Бюджетът продължава политиката на икономии, смята доцент

Нужни са умерени инвестиции за съживяването на икономиката
Обновена: 1 дек 2013 13:15 | 1 дек 2013 12:12,
3
Бюджетът продължава политиката на икономии, смята доцент
Снимка: Bulgaria On Air

Бюджетът за следващата година има малки разлики спрямо водената от предходния финансов министър Симеон Дянков политика на икономии, коментира в ефира на Bulgaria On Air Димитър Стефанов, доцент в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

„Предвижда се бюджетният дефицит от 1.8% да намалее до 1%. Това означава икономии.Заложено е и относително запазване на равнището на дълга. Има и малки разлики предимно в това, че ще да се дадат пари на едни хора, като се вземат от други“, коментира още Стефанов.

По думите му ниските нива на ръст- малко над 0%, и дефлационните процеси,  показателни за спада на цените на активите, дават основания за сравнение между България и Япония.

„Можем да говорим за т.нар. „японска болест“ у нас и за „изгубено десетилетие“. От 90 година насам в Япония не могат да излязат от това състояние на стагнация на икономиката с лек растеж на моменти“, посочи още Стефанов.
Според него икономиката ни може да бъде задвижена с умерено емитиране на дълг и привличане на инвестиции.

Интервюто може да видите от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
tyo преди 10 години
До АнонименНо пък е прав за това,което казва. И Чобанов няма топки да направи нещо кардинално. Пак пица,но този път имало и малко мръвка.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този ми беше преподавател в УНСС. Първо беше забравил за датата на изпита, която сам беше насрочил за 26.12., а след това не ни беше нанесъл оценките в протокола, та две години след това го издирвахме под дърво и камък да си свърши работата, защото междувременно беше напуснал УНСС. Абсолютно безотговорен тип.