Няма заплаха за енергийната сигурност на страната

Днес е достигнат минимален товар в енергосистема за това време на годината
Обновена: 3 мар 2013 20:52 | 3 мар 2013 20:49, Елка Василева
72
Няма заплаха за енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, Булфото

Днес е бил достигнат най-ниския товар в енергийната система на страната за това време на годината и това е наложило намаляването на производството на термичните централи, но в това няма нищо необичайно и мощностите ще бъдат натоварени повече още през утрешния работен ден. Няма заплаха за енергийната сигурност на страната. Това заявиха на пресконференция днес изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/ Иван Йотов и директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митю Христозов.

Христозов посочи, че днес достигнатият минимален товар е бил 3300 мегавата, но с настъпването на вечерните часове той се е увеличил до 4900 мегавата. Това веднага е довело до по-високо натоварване на мощностите в ТЕЦ "Марица Изток 2". Според Иван Йотов ниското потребление на енергия днес се дължи на това, че е празничен ден и че много хора са излезли на протест.

Още по темата

Потреблението на индустрията е по-ниско, но според него в началото на работната седмица това ще се промени и товарът в системата ще се повиши.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова заяви, че не бива дори да се мисли за затваряне на въглищни централи, защото те са необходими за балансиране на енергийната система, именно при промени в товара на системата.

От 15 април т.г. се планира презареждане на един от реакторите в АЕЦ "Козлодуй", така че неговото производство ще бъде заменено с енергия от термични централи, посочиха от ЕСО.

Данните на ЕСО сочат, че през последните дни износът на енергия се движи в рамките на 160 мегавата при разрешен капацитет за износ от над 1300 мегавата. Иван Йотов обясни, че това се дължи на затоплянето на времето, което е причинило топене на снеговете и запълване на язовирите не само у нас, но и в съседните страни, към които които изнасяме енергия. В момента всички страни в региона ползват собствената си енергия, произведена от ВЕЦ и възобновяеми източници, а и търсенето на енергия е намалено заради икономическата криза, обясниха от ЕСО.

Иван Йотов прогнозира, че износът ще бъде повишен само в делничните дни и в часовете с върхово натоварване.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 70: Ти май си учил заедно с Р. Овч. !
58
1
 
2
 
! Отговори
тати преди 11 години
5 000 000 домакинства х 20kW = 100 000 000kW : 1 000 000 = 100мегавата
57
0
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
От всичките добавки намалят само таксата за пренос,а останалите 6 .Четох някъде ,че сегашната услуга е с цена 0.04040,а на моята фактура е 0.04683 от ЕВН .Аз ли нещо не разбирам или пак ни лъжат нещо?
56
0
 
1
 
! Отговори
osata преди 11 години
Ще се окаже, че високата цена на тока е поради включването на тази излишна непродадена ел. енергия под формата на непрекъснато нарасващи добавки.Най-лесното е народът да плаща излишната ел. енергия поради некадърното и подкупно управление на 3 правителства!Това обяснява и неестествено високите сметки за тока през декември. По силата на някакви договори, подписани от алчни некадърници, НЕК я изкупува и като няма къде да я продаде, я слага в нашите сметки.Мошеници, истината лъсва!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
64 Ще има ток за фризерите ни а те ще са със китайски йероглифи а на вратите отвътре ще има кученце вместо прасенце
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До протестиращСъгласен съм.В ДКЕВР трябва да въведем ред.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 51До 10 години в нашата малка и оплюскана държавица ще се е развила някаква форма на канибализъм,при което се очаква управляващите да са изядени ,и народът да се самоизяжда.За ток едва ли ще се говори
52
0
 
1
 
! Отговори
протестиращ преди 11 години
Докато НЕУДАЧНИЦИ, ПРОДАЖНИЦИ, НЕГРАМОТНИЦИ, АНТИБЪЛГАРИ управляват ДКЕВР, нищо добро не чака този беден и ограбен народ. Едно нещо трябва да е ясно на управляващите: Тока не може да се складира! При тока важи правилото потребяваш сега или губиш! Основна задача на ДКЕВР е да осигури (на поносима цена) потреблението на всичката произведена енергия.
51
0
 
