Дълговете на фирмите скочиха с още 5 млрд. лв.

Все повече липсват оборотни средства, сочат данни на БСК
14 яну 2013 15:25,
35
Дълговете на фирмите скочиха с още 5 млрд. лв.
Снимка: архив Reuters

През 2011 г. задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката са нараснали с над 5 млрд. лв. спрямо 2010 г., като се запазва тенденцията за увеличение на фирмената задлъжнялост, която към края на 2011 г. надхвърля 163 млрд. лв.

Това показват данните от проучването на Българска стопанска камара (БСК) за задълженията на предприятията от нефинансовия сектор, представени от изпълнителния председател на камарата Божидар Данев.

Данните на БСК са за периода от края на декември 2010 до декември 2011 г.

Данев посочи, че междуфирмената задлъжнялост продължава да бъде основния проблем на икономиката на страната ни, тъй като с всяка изминала година се увеличава, за сметка на инвестициите в разрастване на бизнеса и дълготрайни материални активи. Фирмите трупат все повече дългове, а малкият и среден бизнес страда от общата задлъжнялост и е притиснат от възможността за фалити или рязко орязване на персонала.

„Вярно е, че България се радва на един много нисък държавен дълг, който е част от програмата на Министерство на финансите за изграждане на фискална стабилност. Въпреки това обаче 227% от БВП на страната ни е в корпоративна задлъжнялост, а това представлява остра липса на равновесие. В Германия например държавният дълг е над 98%, но той е далеч по-добре балансиран спрямо междуфирмената задлъжнялост“, обобщи Данев.

Представените днес данни показват още, че след началото на икономическата криза, през 2009 г., се обръща тенденцията по отношение темповете на растеж на задълженията, които започват да намаляват. Причините за това явление се коренят основно в намаляването на инвестиционната активност, респективно – намаляват дългосрочните кредити.

Според Камен Колев, зам.-председател на БСК, бизнесът у нас през 2011 г. е фокусирал вниманието си към краткосрочни кредити, с които да финансира главно текущата си дейност. Той коментира, че към края на 2011 г.
краткосрочните задължения са на обща стойност 88,7 млрд. лв. Спрямо края на 2010 г. те са се увеличили с 6 млрд. лв. (7,2 %). Това показва, че дейността на нефинансовите предприятия все повече се затруднява от недостатъчните оборотни средства, с които те обслужват производствената си дейност.

„Фирмите през 2011 г. са теглили много повече заеми, за да подпомогнат погасяването на стари или, за да финансират текущата си дейност. Много от тях не са имали заплати за персонала си или са имали спешна нужда от средства. Твърде малка част от фирмите са теглили кредит, за да инвестират в разрастване или за закупуване на нови дълготрайни активи“, допълни Колев.
По неговите думи наличието на такъв голям дял от краткосрочни задължения на фона на дългосрочните е белег за значителен спад на инвестиционната дейност, както и за бавния ръст на икономиката ни. „Собственият капитал на фирмите значително намалява, а това говори за една серизна декапитализация на дружествата“, категоричен бе той.

Неговите думи потвърди и Данев, който заяви, че „тенденцията на нарастване на задълженията и сравнително малкият ръст на БВП през 2011 г. показват, че икономическата среда продължава да бъде твърде неблагоприятна и поставя икономиката ни в много рискова ситуация“.

По данни на организацията задълженията на всички предприятия към края на 2011 г. са над 70% по-големи от собствения им капитал.

Остава затруднен достъпът до банково кредитиране вследствие на несигурната икономическа среда. Средните нива на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити отбелязват незначителен спад до 9,8% при 10,7% година по-рано. Допълнително към тази цена следва да се добавят около 3% за разходи за гаранции, застраховки, такси за разглеждане и обслужване и други.

Във връзка с банковото кредитиране Данев коментира, че голяма част от банките у нас притежават така наречения "рисков портфейл". По негови думи това се дължи главно на забавянето на големи задължения от страна на бизнеса, неизплащането им, както и нарастващия брой на фалиралите фирми през периода 2009-2011 г.

"Задлъжнялостта на бизнеса рефлектира пряко върху банковия сектор, който у нас може да се каже, че е относително нестабилен", уточни Данев. Думите му бяха подкрепени и от Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, който също коментира, че корпоративната задлъжнялост на бизнеса в България е възможно да "разклати" банковия сектор и то сериозно.

Целият материал четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единствения начин е девалвация на лева------ плаващ курс или директно излизане от борда-----------Така сметката отново ще бъде платена от вложителите в банките....С това завършва и статията............
28
0
 
1
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
Оборотите на бизнеса са се сринали с 50% за годината при нарастващи разходи за енергия и горива. Това е равносметката за заетите в бранша фирми.Повече от 1400 малки и средни фирми са прекратили съществуването си от началото на 2012 г. Броят на освободените от този тип предприятия надхвърля 97 хиляди души.Пазарите драстично се свиват по много причини. Хората, които купуват намаляват като брой. Расте нелоялната конкуренция от нерегламентиран внос, да не кажа контрабанда. Все повече изпадаме в неплатежоспособност, в невъзможност да продадем стока, която сме произвели тук, в България.Според проучване на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, финансови затруднения имат 70% от малките и средните фирми.97 хиляди души са освободени от МСП (малки и средни предприятия) през годината. Причините са финансови затруднения, задлъжнялост, 2600 фирми са обявили несъстоятелност и това е изключително тревожно.
27
0
 
