Облагат с 40% големите депозити в Кипър

Очаква се известно изтичане на капитали, когато банките отворят
26 мар 2013 14:55,
114
Облагат с 40% големите депозити в Кипър
Снимка: Reuters

Депозитите под 100 хил. евро в кипърските банки няма да бъдат засегнати от спасителния план за страната, съобщава BBC, като се позовава на финансовия министър на Кипър Михалис Сарис.

Депозитите на големите вложители в Кипър вероятно ще бъдат обложени с 40%. Точният процент още не е уточнен, но ще е чувствителен, допълва той.

Делът всъщност зависи от това, как правителството ще реши да защити пенсионната система на страната.

Сарис потвърди, че всички кипърски банки ще останат затворени до четвъртък и че дори тогава ще бъдат наложени капиталови контроли за това какви суми ще могат да бъдат теглени.

Тези рестрикции вероятно ще бъдат по-строги за двете основни кипърски банки - Bank of Cyprus и Laiki и ще останат в сила, докато банковата система „се стабилизира“, допълва той.

Точните детайли около този „механизъм на две скорости“ ще бъдат уточнени с банките по-късно днес, допълва той.

Сарис очаква „известно кървене и изтичане на капитали“, когато банките бъдат отворени. Той обаче вярва, че след като европейските фондове бъдат деблокирани, „в рамките на седмици“ доверието в кипърските банки ще бъде възстановено.

Въпреки че кипърската икономика е сериозно засегната от икономическата криза, Сарис подчертава, че страната му ще спечели от „енергийния бум“, визирайки потенциалните печалби от добива на природен газ в акваторията на Острова.

„Да наистина, ще имаме известни проблеми, но те ще отшумят бързо“, допълва той.

Сарис също така изтъква, че правителството  му е договорило по-изгодни условия за изплащането на заема от Русия.

За разлика от предишните споразумения новата сделка за Кипър не изисква одобрението на парламента в Никозия. Тя също така включва мерки за бюджетни икономии и данъчни повишения.

Притежателите на големи депозити в кипърските банки, много от които са руснаци, няма да имат достъп до сметките си над 100 хил. евро, докато преструктурирането на банките не бъде приключено.

Междувременно стана ясно, че Кипърската централна банка ще назначи Андри Антониадис за специален синдик за извършване на преструктурирането на втората по големина банка в страната Laiki bank.

"Тя е член на Института на експерт-счетоводителите с 28-годишен опит в областта на банките – 25 години в HSBC, от които пет като генерален директор, и три години като генерален директор на NBG Cyprus Ltd", уточни Кипърската централна банка.

Постигнатото късно в неделя споразумение за спасяване на Кипър предвижда затварянето на Laiki Bank, която ще бъде разделена на "лоша банка", която постепенно ще изчезне, докато депозитите под 100 000 евро, които ще се ползват с гаранция на ЕС, ще бъдат прехвърлени в Bank of Cyprus.

Още икономически новини от света четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: банкидепозитиКипър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста кипърци нямат пенсии и разчитат на депозитите и спестяванията си в банките, за да преживяват на старини. Сега ще им ги резнат.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@59Пропуснал си първата част на историята, преди описаното от тебе. Когато първо са се гушнали с Москва и са мешали узо с водка и пяли юнашки песни от сорта "ще ги надхитрим тъпите европейци да ни хранят и да ни пълнят гушите пък ни ще друсаме частушки и сиртаки"Нататък каквото си описал е вярно
49
1
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 11 години
Казваш половинчати истини! Хората ти се дразнят, защото като хора тях ги интересува друго - спестяванията им! Обясни ни на "простосмъртните" защо кредиторите се удовлетворяват само частисчно, зщото има и други заинтересовани страни, които по-скоро се удовлетворяват напълно, веднага, пък квото остане за "простосмъртните" .... аз мисля че това искат да чуят хората!
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да разбера какво плюете по Меркел и ЕС.Кипърците са фалирали - искат ЕС и най-вече Меркел от името на германците да им подарят едни 10 милиарда евро. Нормално е да има някакви условия за това. Същата работа беше и с Гърция - изяли всички пари за 100 години напред и искат още. Като им казаха стига толкова - почнаха демонстрации срещу Германия - сякаш германците са им длъжни да ги издържат.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@58Много си се объркал. Не банките а фалиралата държавата прибира този данък от банките си за бюджета си. Това е условието на Тройката за да отпусне кредит НА ДЪРЖАВАТА. Не на банките!И всяко руско троянско магаре го чака фалит рано или късно. И БГ не прави изключение. Само дето българина е свикнал на повече бедност та още има какво да му се дере за да имитират стабилност.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
т.нар. ефект на "изгаряне" на всички проблеми:) Така че кипърците да приемат бг.мода а Меркел ще им прати безплатно високотехнологични запалки и кибрити:))
45
1
 