1
 
! Отговори
протестиращ преди 11 години
Слабо потребление на ток?Нали това изкахте ПРОКЛЕТИ управляващи. Сега вместо цената да е поносима и да има потребление, ВИЕ ПРОКЛЕТИ-АНТИБЪЛГАРИ съсипвате и това малкото останало работещо в БГ. Докато разпределението на приходите от продажбата на ел.енергия е:производство на ел.енергия - 44,33 %ЧЕЗ 31,97 %ще е така. А може да стане още по-лошо. Какво ще правите, ако населението се обедини и започне да включва в точно определен час (примерно 19 ч.) всичките си електроуреди за около 30 мин.
50
0
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 11 години
Хора, тогава не ни трябва АЕЦ Белене... стана ли ви ясно? Крайно време е да разберете, че един аец ако се направи няма да можем тогава ,вече да си плащаме сметките ...
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а така,фалирайте да---ба ВЕЦ и ТЕЦ.Ми народа не фалира ли.колко кожи му свалихте.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49 -Не се безпокой след 10 години ще пеем Марсилезата ,че нащият враг е Цар капитал и ще ходим на курсове по Китайски
47
0
 
1
 
! Отговори
До 55 Анализатор преди 11 години
Вземи по-добре прочети разказите наЙордан Йовков за Андрешко и тогава анализирай! Номера ти вече не минава! Събирай си партакежите и беж! от България с добро, докато не е късно! Не се мъчи да ни внушаваш тъпите си анализи и да ни сриваш самочувствието, защото вече не си актуален! Тази зема ще си остане българска!
46
0
 
2
 
! Отговори
ЕРП преди 11 години
Поради ниското потребление на еленергия ЕРПтата обявиха, че вместо да завишават сметки, ще раздават пари на гражданите. Тази им обща декларация идва само месец след като обявиха, че покрай празниците на Нова година се очаква високо потребление, поради което одрусаха драгите граждани с двойни сметки.
45
0
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 11 години
Стига с тия глупости! Човек сам кове съдбата си! Същото се отнася и за държавите! Всичко може да се постигне с положителна енергия и желание за промяна! И така ще стане! Преди 23 години бяхме манипулирани и не можахме да прозрем злото! Сега също сме манипулирани, но имаме много апостоли, които ни отварят очите и разбираме за какво и как да се борим!
44
0
 
1
 
! Отговори
отопляеми парници преди 11 години
Трябва ни още много ел. енергия за да построим отопляеми парници и произвеждаме целогодишно зеленчуци и ги изнасяме на всички европейски, азиатски и руски пазари!!! Храната, която ще произвеждаме ще бъде биологически чиста и това ще бъде най-новата мода на хранене. Ще се търси много и ще осигурява поминъка на голяма част от селското население.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спрели са производството на евтин ток от ТЕЦ Марица 2, която е държавна, а скъпите частни 1 и 3 продължават да произвеждат. Зелената енергия е 10 пъти по - скъпа от тази произведена в АЕЦ. Затова някои не искат Белене, защото няма кой да й се опре Цена/MW, а вие продължавайте да дрънкате глупости за Белене и след 10 години ще плащате по 500 лв. ток, ще Ви питам какво ще правите.
42
3
 
1
 
! Отговори
Как се отопляват преди 11 години
Как се отопляват хората в малките градове и по селата?Само на дърва!!!! Защо, защото засега са най-ефтини, но след още 10-на години, когато българските гори бъдат изцяло изсечени, то българите масово ще стоят на студено по цяла зима. Ето защо имаме нужда от АЕЦ-а и от още много енергия, защото в България пак ще произвеждаме и построим нови заводи и станем независими и силни ! Не се оставяйте да ви манипулират!
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що спряхте ТЕЦовете бе? Нали имахме нужда от ток, за какво искахте да строим АЕЦ? За износ ли само? Ние да плащаме ВЕИтата на 600лв, а АЕЦа да е за износ? Мизерници...
40
0
 
3
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Учудва ме как потреблението е много ниско, след като все още сме в отопляем сезон и сметките за тока никак не са ниски, от което следва изводът, че потребената ел. консумация е все още висока.Ами какво ще стане тогава, когато дойдат месеците април и май и когато консумацията на ел. ток за отопление рязко намалява, дори изобщо я няма?Ако сега сме ударили дъното, то тогава какво ще правим през април и май?Някой нещо ни будалка отново. Защо се борят тогава за енергийна ефективност?