Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?

Левицата обмисля предложения в защита на малките квартални магазини
Обновена: 27 авг 2013 19:53 | 27 авг 2013 18:00, Веселина Йорданова
252
Ще хлопнат ли вратите на хипермаркетите през уикенда?
Снимка: архив, Ройтерс

Ограничения за работното време на големите търговски вериги през уикенда обмислят от левицата в нов Закон за търговските вериги. Според създателите му, ако те не работят в двата почивни дни, ще се стимулира оборотът на малките квартални магазини.

Зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев съобщи пред Investor.bg, че най-вероятно предложението ще се отнася за хипермаркети в идеалния център на най-големите градове. Имало и мнения обаче, че е добре всички големи вериги да не работят през уикенда.

„Като цяло ние защитаваме предложението, касаещо тези в централната част на градовете“, обясни депутатът.

Законопроектът е в процес на разработване и се очаква да бъде готов през септември, когато ще са ясни детайлите на предложението. Вносителите му се надяват да бъде разгледан още през есенната сесия на Народното събрание.

По думите на Панчев наличието на големите търговски вериги съсипва бизнеса на малките квартални обекти.

„В Европа всички големи магазини са в покрайнините на града и така не влияят на оборотите на тези в центъра“, аргументира се той.

Предложенията все още не са дискутирани с представители на веригите. Панчев изрази опасенията си от вероятен натиск от тяхна страна. „Вероятно ще има известен негативен отклик, ще има и натиск“, посочи той.

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и член на Съюз "Произведено в България" Мариана Кукушева заяви пред Investor.bg, че това е практика навсякъде в Европа.

„Големите търговски вериги имат ограничение в работното си време и то не само в събота и неделя, но и през делничните дни. Подобна мярка за ограничение в работното време е въведена и по отношение на заведенията. В България съществува порочната практика някои заведения да отварят рано сутрин и да работят до късно вечер. В Европа където си закусил, образно казано, не можеш да вечеряш, защото съществува ограничение за часовия диапазон на работа“, каза Кукушева.

По нейни думи подобни мерки създават и ефективни условия за пазарна икономика, както и предпоставки за реално развитие на конкуренцията в стремеж да се ограничат монополите. Кукушева уточни, че неработно време за големите вериги през уикендите е едно от предложенията на Съюз „Произведено в България“.

Според Димитър Зоров, председател на Асоциация на млекопреработвателите в България, мярката ще бъде глътка въздух за малките квартални магазини, които ще могат да наваксат през уикенда за сметка на големите магазини, които обират от клиентския поток през седмицата. "Но не съм сигурен дали мярката ще бъде с положителен характер за самите доставчици на стока“, коментира той.

Зоров обясни, че много от доставчиците досега не са работили с малките магазини, защото в търговските обекти по кварталите често зареждат малко и не толкова качествени артикули. Освен това повечето квартални магазини не могат да си позволят да поддържат широк сегмент от продукти зад витрините и щандовете си. Той изтъкна, че е важно да бъде изготвен подробен анализ за ползите от мярката, за да бъде дадена и качествена оценка за това по какъв начин ще се отрази на бизнеса в страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
16
 
! Отговори
Тъп преди 10 години
По- тъпо нещо от това не съм чувал!!!!!!!!!!!!!
154
0
 
13
 
! Отговори
andreivn преди 10 години
и да въведат задължително показване на касови бележки от магазинчето в НАП, с минимум 30 лв оборот на седмица без алкохол и цигари. в противен случай да се отказват детски...мммм ставам ли за червен министър ммммм хахаха
153
1
 
14
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
Празни мисли на празни хора! Баш пък през уйиседна ще ти ходя до кварталния магазин, където всичко е по-скъпо и скапано и я е отворено, я не.
152
0
 
12
 
! Отговори
мрън преди 10 години
за веригите ясно, да напиша нещо и за дребния бизнес, производителите: трябва да обиколят 1000 магазинчета за да ги заредят, купуват си 50 коли и наемат 100 души персонал, и като отиде колата да разнесе стоката, магазинерката казва, ами нямам оборотни мини утре, и казва, ама ми дай мляко със утрешна дата на производство, понеже не знам кога ще го продам, накрая и оставяш 4 пакета бисквити, за които си изхарчил 10 лв. нафта - гоцко налииииииииииииии
151
1
 
15
 
! Отговори
Тъп преди 10 години
Толкова тъпо е,че ми се счупи ***.
150
0
 
29
 
! Отговори
каро преди 10 години
Много хитро от БСП. Опитват да спечелят на тяхна страна малките квартални собственици, а то е ясно, че нямат намерение да закриват веригите, защото зад тях стоят много огромни капитали, да не говорим, че подобна глупост ще увеличи безработицата, а в тези магазини работят не малко хора... По същия начин излъгаха пушачите и персонала на заведенията, че ще върнат пушенето, поне 20 хиляди гласа спечелиха по този начин наглярите мръсни. Какво друго да очакваш от дърти комунисти освен мазните им лъжи?
149
0
 
