Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Любомир Дацов: 4 млрд. лв. чужди инвестиции са нужни у нас за успех
Обновена: 18 май 2013 15:23 | 18 май 2013 14:06,
105
Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне

Ако следващото правителство работи наопаки на предишното, икономиката ще отчете растеж, заяви Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите при НДСВ и тройната коалиция, в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подкрепи тезата си с това, че за четири години кабинетът „Борисов“ бил привлякъл инвестиции, колкото са били за една година при управлението на тройната коалиция.

В същото време обаче различни чуждестранни инвеститори имат интерес към България, но смятат, че следващите упраляващи трябва да подобрят сериозно имиджа на страната в ЕС, защото има потенциал, но се говорят некрасиви неща за държавата, казаха Михаел Ангерер, търговски представител на Австрия и Марко Монтеки, президент на италианската камара в страната.

Нестабилната политическа обстановка в страната в момента обаче няма отношение с тях, защото решенията за инвестиции са взети, преди да настъпи сегашното положение, категоричен е Дацов.

Не е логично настоящите инвестиции да се сравняват минали периоди като с изтеклата година, защото разлика между 200 и 400 милиона е незначителна, обясни бившият финансов зам.-министър. По думите му всичко, което е под три-четири милиарда, не влияе икономически в България и затова следващият кабинет ще трябва да работи за нови инвестиции в страната за около четири милиарда лева в рамките на година.

За 12 месеца чуждите инвестиции в страната са намалели три пъти, но българските зад граница са отчели ръст. Това е хубаво, защото никой не е забогатял от инвестиции в собствената си страна, а извън нея, смята Любомир Дацов.

Нито минималния икономически растеж,  нито  кризата са оправдание за драстичния отлив на чуждестранни инвеститори от страната ни, смята той и даде пример с южната ни съседка Турция, която не е член на Европейския съюз.

В страната фирмите търсят ясни прозрачни рамкови условия, положителни закони, които помагат на бизнеса да се развива, защото времената са трудни и инвеститорите мислят по-дълго преди да вложат средства, смята Ангерер. По думите му, ако политическата нестабилност продължава, ще е по-трудно да се привлекат нови инвеститори - „Инвеститори, които са тук те разбират ситуацията и имат надежда, че ситуацията продължава да бъде стабилна“.

Италианските инвеститори харесват България, въпреки че откриват много бюрокрация тук, според експерти. Марко Монтеки е най-недоволен от промените правила за зелената енергия, защото са довели до редица проблеми за италианските инвеститори. Според Монтеки България трябва да положи усилия, за да подобри имиджа си зад граница: „Виждаме България като една страна, в която винаги може да инвестираме, но е необходимо бъдещото правителство да предприеме необходимите мерки, за да направи, така да се каже, една нова промоция на България“.

В Европа се чуват неща за страната, които не са много красиви, каза Монтеки, но според него страната ни има потенциал. Компаниите били доволни от данъчната система в България заради корпоративния данък от 10%, защото в много европейски страни е около 40%.

„Достатъчно е да се увеличи с два-три пункта - по такъв начин за нас ще продължава да бъде изгодно да инвестираме в страната, а от друга страна събраните средства увеличението могат да бъдат насочени към социалната сфера“, предложи Монтеки възможност за подпомагане на рисковите групи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
4
 
! Отговори
emigrant преди 11 години
kato gledam mnogoi chakat ot shtedrite obeshtania na tezi koito sa glasiat da opravliavat zatova da si vzemat vazelin che pak shte vzemat samo kura fabrikata za iliuzii prodaljava da raboti za glupacite koito ne mogat da vidiat kradlivata sashnost na besepe i depese
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само бетонна глава може да си позволи такава логика !
66
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даа, ако работите наопаки на ГЕРБ икономиката ще потръгне - към Терминал 2
65
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До Българин - Ти вярваш ли си на тъпотиите, които ръсиш? Просто спря кранчето на тези, които бяха се навързали на обществените поръчки на батко и братко. Да ми покажеш една фирма за производство, която е създадена с откраднатите пари и работи. Няма такава. Работят само външни фирми, които подаряват по няко процент на тези, които са им помогнали да ги приватизират за жълти стотинки.
64
11
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Боко източи от българския бизнес 4 млрд. да му ги вземе държавата, да вкарат цялото бивше правителство в прокуратурата и да им конфискуват имуществото което са придобили по незаконен начин и с рекет. ГЕРБ са единствената партия в българия която е облечена с държавна власт и рекетира бизнеса. Буда иска 30% от всеки бизнес у нас и стана милярдер! Още ли си го искате? Мутра беше мутра си остана!
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това което човека иска да каже със заобиколки е че червените олигарси ще върнат изнесените милярди от офшорките в България което ще се отчете като чуждестранни инвестиции. Докато са на власт няма как да ги осъдят и да им ги вземат и няма нужда да ги държат в офшорките. Голямо облекчение настана че БСП взе властта, олигарсите си отдъхнаха.
62
8
 
7
 
! Отговори
КУРти преди 11 години
поредния ***... се опитва да лае.. и се точи на властта като улично псе на динена ***
61
8
 