2
 
! Отговори
ей 56 преди 11 години
Стига си сипал вече обиди по форума, разбрахме, че си най- образования. Само че, моите аналогии показват, че неедноклетъчните са доста заети, за разлика от дървените философи с непилешки мозъци като теб! Аман от форумни капацитети! Айде остави ни да живеем в непросветеност вместо да обиждаш!
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
на кипъците от ЕС им дадоха въже с което доброволно да се обесят, уплашени дотърчаха в Москва да питат "как да се обесим така че да останем живи"? руснаците им дадоха *** и тънко въже:) Но братския български народ може да предложи революционното бг. лекарство от стрес и глад БЕНЗИПЛАМ, което успешно се прилага в Бг. Както казват бг. учени, лекарството е без странични ефекти, действа безотказно, сравнително евтино а ефекта му е дълготраен(някои казват че завинаги))) т.нар. ефект на "изгаряне"..
43
0
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Ами много просто - никога. Такова частично удовлетворяване на депозантите (което няма нищо общо с данък, щото не го взема държавата) е възможно и необходимо само в процес на несъстоятелност. Абе какво не ви стана ясно на тъпчовците като теб - ПРИ ВСЯКА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ КРЕДИТОРИТЕ СЕ УДОВЛЕТВОРЯВАТ САМО ЧАСТИЧНО, щото няма читави активи за повече. Е какво пак не е ясно, д****, и как по-бавно да го напиша???
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
@45Халал да им е на руските троянски магарета "независимата финансова дейност":-) :-) :-) Никой не им пречи са ходят "независимо" под полата на Путин. Прав им път.:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
41
3
 
5
 
! Отговори
48 до 54 преди 11 години
Щото мога да чета и да осмислям прочетеното от различни източници. Специално за теб, имаше изследване, че 40% от хората в БГ са функционално неграмотни.Това значи, че уж могат да четат и да си напишат името, но не могат да вникнат в скрити послания, да четат между редовете, да правят аналогии, да спорят с аргументи, да защитават теза и т.н.Затова се опитвам да обясня на такива едноклетъчни като теб, с прости думи, пишейки съвсем бавно. Това е невъзможна задача и май ще се откажа.Сега разбра ли?
40
7
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А в България кога ще обложат например тези от 200000лв нагоре с поне 20-30% ?
39
0
 
2
 
! Отговори
към 48 преди 11 години
Аве Бай Хю, ти що се имаш за най- умен от всички и с най- големия мозък в галактиката?
38
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей голем рев за паричките на руските мафиоти бе? Само Путин и Медведев ли пишат коменари тук бе?Пък и леят крокодилски сълзи УЖ загрижени за бедните кипърци и ЕС- ха-ха-ха:-) :-) :-)
37
3
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Айде стига с лозунгите. Това не е никакъв данък в Кипър, а най-обикновен процес по фалит на две банки. Никой никакви пари не "взима" (те парите не са на купчинки в мазето), а активите на тези банки са калпави и не стигат за удовлетворяване на депозантите. По-добре да си фалират (както и става с тази в общи линии добра сделка, същото като Исландия 2009, Швеция 90-те години и т.н.), отколкото държавите да наливат в продънената кипърска каца.И за тях ще е по-добре дългосрочно,щото ще се зачистят.
36
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 39А я си представи че въпросната банка фалира и загубиш на 100 % парите си :)))Въпросната мярка е точно за това, да се предотврати фалита и е по-добре да се разделиш с една част от парите си, отколкото с всички
35
5
 
3
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
И ти пригласяш на неразбралите. Никаква държава нищо не ти прибира. Не разбра ли,че двете банки са във фалит, като всеки кредитор, тези с депозити над 100х евро си носят риска.Най-нормална несъстоятелност.Държавата нищо не взема и не печели/губи от това (освен,че средата за бизнес се влошава).Айде малко четете, стига с тея лозунги. Ако си влошж акциите в Майкрософт и той вземе,че фалира, пак така ще си изгубиш парите,нищо по-различно (не че те са на път, ама да разберете и тея с пилешкия мозък).
34
4
 
10
 
! Отговори
МАРКС преди 11 години
При комунизма няма банки! При капитализма банките разполагат с абсолютната власт да решават съдбата на света! Те решават кой ще живее и кой ще умре.
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не ги жалете толкова. тези пари са окрадените пари от такива като нас.лошото е, че ще изгорят и честно изкарани пари
32
5
 
2
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
ДАНО НАШИТЕ //БАНКИ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО,,,,ДА ОБЛОЖАТ ПАРИТЕ НА ПРИТЕЖАТЕЛИ ПОД 10.000 Лв с 50 процента