80% от предприемачите недоволни от знанието на младите

Необходими са спешни образователни реформи, алармира председателят на БТПП
22 фев 2014 19:37, Екип на Bulgaria On Air
29
80% от предприемачите недоволни от знанието на младите
Снимка: Bulgaria On Air

Над 80 на сто от предприемачите у нас смятат, че младежите не получават достатъчно знания в университетите, нужни за професионалната им реализация. Според председателят на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов са необходими спешни образователни реформи, за да се подобри качеството на придобитата квалификация, въпреки че в последно време бизнесът подпомага обучението на студентите чрез стипендии.

Висшите учебни заведения не бива да забравят, че подготвят бъдещи специалисти, необходими за бизнеса и би трябвало да следят съответните тенденции, коментира пред Bulgaria On Air Симеонов.

Той е на мнение, че бизнесът трябва да участва в изготвянето на учебните програми. Причината е, че в момента от университетите излизат кадри с недостатъчно добра квалификация. Нужни са и законодателни промени, категоричен е той. 

"Продължаваме да пускаме програми, които временно закърпват положението, без да се направят усилия временно заетите да придобият знания и да успеят да си намерят работа на един следващ етап на пазара на труда”, коментира още председателят на БТПП.

Освен компютърна грамотност и езици, на бъдещите кадри са им необходими и много практически знания, които могат да бъде набавени при сътрудничеството между бизнеса и висшите училища, подчерта Симеонов. Той допълни, че бизнесът вече инвестира в обучаващите си като предоставя стипендии по време на следването им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
18
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
Че как ще са доволни българските биячи,пардон,"предприемачи,като те разбират от бухалки,кражби,мошеничества,лъжи и други подобни ценности,които са изучили в престижните милиционерски и спортни университети,а точно такива специалности в университетите няма.А за роби,които да им работят без пари,не са им необходими университети.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А тези предприемачи, които са недоволни, работят ли заедно с университетите, с техникумите или просто са си недоволни?
3
1
 
6
 
! Отговори
Името преди 10 години
По принцип не обичам да се връщам на зад, нещо като не ми дойде от воле, обаче се сетих точно коментара по-повод тва клипче. Това което искам да кажа гласи: "На този чичо мога да му позволя евентуално да предприеме избърсването на *ъза ми след като из*ера минимим литър литър и половина диария..."
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
80% от тези предприемачи са, дскуманизки милиционери, получили по един партиен куфар. Който е работил при такива некадърници знае за какво става въпрос. Нащи ора им прокарват закони и наредбички, а първенютата-бизнесмяни се отчитат подобаващо.
1
0
 
19
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 10 години
Нормално,че така говорят като се има предвид, че четох скоро статистика, че 80% от т.н. български предприемачи нямат образование. Както казва девиза на българското предприемачество - не ни давайте акъл, а ни давайте пари.