta ne stryvat poveche ot 150 evro na kvadrat do kluch ,povecheto sa praveni s gracki tyxli 3 kachestvo ,betona kade kachestven kade nee fundamenti i koloni krivi s po malko razmeri na jelezata osnovni plochite sashto blagodarenie na podkypnite korympirani ot stroitelnia nadzor a ,yj za xidroizolaciadisano s boia i srereopor vsichko tova zakrito i boi i stereopora e shymoizolacionen ne xidroizolacionen .koi da znae .
6
0
 
10
 
! Отговори
Жо до № 4 Българска преди 11 години
ОТ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ научих, че печалбата зависи най-много от квартала. Така, напр., ако построиш сграда в Обеля и инвестираш 1 милион, ще получиш от продадените апартаменти, офиси и магазини 2 милиона. Ако построиш същата сграда в южните квартали на София ще получиш 3 милиона.
5
0
 
4
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Абе да попитам някой който разбира днес при -6 на строежа до нас лееха бетона. Това допустимо ли е?
4
0
 
21
 
! Отговори
Българска работа преди 11 години
Освен в България няма друга страна,където в строителството да вложиш 1лев и да спечелиш 2 лв.,а качеството е под всяка критика.Заради интереса на англичани и руснаци към родни жилища,куцо и сакато стана строителен предприемач,с куци и сакати майстори строители,защото печалбите бяха баснословни.Дойде кризата в Европа и купувачите секнаха, всичките тия пишман бизнесмени фалираха,работниците естествено без трудови договори останаха без работа,фирмите за мебели,дограма и обзавеждане също.Честито.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато станем отличници, т.е. минем на първо място нещата ще се оправят.
2
1
 
19
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
какъв спад ???защо не дадете статистика че в БГ българина трябва да работи най много години сравнение с другите ДЪРЖАВИ за да си купи жилище
1
2
 
17
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
В Африка цените са се вдигнали поради сушата и оттам многото изсъхнали клони по палмите .