Нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ

Стойнев ще предлага на МС да одобри мандат за преговори
Обновена: 25 ное 2013 10:00 | 22 ное 2013 22:22, Веселина Йорданова
119
Нови мощности за "Козлодуй" с технология от САЩ
Драгомир Стойнев. Снимка: архив, БулФото

България ще строи нови ядрени мощности за АЕЦ "Козлодуй" с американска технология, ако правителството приеме предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той е на посещение в Съединените щати, където разгледа най-модерната технология на ядрения гигант Westinghouse, съобщи bTV.

Реакторът AP1000 е известен с мерките си за сигурност и по думите на компанията, ако в японската АЕЦ „Фукушима” е имало този тип реактори, аварията не би се случила. Реакторът би допълнил мощностите на „Козлодуй", когато бъдат спрени пети и шести блок.

Министър Стойнев също посочи, че това е най-модерната технология, а финансирането ще дойде от Eximbank, които са изразили готовността си да финансират проекта. Това означава, че американското правителство застава зад този проект, подчерта Стойнев.

Предстои в следващите седмици икономическият министър да предложи на правителството да одобри мандат за преговори с Westinghouse. Ако процедурата се случи по план, строежът би започнал през 2016 г. и ще продължи 5 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: Драгомир Стойнев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
0
 
! Отговори
не дават преди 10 години
Няма да стане не разрешено
107
1
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Игра се играе
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе на вас колко пъти трябва да ви кажат, че имаме свръхпроизводство на електроенергия. Не ни трябва още ток, и сегашния ще ни стигне за да изпържим народните представители.
105
1
 
0
 
! Отговори
ЯЗЕ преди 10 години
ДО БАШКИРИЯ И ДЖАПАН ИСКА ДА НАВЛЕЗЕ ВЪВ ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ- ВИДЯХА ЧЕ БЕЗ ТЯХ НЕ СТАВА .ТУРЦИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ВТОРАТА СИ АТОМНА С ЯМАТОТОВДЕВАШ ЛИ...
104
0
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
След всяка екскурзия са едни такива ентусиазирани,
103
2
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До язеTurcite stroiats s Iaponcite ne s rusnacite. Are lyji po-dobre
102
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 105 нУмерAз кaкво знaм, нa проли кaто тебе със рaзширени зеници от рускa пропaгaндa не ти е рaботa дa пaнимaеш! Фaкт един обaче, тaзи рускa рaдиaция е облъчилa теб, женичкaтa ти милa, децaтa ти ( aко ги имaш!), бaщa ти, мaйкa ти и всички около тебе. Дa ти е честито и пaк го сaпунисвaй нa рускaкa, при товa енергично))) зa рaзликa от фaнтaзиите ти зa товa, оновa, инструкции и прочее простотии, експлозиятa нa руския реaктор го имa в ТУБAТA! Гледaй и се рaдвaй нa рускaтa " технология"-))))
101
0
 
2
 
! Отговори
bbb :-) преди 10 години
До АнонименЕ, га чиляк е чел к'во пише У КНИГИТЕ си е друго - ученото си е учено, а останaлото от поговорката си го знаеш, нали ;-)
100
1
 
1
 
! Отговори
benevolent преди 10 години
На мрежата на Телеком Австрия са с контрол на съзнането-много политици и бизнесмени. Помните ли как Телеком Австрия дадоха 1 млн, на Станишев и как Австрииски канцлер подаде оставка за подкупи в Австрия от телекома. Истината е че това е организирана престъпност с милярдери за политическо влияние!
99
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко " спaзили" товa, оновa дрън, дрън глупости. Фaктите сa, че руския ядрен сaмовaр ГРЪМНA КAКТО СИ ПИШЕ У КНИГИТЕ, ЗAПAЛИ СЕ И ГОРЯ СЕДМИЦИ НAРЕД! Тa и в моментa бетонния сaркофaг, ИЗГРAДЕН С ПAРИ ОТ ЗAПAДA от пукнaтините бълвa порции рaдиaция! Огромнa площ от Укрaйнa се превърнa в отровенa пустиня! Ето товa е руски реaктор!!! НЕ НA aтомстрой в ЕВРОПA, дa строят където искaт тенджерите си под нaлягaне, НЕ И В ЕВРОПA!
98
2
 
17
 
! Отговори
Странно!! преди 10 години
Странно!!! Не виждам възражения срещу:1. Ненужна мощност.2. Застрашаване на околната среда.3. Висока цена.Между другото, цената на този блок ще е колкото цената на двата в Белене, от които ни отказаха, а отработеното гориво ще се чудим къде да денем.
97
0
 
9
 
! Отговори
bbb :-) преди 10 години
До bbbОбъркал си се, пич! Чернобилският реактор гръмна, защото му беше изключена аварийната защита по време на спирането за планов ремонт. Това беше направено, за да може да се направи експеримент, на който защитата пречи. И въпреки изключената аварийна защита авария нямаше да стане, ако бяха работили съгласно инструкциите и разработената за експеримента програма. Та, това е човешката грешка - не са спазили (от прекалено самочувствие, може би) писаните правила и нструкции.
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Та ако беше толкова лесно и изгодно да се правят пари от АЕЦ-а кой щеше да ви предложи сделка бе наивници ? Сделка се предлага на тълпата, когато тя я финансира, а други прибират печалбата, ако има такава. За толкова години не сте научили и един урок от тоя "лелеян" кап-тализъм ;-).Вероятно вече е време да се материализира и властовото присъствие на "Б"СП и Д"ПС" ;-))).Което ме подсеща за известния виц как старотурците учили младотурците на мурафети - ти на мене, аз на тебе ;-))).
95
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжете бе, Турция строи AЕЦ с ЯПОНИЯ, руснaците и от тaм ги ИЗГОНИХA!!!
94
1
 
7
 
! Отговори
dk преди 10 години
нямам думитова хлапе говори за неща ,които не разбираима умни хора и да ги вземе като екссперти да му обяснятс такива неща експерименти не се правятнай добри са руснаците в тази областтова решение прилича на това да си купиш по скъп руски компютър
93
2
 
15
 
! Отговори
язе преди 10 години
ТУРЦИТЕ СТРОЯТ АТОМНА И ИЗБРАХА РОСАТОМ .ЩО ТЯХ БЕЕЕЕ
92
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали ревяхте срещу Бойко като ги говореше тия работи, трябвало Белене да се строи
91
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да видим сега природозащитниците като бяха срещу руския атом какво ще кажат.Може би ще приветстнат американския атом, който е най-безвредния в света и при една авария убива най-хуманно и природосъобразно....Преди надаваха вой преди да има официлно съобщение за някакви разговори с Росатом, а сега още не са разбрали.А ранобудните студенти още спят...всичко е политика и групови интереси.
90
6
 
4
 
! Отговори
акуд преди 10 години
ЗАБЕЛЕЖЕТЕ защо смятам ,че това е "трик" на м(и)нет доган: ако правителството приеме предложението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев/ дали след ШЕСТ месеца колкото е необходимо на ДПС да налапа всичко в България . правителството няма да каже ,че всъщност не е рентабилно да се строй 6 блок, а е по добре да се строй с руснаците гьола е белене
89
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Геополитическият избор на България е ясен - Европейският съюз.В ЕС България ще успее в най-голяма степен да осъществи целите си, свързани с национално богатство, сигурност, култура...Русия и САЩ, ако обичат, да водят битките си в Иран, Куба, Ангола и където и да било другаде, но не тук!