"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"

Правителството на Борисов спряло работата по проекта
Обновена: 22 яну 2013 22:27 | 22 яну 2013 22:25,
506
"Белене" струвала 6.3 млрд. евро, отсякоха от "Росатом"
Снимка: архив Булфото

Цената за изграждането на двата реактора на АЕЦ Белене през 2010 година е била 6,3 милиарда евро, заявява говорителят на руската компания ”Росатом” Сергей Новиков пред кореспондента на ИТАР-ТАСС в София Игор Броварник.

По думите на говорителя на преговорите в София през 2010 година едно от условията на българския премиер Бойко Борисов е било да не се допускат разходи от държавния бюджет за проекта АЕЦ ”Белене”. През ноември същата година в Москва”Росатом” предложила да построи атомната централа фактически чрез привличането на собствени ресурси, изтъква Новиков.

Още по темата

Българската страна в зависимост от пакета, който е оставила за себе си (51 процента), би покрила съответния дял от разходите от приходите от продажба на произведената от електроцентралата електроенергия за около 19 години.

Така според говорителя нямало да бъде похарчен нито един лев от държавния бюджет.

При преговорите в Москва през 2010 година обаче българската страна заявила, че от момента, в който централата заработи в България, всички приходи ще трябва да постъпват в държавния бюджет, посочва говорителят на ”Росатом”, цитиран от БТА.

"Ние предлагахме да построим АЕЦ, която да генерира електроенергия, която да се продава и от приходите да се плати на всички участници в проекта", допълва той, като отбелязва, че решението да не се работи по тази схема е взело правителството на Бойко Борисов.

По думите му през 2010 година цената за строежа на двата реактора е била 6,297 милиарда евро и не е правилно в стойността на централата да се включва съпътстващата инфраструктура - електрическата мрежа или градът, който трябва да бъде построен, пише БТА.

Темата колко струва втората атомна централа е особено актуален с приближаването на реферндума.

Премиерът Борисов вчера обяви, че енергийният министър Делян Добрев е намерил кашон с документи, който показва, че цената на ”Белене” е около 10 млрд. евро и обвини лидерът на БСП Сергей Станишев, че съзнателно лъже, че сумата е около 5 млрд. евро.

Днес Станишев отрече и припомни, че ”Росатом” е дала цена от около 6.3 млрд. евро, която по думите на червеният лидер е можело да бъде смъкната.

По-късно през деня Добрев пак показа документи, които доказвали лъжата на Станишев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
303
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 459Ако Белене не беше рискова щеше вече да е реалност а не "светло бъдеще" !
302
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 455Напротив при евентуална авария САЩ ще си дупчат колкото искат!А до Туркиа там икономиката се развива енерго-потреблението тепърва ще расте да не са луди да продават ток на сиромах като тебе?
301
0
 
0
 
! Отговори
До Моше преди 11 години
Ако "Белене" беше рискова, нямаше да е лицензирана, стига с тъпите лъжи на Капон-ката, Шарков и компания.
300
0
 
0
 
! Отговори
До 452 преди 11 години
Питай ЕС, те ще ти обяснят, даже пари отпускат за окончателно "извеждане от екплоатация" на реакторите.
299
0
 
0
 
! Отговори
До 454 преди 11 години
По телевизията беше.
298
0
 
0
 
! Отговори
Сус, бе, Моше, преди 11 години
Моше, ходи си в пустинята при ВЕИ - обслужвай интересите и изпълнявай заповедите на САЩ и Турция, които нямат интерес от развитие на икономиката и енергетиката на България- САЩ, защото не са се отказали да ни дупчат за шистов газ, след което земята става необитаема, а Турция, за да ни продава ток и да ни подчини окончателно, защото ще зависим от нея -тя ще ни дърпа шалтера, ако не учим турски, ако не дадем анклави на техните хора. Анклавите са готови, на много места не се разбира, че е България.
297
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 451Те до там не са стигнали с инструктажа! Още циклят на "Като построим Белене мед и масло от чешмите ще тече, очаква ни светло бъдеще"!
296
0
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
#448, къде следя, къде не, защото няма смисъл и всичко е ясно. Ама ти май не схващаш какво искам да кажа, а то е, че идеята е да си плащаме скъпо и прескъпо тока, каквото и решение да вземе правителството. Пък и не само тока ...
295
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 448А на Европа дали ще и се харесат два реактора от 2-ро поколение като в света монтират 3-то а докато построят Белене ще произвеждат 4-то!Или ще ни сложат в графа рисково производство каквото и да значи!
294
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди няколко дни съобщиха, че разходите, дадени за енергийна ефективност и саниране в някои евр. страни ще се възвърнат след 140 години.
293
0
 
0
 
! Отговори
СДС затвори 4 реакто преди 11 години
Хейтър, не следиш ли новините? Вчера от ЕС са ни пришпорвали и заплашвали, окончателно да ликвидираме, а не да стоят замразени като сега, първите 4 реактора на Козлодуй. Силно се съмнявам, че ще разрешат удължаване и на срока на 5 и 6 реактор. А, ако заради интересите на САЩ и Турция изпуснем "Белене", за която има европейски и международен лиценз, площадката е лицензирана, направена, на супер световно ниво, никога в обозримо бъдеще няма да видим лиценз, защото те сега в един Шенген не ни пускат
292
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 445Анджък де ама това става с Еволюция а не с ДЕГРАДАЦИЯ!
291
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 443Кой мислиш раздава квотите за произведена енергия и колко мислиш че струват?Всички банки са на Моше а щом дължиш пари на Моше значи той си пъха носа в твоя джоб не само в работите!
290
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 441В пустинята драги ми смехурко има слънце и вятър ВЕЦ отдавна е не е на мода!
289
0
 
0
 
! Отговори
До Моше преди 11 години
Ти да не си от Икон. министерство, че знаеш как се изнася? Или си самата калинка Делянчо, а може би Мутрата, които от 120 държавни предприятия фалираха 80 през мандата на Герб. А като си Моше, какво се бъркаш в българските работи?
288
0
 
0
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 11 години
Ако има централа, ще се лапнат едни комисиони.Ако няма централа, ще се лапнат едни комисиони.Ще има референдум - О, пак ще се лапнат едни пари.Има или няма централа, цената на тока за простия български народ ще расте непрекъснато, ако ще тука да намерят зона, в която електричеството си извира от земята само.Факта, че като опция на този референдум отсъства единственото правилно решение - Козлодуй да заработи с пълна мощност, не ви ли навежда на мисълта, че не им дреме как ще гласува народа!?
287
0
 
0
 
! Отговори
Вървим към пустиня преди 11 години
Забравяйте вече за ВЕЦ-ове - България беше на последно място по водни запаси в Европа, а през последните 10 год. загуби още 1/6 от водата си и по прогнози на климатолози и др. специалисти България ще стане полупустиня. И сега половин Б-я е на воден режим, през лятото на 2012г. в Източна Б-я почти 6 месеца не валя.
286
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
до 433Сега като изнасяш евтино къде ти е индустрията?
285
0
 
0
 
! Отговори
Моше преди 11 години
До 432Тъпак вземи се ограмоти Атомните централи са били създадени основно за получаване на Плутоний, докато на братушките не им хрумнала гениалната идея да произвеждат електричество от охлаждането на реактора!
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
434 - Аха. Нещо не чак толкоз ефективно. Иначе всички централи по света щяха да са ПАВЕЦ