Емил Хърсев: Бюджетът има вътрешни резерви от 3 млрд. лв.

„Ще бъдат засегнати „свещените за правителството крави”
41
Емил Хърсев: Бюджетът има вътрешни резерви от 3 млрд. лв.
Финансистът Емил Хърсев.Снимка: Булфото, архив

В бюджета има вътрешни резерви за около 3 млрд. лв., заяви в ефира на Bulgaria ON AIR финансистът Емил Хърсев. За да са на разположение парите обаче, ще се засегнат интересите на „свещените за правителството крави”, като МВР, БДЖ и други.

„МВР получиха дори допълнително около 160 млн. при бюджет от милиард и 200 млн.лв. БДЖ е една илюзия, за която продължаваме да плащаме. Имаме най-много прокурори на глава от населението и т.н.”, обясни Хърсев.
Той уточни, че не би оценявал отделна мярка на правителството, а дейността му като цяло. Финансистът подчерта, че с търсенето на кредит от 1 млрд. лв. няма да се увеличи брутният вътрешен дълг за страната, а ще се удължи заемът от януари в размер на 800 млн. лв., чийто падеж е на  20 август.

„Останалите 200 млн. ще останат оперативен резерв на правителството. Това беше заявено,” коментира Хърсев.
Според финансиста има потенциал до края на годината в страната да влязат около 1.5 млрд. евро по линия на АЕЦ „Белене”. По думите му българското правителството трябва  да разглежда проекта единствено като продавач, не и като инвеститор. Хърсев подчерта, че реално вложените пари досега в „Белене” са между 700 и 800 млн., под формата на заеми, съоръжения и т.н.

„Има поне два кръга от интереси към проекта. Ние работихме за американския инвеститор. Другият интерес е руският”, обясни финансистът.

Той спомена, че три от петте асоциации на работодатели у нас вече виждат резултат от дейността на правителството.

„Първото действие, което показа въздействие, е ограничаването на контрабандата по вътреобщностните доставки. Забелязва се, че акцията по спиране на нерегламентирани доставки, доведе до автоматичен отговор на пазара на зеленчуци. Там виждаме ръст от около 75% на цените, заради спрения нелегален внос”, коментира Хърсев. Той допълни, че при  условие, че изкупната цена е 50 стотинки, този ръст изглежда нищожен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: бюджетХърсевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този кредитен милионер и комсомолец да каже колко пари отмъкна от ТНТМ а сега ни учи как да живеем. Мръсни пребоядисани дечица на БКП.
33
1
 
1
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Хърсев е прав!Резервите са в "неприкосновенната недвижимост".С заеми и ипотеки ще ни заграбят жилищата и земята!Другото е ясно,номади за винаги!Такива като него ни харизват,лижейки кой каквото им подаде!Оптимист съм,още по зле ще стане докато дишат!Избора е наш,ТЕ или НИЕ???!!!
32
0
 
5
 
! Отговори
андрей преди 10 години
ей този нарочно го пускат всеки ден,да защитава банките.ама те са пред фалит половината,няма ги строителните предприемачи да ви правят фалшиви сделки пич,няма никой вече.......и нямало как да намалят лихвите,гледай как ще стане през следващите месеци....и си научи урока......този е подготвен ама неподготвен
31
0
 
3
 
! Отговори
дамн преди 10 години
а какво ще стане ако офшорка на министерство на финансите купи ПФ "Доверие" за 150 мил долара, а пък ПФ "Доверие" има 1 500 000 000 лв.?Ае още резерви
30
0
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Абе яз незнам колкоз е туй милярт лева ама бажанака Киро вика,че ако на един километар турят на секи метар по един милйон и ставали таман един милярт бе...па три...охооо още три пати по толкоз.Ми то туй да ги сбираш само бая ща заболи кръстат са навеждаш,па ако трагнеш ги арчиш без краци ша останеш бе.Па вика още,че некой хора имали по горе-доле толкоз ама за кво им са да ги питаш,то чунким илядо годин да живеат не могат ги поарчат,па кат ритнат бакърат и на катафалката ремарке нема им турят..
29
1
 
14
 
! Отговори
vagno преди 10 години
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е НЕ САМО КОРУМПИРАНА, НО И ЗАВИСИМА ОТ БСП, ДПС, И БИВШАТА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ !!!!! ИЗБОРИ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ С ЦЕЛ - ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА - СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ДА СЕ ИЗБИРАТ ПРЯКО ОТ НАРОДА.
28
0
 
