Нов играч ще раздвижи пазара за мобилни услуги

Не е ясно дали "Булсатком" ще се развие като четвърти оператор
Обновена: 23 яну 2013 15:47 | 23 яну 2013 15:39,
24
Нов играч ще раздвижи пазара за мобилни услуги
Снимка: Creative Commons

Навлизането на нов GSM оператор би повлияло положително на пазара на мобилни услуги у нас и би го раздвижило. Като регулаторен орган ние приветстваме развитието на конкуренцията, особено що се отнася до пазара на мобилни услуги, който към момента е сравнително наситен.

Така председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков коментира българския пазар на мобилни услуги пред Investor.bg във връзка с очакваното навлизане на четвърти GSM оператор от догодина в лицето на „Булсатком“.

Припомняме, че преди по-малко от две седмици старозагорският доставчик на цифрова телевизия получи лиценз който му позволява да добави гласови мобилни услуги към продуктовото си портфолио. Въпросният лиценз е технологично независим, което му позволява да развива различни технологии.
В тази връзка Божков коментира, че стъпването на четвърти GSM оператор би спомогнало за конкурентното разрастване на пазара, но на този етап все още не е ясно дали „Булсатком“ настина ще се занимава с гласови мобилни услуги и дали наистина ще се превърне в реален нов мобилен оператор.

„За пазара определено би било добре появата на нов играч, което до някаква степен ще стимулира останалите три участника да предложат нови пакети, нови услуги на различни цени. Всичко това ще бъде само в плюс за потребителя, който би имал и по-голям избор. На този етап обаче не е сигурно дали „Булсатком“ ще използва лиценза си за тази цел. Има вероятност да опита да се развие в друга насока, например интернет услуги“, обясни Божков.

Той уточни, че към момента пазарът на мобилни услуги у нас е изключително наситен. По негови думи „пенетрацията“ в него е между 140-143%, което ще рече, че за да се появи нов играч, който да бъде достатъчно конкурентен на вече присъстващите на родния пазар, трябва да притежава много голям ресурс.

Председателят на КРС не изключи и възможността „Булсатком“ да се „коалира“ с някои от другите играчи на пазара и да вземе ресурс от него, с помощта на който да изгради мрежите си.

„Не знам каква е бизнес стратегията на Булсатком. Но на този етап ресурсът на компанията е малък. Разбира се, в динамиката на икономическата среда и в ситуация на свободно икономическо развитие са възможни всякакви преобразувания, сливания, както и партньорства. Тези естествени икономически процеси само биха стимулирали развитието на пазара“, допълни Божков.

Ръководителят на комисията заяви, че има много компании в световен мащаб, които подобно на „Булсатком“, закупуват различни видове спектър, разширяват продуктовите си портфолиа, а след време продават бизнеса си, за да се развият в друга насока. В тази връзка той загатна, че подобна ситуация също е реална и не трябва да се очаква „Булсатком“ категорично да се разрасне като GSM оператор.

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: Мобилни услугиКРС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и от дълги години печеля на световните капиталови пазари. Аз от години съм раздвижил пазарите.Sent from my iTriplex
16
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ТИЯ ОТ ГЛОБУЛ ВЪРВЯТ КЪМ ФАЛИТ,ТАКА,ЧЕ ПАК ЩЕ СА 3 ОПЕРАТОРА
15
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 11 години
До БГИма да чакаш!
14
0
 
2
 
! Отговори
чарли преди 11 години
"Тази година полупроводници догодина цели проводници."
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нова пръдня от газов пистолет ще замаже очите на българския народ
12
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 11 години
"Той уточни, че към момента пазарът на мобилни услуги у нас е изключително наситен."Само да уточня, че пазара никак не е наситен, напротив - масово хората търсят коректен доставчик на мобилни услуги, за да се отърват от сега действащите мошеници със заробващи договори и надписване на сметки. Хората се чудят за кой оператор да се закачат вече.Така че, стига да има коректен оператор, хората веднага ще се ориентират към него.Аз лично чакам такъв с нетърпение!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
12Правилно "теория".. когато стане "истина и неоспорим факт" тогава се оплаквай.
10
0
 
2
 
! Отговори
пчелар преди 11 години
Една от теорийте за измирането на пчелите в световен мащаб, е високочестотното облъчване, най-вече от GSM клетките ...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10Както са bob...С тази разлика, че боб няма да изграждат мрежа.
8
0
 
0
 
! Отговори
Ханза преди 11 години
Само да ви светна, че Булсатком вече имат подписан договор с Мтел за вътрешен роуминг докато изградят собствената си мрежа.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
8Кризата е за оправдания на некадърните... и вечно хленчещи и чакащи на готово хрантутници..
6
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 11 години
Аз едно не мога да разбера.Излиза ,че на човек се падат по 1.4 моб.тел..Тоест всеки има минимум по 1 а много и 2. Навсякъде е пълно с коли,задръстванията са ужасни.В големите вериги винаги чакам на опашка .......спестяванията са рекордни........КАКВА КРИЗА РЕВЕТЕ ,ЧЕ ИМА? Къде е това нямане на пари,къде?
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2Като говориш за 4G .. имаш ли представа колко струва лиценза за 4G ? Или само си ланкаш?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4Не се научихте, че те си нямат и на идея...Задаваш им въпрос на който няма как да ти отговорят.
3
0
 
3
 
! Отговори
187 преди 11 години
Дето се казва тази година с 3 телефона в джобовете, догодина с по 4!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Булсатком няма от къде да извадят стотици милиони евро,колкото струва оборудването за да имат покритие в по-голямата част от страната.По-скоро ще опитат да развият 4G мрежа основно за интернет и може след време да се продадат на Голбул,които нямат тестова 4G мрежа,а и нямат и телевизионна услуга за разлика от М тел и Виваком които имат и двете.
1
3
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Българите още не са си надвили на масрафа и им е рано за 4-ти оператор.