13
 
! Отговори
мууу преди 10 години
имам чувството че някой ни пуска в биг брадър.управлението на държава не е шоу или начин за забогатяване, а призвание...ама вече се обърках наистина, май беше обратното...вече не знам
148
2
 
26
 
! Отговори
ДДС преди 10 години
...и тогава "дребните бизнесмени" като започнат да плащат едни данъци...направо хазната ще се пръсне.Бай Пешо е като Андрешко- мрази държавата и не дава нито касова бележка,нито лев данък печлба,а живее на гърба на другите данъкоплатци. Сега ще ни го донатамани...Големите вериги дават работа и осигуряват работниците си.Бай Пешо-не ! Пак няма да пазарувам при него.
147
1
 
25
 
! Отговори
Калканов преди 10 години
Да счупим червените глинени глави, за по-добро бъдеще!
146
0
 
27
 
! Отговори
kuku преди 10 години
предлагам да затворят и увесилителните паркове и дискотеките, за да ходим да копаме и да подпомагаме селското стопанство...а оная буля от кварталното магазине, дето продава по скъпо от хипермаркета и сменя етикетите със срока на годност - пак няма да я уважа, освен за хляб и кисело мляко, а в хипермаркета ще си ходя през седмицата след работа, кво ще кажете аааааааааа...***
145
8
 
11
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Когато работех в Швеция и доста често пътувах до Финландия ми направи впечатление, че неделя много от хипермаркети не работеха. Малко е *** тази идея но наистина трябва да се подпомогне дребния и среден бизнес но мисля, че това не е начина. По добре е да стимулират дребния и среден бизнес като се вземе част от работещия модел на скандинавците там доста се уважава труда на дребния търговец, земеделеца и рибарите.
144
0
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
До НякойИма още една глупост;Да се постави на таблото шофьрската книшка.Така ще се види кой няма книшка.Иначе замислят и глоба 20лева ако не си сложил документа на таблото!!!!! АЗ МИСЛЯ ЧЕ --- --- ако тия хора мислят с *** СИ сигурно ще е по-УМНО ?
143
0
 
10
 
! Отговори
PARADISE преди 10 години
az predlagam v takav sluchai sushto taka da ima i vecheren chas za absolutno vsichki grajdani,lqtno vreme do 23:30 zimno do 21:00 mernat li te na vun raztrel ili v trudov lager,da se razhodjat SS-ci vecherno vreme s kalashnici i nemski ovcharki,da se spira toka sled 24:00,programite na televiziite i da prekratqvat izluchvane v 23:40 sutrin da budqt vsichki s sireni i rechi na Orecsharski :D
142
1
 
26
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Боже господи гледам и не вярвам на ушите си!Каква е тази простотия! Поредната грешка!Те станаха като традиция.Не е този начина да подобрите оборота на махленските бакалии,защото хората ще си напазаруват от хипермаркетите преди почивните дни.И стига се правихте на загрижени!Не ви пука за никого!Само лъжете и обещавате без да изпълнявате и целта е една!Да печелите електорат!После старата песен на нов глас!
141
0
 
3
 
! Отговори
hitler not adolf преди 10 години
ei moderatorche iztrii mi oshte vednuj mnenieto i shte te ... tvoita kojica
140
0
 
15
 
! Отговори
Жената зад щанда преди 10 години
Ама в кварталните магазини стоката е застояла сот царско време с дянкови цени!И лекарските грижи са скъпи ако ме намери рядкото орешарско щастие.
139
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да се въведе работно време от 7до 18ч и събота до обяд на места за всички магазини и да слагаме червените връзки и на манифестация.който пазарил-пазарил другите да стискат зъби до понеделник.Дано по скоро разхлади времето ,че в тия жеги" мозъците" се разтичат!!!
138
1
 
18
 
! Отговори
сали преди 10 години
Съвсем скоро ще хлопнат тъпите глави на комунистите!
137
1
 
27
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Когато прочетох тази идея си помислих, че е шега, след като разбрах, че някой наистина е предложил тази фрапираща простотия се уплаших....... нямам думи..........
136
2
 
26
 
! Отговори
анализатор преди 10 години
През 1992 - 1996г мутрите отгледани от ДС и БКП(БСП) задушиха инициативните българи. Рекетираха ги, биеха ги, палиха ги, изгониха ги от България. Днес същите "социалисти", след като направиха 1001 разрешителни и данъци за работа на търговски обект ще помагат на малките магазини. Каква гавра! Само високи доходи и работеща икономика могат да подобрят положението!