Дългосрочно планиране на човешките ресурси препоръчват експерти

Няколко стъпки за "съживяване" на пазара на труда предлага Manpower България
1 окт 2013 13:56, Елка Василева
2
Дългосрочно планиране на човешките ресурси препоръчват експерти
Снимка: архив, Булфото

Намаляването на работната ръка и повишаването на безработицата е проблем, който в България се задълбочава през последните години. Тенденцията се засилва през последните седем години, констатират от Manpower България и предлагат няколко стъпки за “съживяване” на пазара на труда в България.

Изнасянето на бизнес процеси у нас и наемането на работна ръка, както и заплащането на по-благоприятен корпоративен данък е една от възможностите за подобряване на ситуацията на пазара на труда, коментира Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

Тя предлага и създаване на работни групи, които заедно да търсят решение на проблема с разширяващата се пропаст между търсещи и предлагащи работа. Според Василева няма просто, бързо и лесно решение за справяне със създалата се ситуация на трудовия пазар.

Стъпките, които Manpower препоръчва, включват компаниите да имат стратегии за развитие на човешките ресурси в дългосрочен план. В зависимост от нужните кадри трябва да се прецени дали да се отдели време за допълнително обучение или да се назначават хора с необходимите умения и след това да се обучат.

Образованието е следващото, към което трябва да се пристъпи, взимайки предвид изискванията и нуждите на фирмите, смята експертът. Може да се направи анализ за кои компании България представлява интерес и какви кадри се наемат, кои чуждоезикови комбинации са най-търсени и нужни.

„Апелирам да се преквалифицират студентите, които се обучават в специалности, за които в момента не се очаква вариант за намиране на работа”, допълни Надя Василева.

Друга стъпка е създаването на работни групи, които да предлагат решения на бизнеса. Те трябва да са съставени от експерти и изявени специалисти от HR средите, държавните институции и образователните общности.

Важен момент за решаване на проблема е нуждата от регламентиране на почасовото заплащане и наемане на служители. Промяна на трудовото законодателство – актуализацията му към текущите нужди и казуси също е много важна стъпка, коментира Василева.
 
Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
mihala преди 10 години
При това движение и ръст на икономиката не може да се предполага, а какво ли да се мисли за правилно разпределение и дългосрочно планиране на трудовите ресурси. Ръст без планова икономика е вятър на мегданя- сламата се вдига и подвява, и поставя където ти я насочиш.Това води до еднолично налагане на собствени и недостатъчно обвързани виждания. Не може да контролираш личната воля на хората и тяхните виждания.
1
0
 
5
 
! Отговори
Все Още Българин преди 10 години
Няма ги вече истинските човешки ресурси! За по-читави, ще се наложи да поизчакате! И да си ги отгледате....те са като децата...каквито си отгледаш и възпиташ, на такива ще се радваш!