14
 
! Отговори
икономист преди 11 години
алоооо ,царедвореца! защо си мислиш че всички са *** , годни само за гласуване? Ние , народа , помним че: ДО КРАЯ НА 2014-15 година , БЪЛГАРИЯ ТРЯБВАШЕ ДА ПОЛУЧИ 15 МИЛЯРДА ЕВРО ОТ ЕВРОПАТА !!!! ОБАЧЕ ЗАРАДИ СТАНИШЕФЦИ , МОНЮФЦИ И БАНДИТСКИТЕ ИСТОРИИ НА ПАРВАНКАТА , ТЕЗИ ПАРИ БЯХА СПРЕНИ.!!!!!!! ПОЛУЧИХМЕ МАЛКО ПО ВРЕМЕТО НА БОРИСОВ! ТАКА ЧЕ , НИЕ НЕ СМЕ ПРОФАНИ , НЕ НИ УЧЕТЕ КОЛКО И КАКВИ ИНВЕСТИЦИИ СА НУЖНИ ....ПАРИТЕ ГИ ПИЛЕЕТЕ ВИЕ , НЕКАДЪРНИТЕ ПОЛИТИЦИ!!!
60
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вашите инвестиции са банки и молове,да "ба и червените ви ***
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се казва краднехте, а крадяхтене се казва смех, а смяхШопите сте най-голямите неграмотници
58
5
 
7
 
! Отговори
do 58 преди 11 години
Минимум, даже предвиждам едни 7-8млрд евро да вкарат червените крадци , а Тиквата и неговата клика ще изтеглят около 1-1,5 максимум 2 млрд от контрабандата, корупцията и рекета за 4 -те години, не че само толкова са свили, но другите са изхарчени, вече изтеглени или раздадени на партията майка в Ивропата! Така че има шанс поне за малко нещата да тръгнат на добре, докато не се почувстват пак недосегаеми червените болкуци....както направи тиквата!
57
7
 
22
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 11 години
До всички който пишат тук . Установено е, че 50-годишният нападател на полицаите е криминално проявен. Има 13 влезли в сила присъди, предимно за кражби на автомобили. и с пистолет срещу органи на власта:))))))))))))))))))))) Г-н Цацаров къде ви е прокуратарата.Почна май пак Мафията. БСП.ДПС АТАКА и сие взеха власта и ето го резултата Честитода ви е за тез който гласуваха за тях
56
3
 
1
 
! Отговори
66 преди 11 години
......,прокуратура,данъчни и т.н.4 И т.н.
55
9
 
10
 
! Отговори
66 преди 11 години
Все пак ако някой иска да знае какво мисля за бг икономиката в частта, държавна администрация и това което там трябва да се промени ще посоча няколко основни момента.1.Веднага да се уволнят ВСИЧКИ калинки назначениот Баце и Цуцулина.2.МВР да се редуцира от настоящите 60 хиляди на около 30 хиляди и на тези които останат да им се увеличат двойно заплатите.3.Да се въведе наказателна и материална отговорност за постановените незаконно актове отцялата държавна администрация в това число полиция,
54
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТИКВОЛЕНДДа се махнат всички назначени от ГЕРБ в администрацията "калинки" особено директори на детски градини и училища
53
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ако работим наопаки на ГЕРБ, икономиката ще потръгне"Мама миа!!Що за изказ!?Имах подобен случай преди двайсетина годи на един семинар.Бяха събрали "елита" на държавата в една сфера.След като лектора чужденец приключи една от темите ,зададе прокиращ въпрос с цел проверка На способността на аудиторията да абсорбира материала.Направих коментар.Единственото друго мнение беше.......... I'm opposite.МЪКАаааа и нищо ново под слънцето.
52
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До danНЕ ЗАГУБИХА ЛИ ТОЛКОВА В ОФШОРНИТЕ ЗОНИ ЧЕРВЕНИТЕ БАРОНИ ОТ БАТЮШКА?И СЕГА СА МАЙ ПРЕГЛАДНЕЛИ? А ТОЙ БАТЮШКА ША ИНВЕСТИРА ТЯХНИТЕ ПАРИЦИ, ЧЕ КОЛКО ГОДИНИ ГО ЗАБЛУЖДАВАХА ....
51
3
 
15
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Ами работете де, стига сте приказвали. Откак са минали изборите всички се пенят по Тв каналите, плямпат едно и също, но никой не ще да направи компромис и да се направи коалиция в името на България. Тоя нямал да подкрепи оня, дригия пък нямал да говори с третия, ама можем ли накрая да ви покажем един среден, а???? На всичките. Я се вземете в ръце, щото ако се стигне до нови избори не се знае знае ли се!!!!! А и да се сформира правителство, ако до 2-3 мес. няма резултати сме на улицата и сте вън!
50
13
 
23
 
! Отговори
ТИКВОЛЕНД преди 11 години
Първа работа на новото правителство е да.махне големата администрация която пише по всички сайтове и си знае само едно и това е колко са били добри герб
49
5
 
8
 
! Отговори
Good_Witch преди 11 години
youtube/watch?v=z_huc9In5qY - В.Найденов - Клоунът, не знам защо, слушайки тази песен...ми изглежда доста подходяща за "химн" на миналите избори, въпроса обаче е : Кога ще е следващия спектакъл?"...и за да не бъда разбрана погрешно, за мен "клоуна" е Г-н Станишев)))...