ЧЕЗ готови с предложение за единната фактура за ток

Тя трябва да съдържа еднаква информация за цялата страна
Обновена: 24 сеп 2013 16:37 | 24 сеп 2013 16:33, Веселина Йорданова
15
ЧЕЗ готови с предложение за единната фактура за ток
Тодор Матев. Снимка: Bulgaria On Air

Електроразпределителното дружество на Западна България ЧЕЗ е готово до края на седмицата да предложи пред ДКЕВР вариант за единна форма на фактурата за електроенергия. Това заяви за телевизия Bulgaria On Air прредседателят на Потребителския съвет на дружеството Тодор Матев. Целта е новата фактура да съдържа еднаква информация, поднесена по един и същи начин за всички клиенти от трите ЕРП.

Фактурите, които битовите клиенти на ЧЕЗ получиха за консумираната енергия през август с новата, по-ниска цена на тока, предизвикаха объркване сред потребителите, заяви Тодор Матев. Това накарало дружеството да предложи въвеждането на единна фактура за потребителите в цялата страна.

По думите му идеята за единна фактура не е тя да бъде еднакво копие за трите компании, а да съдържа една и съща информация, организирана по един и същи начин.

Как точно да изглежда единната фактура, за да е най-ясна за клиентите, стана тема на днешната среща между потребителския съвет на дружеството и експерти и клиенти на ЧЕЗ.

Имаме клиенти, които и в момента ни питат „Къде ми изчезна зелената добавка за електроенергия? Защо я няма? Аз искам да я виждам.“ Има и такива, които се радват на новия вид на фактурата, където много по-прегледно се виждат отделните компоненти за снабдяване с електрическа енергия и за мрежовите услуги, които се предоставят, обясни Тодор Матев.

Потребителските организации са предложили във фактурата да се съдържа информация за начина на формиране на цената, да се включат съвети за спестяване на електроенергия и по-ясно да е посочен клиентският номер. По този начин единната фактура ще даде възможност за повече прозрачност и съпоставимост на сметките за електроенергия и би улеснила потребителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
гледай ти преди 10 години
До Анонименбрей ЧЕЗ плащали и на ПР-и по форумите, те цените си излизат в една и съща фактура и е очевадно, че новите са по-високи
11
0
 
1
 
! Отговори
Lambov преди 10 години
bg mafiotski medii ne slagat kopia na analogichni fakturi za sravnenie - predi i sega. extra!puskat pak mafiotski magli i dim za sluhove na bg narod.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
трябав да ги заъдлжат да бъдът като Софийсак вода - ВСЕКИ МЕСЕЦ (особено след като съде вече ги осъди, да не са на година)и не е задължителон да им отваряш, а може да им лепенш показанията си и да ги оставиш отвън... Освен това -да идват с съботн и неделин дни, в останалиет дни хората са на работа.....
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
cqlata paplach triabva po varxovete da bade raztreliana .
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До не е такаАми щом виждаш повишение, значи гледаш други фактури..... При мен всичко си е наред(както предполагам при всички) и наистина цената е по-ниска. Всичко останало са празни приказки на такива като теб. Хайде, като ти е по-висока цената сканирай двете фактури и ги постни за да ги видят всички.....
7
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
И аз съм готов с предложението към ЧЕЗ само малко трябва да го окастря.
6
1
 
2
 
! Отговори
не е така преди 10 години
До справедливфактурата е с 5% процента нагоре, като не говоря за потребление а за стойностите на различните пера. Примерно: общия сбор за четирите пера, по които се смята тока за предходния месец е да аречем 0.18 ст., а след намалението с 5% става 0.19 ст. - за това иде реч и всеки може да си го сметне
5
3
 
5
 
! Отговори
справедлив преди 10 години
Това, че общата стойност на фактурата ви за последния месец се е увеличила далече не значи, че цената на електроенергията не е намалена. Въпроса е в отчетените количества, което си е заслуга само и единствено на електроразпределителните дружества. Но повече електроенергия с 5% по - ниска цена, дава по - висока обща фактура. Иначе цената е по - ниска и може да се съпостави с предишната, като към предишната добавите зелена, кафява енергия и невъзстановяеми разходи. Спрете да заблуждавате за цената
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма какво да се дискутира . Фактурата трябва да е: цена за дневна 18.67 ст на кВтч и 11.00 ст за нощно (например). И да има два реда - изразходил ххх като дневна и ууу кВтч нощна. Просто и ясно. А за любопитните да има в края на листа разбивка по разходи по пера. Но последното не е задължително. Като си взимате хляб плащате 1.19 лв крайна цена, а не ми пишат колко за заплати на магазинерки колко за жито и т.н.
3
1
 
19
 
! Отговори
valenty преди 10 години
Дреме ми за фактурата. Както и да го въртите, все тая. Лъжете, лъжете и пак лъжете всички. Плащаме на някой натрапения ни произведен ток, без да има необходимост от него. Да измъкнете парите на хората. Ток, излишни такси, винетки, ддс-та, данъци. Например преди години , в нашия квартал бяха повече къщи.Сега на същата площ много апартаменти, данъците като сума - много повече, а всичко занемарено и мръсно. Къде отиват парите, няма подмяна на осветление.... нищо,само крадене.
2
1
 
14
 
! Отговори
да бе да преди 10 години
"новите по-ниски фактури" - как пък не, при мен цената е 5% нагоре
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз знам как ще изглежда новата фактура1. дневна енергия -0,172. нощна енергия --0,093.ала-бала-------------1,004.ако мине-------------5,00---------------------------------всичко ----------------100лв.с ДДС -----------------150лв.за плащане общо -200лв.