0
 
! Отговори
Democracy $! 2013! преди 11 години
Човекът е Обществено животно.Цялата власт произтича от Народа и никога не се Връща към него.На бедните хора не им достига много, на алчните - Всичко.Няма значение дали сТЕ се продали или са Ви купили - все ще трябва да си го отработите Като ***.Когато Ви набиват нещо в главата,обикновено Ви изкарват Акъла.И Важните Клечки са от дърво.Утре, утре, винаги Утре и така минава Животът за Теб.Търговците и ПолитициТЕ продават това което не са Направили,крадците и ПолитициТЕ - това което не е Тяхно,проститутките,ПолитициТЕ и ЖурналистиТЕ - това което Не Би Трябвало да Продават.Кой още Твърди,че светът не се крепи на Търговията? Лошо живеят тези, които Смятат, че ще живеят Винаги.Който Изгуби Честността си, не може повече Нищо да изгуби.Каква полза могат да донесат Само законите там, където няма Нравственост? Отначало ли е нищо - и нататък Нищо.Всичко само се Изменя и нищо не се Губи.Усмихвайте се...Утре ще бъде по-зле.Докогато това е истина,това ще е Истината!
26
0
 
0
 
! Отговори
Gero преди 11 години
Интересно , какот 30 коментара нямаше повече от три смислени. Интересно как на никой не му направи впечатление , че данните са до Декември 2011. Онзи ден се коментираше , че общото задължение на държавата и общините е 350 МЛН. и намалява. От тази сума 200 МЛН са задължения на общините и 150 МЛН на държавата. Но всички тук крякат как държавата фалира бизнеса. И как тези 350 МЛН стават 165 МЛРД ми е много интересно ?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А защо задлъжнелите фирми не са фалирали - от всеки не става фирмаджия!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Чиновник,Какви филии с мас, бе? Маста гони 5 лева килото!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Чиновник,Какви филии с мас, бе? Маста гони лева килото!
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 24Фалира ли дребния и среден бизнес ,неминуемо фалира и държавата Откъде данъци ? Само с глоби не става .....
21
0
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Не България е фалирала, а българския бизнес е фалирал, да сме по - прецизни, държавата все още не е, към този момент. И то не е фалирала единствено и само, защото вместо да фалира, тя фалира бизнеса си, но това е временно отлагане. :)
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dqnkov kaza 4e nastigame garcite ama po kakvo
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мнее не ми се вярва,че е в следствие на адският план "ран-ът".Никой не може да ме убеди,че организации и страни насърчаващи стрни с десетки и стотици милиони население да стават още по-многобройни и да консумират още повече желаят България с нейните смотани има няма 8 милиона в най-добрите и години да си намали населението до към 2-3 милиона. За сметка на високото качество на живот..Е кой ще прави пари тогава?Какво потребление ще имат тези хора."Много сме няма за всички"-старчески слабоумия..
18
0
 
0
 
! Отговори
!?! преди 11 години
Междуфирмената задлъжнялост не е само плод на политически ходове. В България основно се дължи на некадърни "бизнесмени". Всеки икса да е "частник" ама акъл за 5ст. няма. Идва, плаща аванс за поръчка за стотици хиляди и после нямал пари да плати. Фирмата изпълнител поръчала суровината не може да я плати, на подизпълнителите също. Така юе и тук голямо перо има интелекта ни.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преведено на *** български език, България е фалирала?....
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е-баси вече ни следят и кой чете в форумите.Скапана ГЕЙБЕРАЩИНА !
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е при ГЕРБ всички просперират ( разбирай само ние работим).
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро ще задминем Зимбабве
13
0
 
0
 
! Отговори
Дребния бизнес преди 11 години
ГЕРБ, ДА ЖИВЕЙ, ДА ЖИВЕЙ,ДА ЖИВЕЙ!ВЯРВАМЕ ТИ БОЙКО, ТИ СИ НАШЕТО СЛЪНЦЕ!
12
0
 
0
 
! Отговори
Edin преди 11 години
3% увеличение за годината? Че то ако се отчете инфлацията си е направи относително намаляване на задлъжнялостта :)
11
0
 
0
 
! Отговори
хитър петър преди 11 години
ДНЕС БГ НЕСИ ВКАРВАЙТЕ АВТОГОЛ ОСТАВЕТЕНЕ ДА ГЛАСУВАМЕ СВОБОДНО КОЙ ТО ТЕМИ ХАРЕСВАМЕ НЕСМЕ ВИНОВНИ ЗАРАДИ НЕКВИ КОЙТО СА ПОЛЗВАЛИ ПРОГРАМА ЗА СМЯНА НА АИПИ АДРЕСА ИСА ГЛАСУВАЛИ ПО 50 ПЪТИ НА ЕДНА ТЕМА С - ИЛИ +
10
0
 
0
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Бойко е обещал само на определени хора да не ги закача. Цецо и Кумецо са си отделна структура. Останалите ще садите картофи и ще ядете филии с мас.

Спонсорирани публикации