11
 
! Отговори
ро ро преди 10 години
Наполовина да се съкратят държавните и общинските служби. Никакви дотаци за държавните фирми. Наполовина да се намали бюджета на МВР. Пълен контрол на вноса и износа. Контрол на работодателите за вноските. Контрол и пак контрол. Олигархията да се елиминира.
27
2
 
5
 
! Отговори
Хърсев гадна офшорко преди 10 години
Знаем, че ти си един от неолибералите, дето си държат парите в ошорки и изкупуват на безценица всичко държавно, сложено на тезгяха за приватизация/грабеж. Твоите пари може и да са 3 млрд. в кипърски банки и дано си изгорял покрай техните фалити. Тиквата и Дянков твърдяха , че имало 32 млрд в банките. Ама пова са в повечето пари на 1000 семейства. Щото останалите пари нямат да си платят тока на Карагьозова соларите и приятели им. Със сигурност и ти си се облажил от "слънчевия удар" на хората
26
0
 
1
 
! Отговори
Рени преди 10 години
До Скачаща ГЪСКАОправдано име!!! КУпувайте не се пише с О,гъско!
25
1
 
23
 
! Отговори
селски пристав преди 10 години
В европейските страни на 10 хил. жители има 150-200 полицаи, а в "богата" България те са 615...
24
3
 
4
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
До За коментар 14--- Много точно, справедливо и изпълнимо.Изкефих се като го прочетох.
23
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приказки на партиен секретар-много плямпане, накрая нищо.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нещо не разбрах , според думите на Хърсев 5 мерки са се усетили , пак според него цените на зеленчуците се вдигат , а те на пазара падат , а за другите 4 мерки които според Хърсев са се усетили , за тях никой не разбра , по-всяка вероятност те са на хартия .
21
4
 
38
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Застъпниците на АЕЦ "Белене" са два вида основно:Първите, тези които имат трибуна са олигарсите, свързани с големите далавери и руските мафиоти. От този проект те ще спечелят милиарди и ги разбирам.Другите защитници на този безумен "проект" са обикновените , прости привърженици на БСП, които традиционно подкрепят тази най-дясна партия в България.Този казус има много лесно решение.Желаещите тази централа правят акционерно дружество, купуват земята, купуват,съоражения, плащат заплатнаша
20
1
 
60
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
Имаме най много прокурори на глава на населението - а справедливоста и бързината на съда ни е след Бангладеш )) Ние сме пародия на държава ,и смях за европейските държави - Какви европейци сме ние ??? Хора купуващи стари дрехи и обувки - нямащи пари за ток и вода - заплати колкото за един дневен шопинг на европеец- стари автомобили и разбити пътища - Платени медии и алчни олигарси -Дори банките си правят каквото искат-лихви различни от нормалните за Европа -Плащаме пенсиите на чехите с ЧЕЗ
19
0
 
47
 
! Отговори
до 19 преди 10 години
народа ни за жалост като цяло никога не е имал разсъдък.елементарен пример-всяка седмица по някой ужилен от телефонните измамници вече в продъжение на 10 години.какво остава за по-сложните умственни дейности.а по-преди и т.нар. финансови пирамиди например.примери много.
18
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ikonomika.org/?p=7065 под статията съм дал факти - 2004год. държ.администрация е 94 000 а 2012год. 134 000 само 40 000 повече.Българската администрация е пропиляла и изхарчила в безсмислена дейност поне 50 милиарда лева за периода (1998-2012год.)
17
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хърсев долен *** ти подписа планът "ран-ът" дето сега всички му берем горчивите плодове, а сега се подсмихваш ехидно и даваш съвети.ти и др. подписали тоя план трябва да бъдете убити като кучета и без гробове да останете на лешоядите да дърпат продажната ви плът.и никой няма да ви поминува все едно никога не сте съществували *** долни.
16
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилно ли разбрах?Ще построят централа с пари на данъкоплатец, ще го карат да плаща по-скъп ток от собствената му централа, за да си избият парите които от данъкоплатеца на първо място са взели ? Нещо аз ли съм късоглед или народа е абдикирал от собствения си разсъдък.
15
17
 
19
 
! Отговори
За коментар 14 преди 10 години
Не стигна място да напиша,че като започне работа АЕЦ "Белене" всичките 2 000 000 млн. инвеститори (пенсионери и други хора искащи АЕЦ "Белене") ще получават дивиденти от акциите си всяка година,с които ще покриват лихвите ако са теглили кредит за 8 000 лв. инвестиционна вноска и ще покриват по високите си сметки за ток 25-30 г. напред.Останалите които не искат АЕЦ "Белене" и не са участвали с вноски за строежа му ще плащат сметки за ток по цени за ток произведен от ВЕЦ,ТЕЦ,Вятърни ЕЦ.

Спонсорирани публикации