Бюджет 2014: Продължавайте да стискате зъби

Няма политика за доходите, твърдят експерти
Обновена: 19 ное 2013 09:12 | 19 ное 2013 09:12,
23
Бюджет 2014: Продължавайте да стискате зъби
Снимка: архив, Dnes.bg

В бюджета за догодина няма политика за доходите, категорични бяха Мика Зайкова и Иван Нейков пред Нова телевизия. Според Нейков не се търси основният проблем, а се търсят временни решения. „Няма подход към малкия бизнес, за възрастните работници”, допълни той.

Мика Зайкова посочи още, че в Бюджет 2014 се стимулира „дефлационният синдром”, което означава омагьосан кръг. Ниските цени на стоките натискат производителите да държат ниски заплатите и така се свива потреблението, обясни тя.

Нейков коментира още, че в България целта е високи заплати с ниска квалификация  и липсва стимул за повишаване на уменията на работещите. По този начин самите предприятия стават неконкурентоспособни, допълни експертът.

Според него и инвестиционният фонд, от който ще се разпределят 500 млн. лева за подпомагане на бизнеса, не е решение. От тези средства към 120 млн. лева ще отидат само за заплати за работещите за финансираните проекти.
Двамата експерти бяха категорични, че Бюджет 2014 има позитивни неща, но хората няма да живеят по-добре от тази година. „На хората трябва да се каже открито: „Продължавайте да стискате зъби”. Бюджетът за догодина е същият като за 2013 година, но с малки положителни стъпки”, каза Нейков.

„Големите проблеми обаче не се решават с малки стъпки”, допълни още Зайкова.

В разговора беше отбелязана и статистиката на КНСБ, че с 80 хил. за последните три месеца се увеличава броят на работещите бедни – заплата до 400 лева получават към 600 хил. души. Тези хора получават до 318 лева чисто, изчисли Мика Зайкова. Тя посочи още, че от синдиката са определили граница на „нормално съществуване” в размер на 563,40 лева месечно за възрастен човек.

Това означава, че работещите бедни и тези, които не могат да покрият разходите за нормален живот, са всъщност много повече, коментира още Зайкова.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
The king преди 10 години
До тук доведе "фискалната дисциплина на Джанков!
19
0
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
Тя посочи още, че от синдиката са определили граница на нормално съществуване в размер на 563,40 лева месечно за възрастен човек.- а колко хора в България ги получават?
18
0
 
3
 
! Отговори
The king преди 10 години
Ниските цени на стоките натискат производителите да държат ниски заплатите и така се свива потреблението, обясни тя.- А покупателната способност на населението къде е?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нова телевизия - телевизията на Тиквата
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Обещаването не е като даването. Промяна в доходите обещаваха всички политически сили преди изборите, а сега тарикатите от правителството ни дават от трите по-дългото.
15
0
 
3
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Финансов късмет носи и чисто нова банкнота, която стои винаги в портфейла:-)))
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напишете колко пари се предвиждат за партийните стомаси за догодина! Защо всички мълчат по този въпрос?
13
0
 
20
 
! Отговори
M преди 10 години
Е докога да стискаме?? Те зъби не останаха от стискане толкова години!!!
12
2
 
35
 
! Отговори
Shark преди 10 години
До Анонимен 2. Да толкова сме прости. Щом пенсионерите се продадоха за едни кирливи 50 лв значи сме много прости. В тази връзка предлагам нещо, наистина осъзнавам че е много крайно, но явно трябва да се стигне до крайности вече. Предлагам хора над 70г и такива без основно образование да НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ!!!!Съжалявам, но аз работя, плащам данъци с които тези две прослойки живеят. Затова няма те да определят кой ще управлява и да решават бъдещето ми и това на децата ми.
11
0
 
17
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Митьо,За всичко съм съгласен, но ТОЧНО СЕГАШНИТЕ управляващи няма да приемат НИЩО от това, което предлагате. Защото това означава на следващите избори да загубят половината си електорат :DА "ядки" от този тип ядат само бедните и прости хорица, които в момента са масата в България и се радват на 20-30 лева подаяния от щедрото правителство.
10
0
 
20
 
! Отговори
факт преди 10 години
като се тегли една черта , излиза , че на никой не му пука за тях Защо не извадят мъртвите души от списъците ???Защо не направят гласуването задължително ????????и още много защо ??????
9
2
 
32
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Защо оставиха бюджета на Дянков,нали беше лош?Бюджетът бил същия.Значи пак актуализация,пак кредити,пак стачки,протести...Защо не ни спестите всичко това и да подадете оставка,г-да управляващи?Видя се,че нито ще има нови работни места,нито с бизнеса ще се разплащате,ами ще трябва и кредитите ви да плащаме.Без да има приходи в хазната се дават едни пари на тютюнопроизводители за сметка на други сектори,дават се пари на пенсионерите,но не на всички,пари за българи няма,но за чуждите се намират..
8
2
 
6
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
До Kaleko AlekoАко те перефразирам ще кажа, че и аз от мнооого време наблюдавам как политиците ни хвърлят само ядки през мрежата, а на нас като по чудо или ни харесва или нехаем. Само казвам, че оставка не е решението, а от изброените мерки реално ще се усети нещо. Най-малкото ще се намалят случаите на пускане на свобода на пияни шофьори убийци, едностранното променяне на лихвите по кредитите от банките или неграмотни роми да бутат ДПС във властта... изобщо ще се намалят абсурдите
7
0
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Митьо, изброените от Вас неща са предлагани от мноооооого време... Но политиците ни (от всички партии) си правят оглушки и дискутират съществени неща от типа на кой колко ядки ял в самолетите на авиоотряда :)
6
0
 
16
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
стискам , стискам зъбки , ама нито ми става по-топло , нито ми минава глада , едва ли това ще е изходът
5
0
 
15
 
! Отговори
макето преди 10 години
Ке стискам ама ке метънем една пръжола между тех да се мели поне файда да има от стискането па ке налеем една две кани вино между тех па мож и да ми дойде мерако да извадим кремъклийката от мазето
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе, по-прости сме.
3
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както видяхме в Неделя, голяма част ще стискат по един зъб,или само венци. Трагедия.
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не мога да разбера толкова ли сме прости да търпим управниците да се гаврят с народа?
1
3
 
31
 
! Отговори
Митьо преди 10 години
Колко ли е трудно да се оправим...1. Образователен ценз при гласуване2. 50 000 гласа за свикване на референдум по подобие на Швейцария със задължително решение за правителството. От това и само това зависи ние да определяме бъдещето си, а не мутрите и банките.3. Нов съдебен закон с избиране на съдии пряко от хората и възможност за отзоваване и понасяне на отговорност при доказани съмнения за корупция.Защо за това не се протестира не разбирам? ОСТАВКА обслужва единствено статуквото.