ДКЕВР забърка процедурна каша с ЕРП-тата!

Трайчо Трайков: Виновно е и правителството, което "измисли цените на тока"
Обновена: 18 мар 2014 10:35 | 18 мар 2014 10:20,
46
ДКЕВР забърка процедурна каша с ЕРП-тата!
Снимка: Bulgaria On Air

320-те млн. лева, които Националната електрическа компания (НЕК) очаква от електроразпределителните дружества, са всъщност парите, платени на производителите на зелена енергия, които са събирани незаконно чрез временната такса за достъп, отменена от съда. Тези суми трябва да плати НЕК, обясни в ефира на телевизия Bulgaria on Air бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според него виновна за ситуацията е Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, която е забъркала „процесуална каша” с връщането на дължимите суми за производителите на ток от възобновяеми източници.

Той обаче не се нае да коментира дали е законно тези суми да бъдат „прихващани” от ЕРП-тата.

Трайков беше категоричен, че ако ЕРП-тата платят тези суми, ще бъдат изправени пред финансов фалит и вече ще бъдат в ситуация за отнемане на лицензи, защото няма да могат да изпълняват своите задължения и да доставят ток на потребителите.

Експертът припомни неколкократната смяна на ръководителите на ДКЕВР през миналата година и отдаде това на натиск от страна на правителството за намаляването на цените. „ДКЕВР е виновна и правителството, което ги караше да правят тези фокуси с цената”, обясни той.

Още по темата
Трайчо Трайков направи коментар и за газовите доставки. Той отхвърли твърдения, че правителството в негово лице е отхвърлило готов проект за изграждане на терминал за втечнен газ в Егейско море с катарско финансиране.

Трайков обясни, че е имало поне три проекта, които обаче е трябвало да се изпълнят с национално финансиране, а инвестицията е била „от 500 млн. евро нагоре”. Освен това е било нужно изграждането на интерконекторната връзка Комотини – Стара Загора, за да функционира това съоръжение.

Катар от своя страна е искал да участва, но само при гарантирани пазари.

Бившият енергиен министър обясни, че само няколко дни преди неговото отстраняване е бил подписан меморандум между Българския енергиен холдинг и DEPA за изграждането на подобен терминал. По-късно към него се е присъединила и Румъния. По този начин е имало и достатъчен пазар за катарския газ.

Трайков нямаше отговор защо този проект не е реализиран, както и защо не е започнала работата по новата гръцка връзка след като правителството на Бойко Борисов е подготвило проекта до степен подписване на договор за започване на строителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
8
 
! Отговори
Васо преди 10 години
"Експертът припомни неколкократната смяна на ръководителите на ДКЕВР през миналата година и отдаде това на натиск от страна на правителството за намаляването на цените. ДКЕВР е виновна и правителството, което ги караше да правят тези фокуси с цената, обясни той".Едно доказателство как това правителство ни набута в кучия ***. Ще фалират НЕК заради гимнастики, как да останат още месец два на власт. После скок на цената на тока поне с 20%.
36
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой нищо не знае и нищо не разбири но всички плюят изпаднали в транс. ДКЕВР реши през 2012-та (по времето на управлението на Герб), че добавките за зелена енергия трябва да се плащат от ЕРП-тата, ЕРП-тата заведоха дело и през ноември 2013-та ВАЦ определи наредбата, като незаконна. ЕРП-тата моментално си прихванаха разходи направени през 2012-та и 2013-та. Хайде сега ми кажете, кое правителство фалира НЕК?!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големи маньоври се опитва да извърти правителството, но кривите му сметки изскачат преди изборите, и затова друг трябва да е виновен. Следва някаква нова манипулация, чиято продължителност, трябва да обслужи управляващите, поне до изборите. После ще измислят някаква невъзможност напъните за намаление на тока да се получат. Гигантските им "благородни" усилия и задържане на нивото ще са нахалост и през лятото увеличението ще е факт. От сметките ще изреват първо бедните, защото е лято. И така...
34
0
 
6
 
! Отговори
v140 преди 10 години
и тея милиони няма да ги платят ЕРП-тата, а ще ги платите вие, че даже и с лихвите.. ама нямате толкова мозък да се усетите. тея пари не падат от небето
33
7
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ха ха ха ! Вървете в DIR.bg за да видите как троловете на ГЕРБ защитават ЕРПтата! Направо не е истина, казвам ви!
32
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
Трайчо Трайков е чист лобист за ЕРПтата! ГЕРБ и Бойко Борисов си вкараха такъв автогол с тая кукла на конци Трайчо Трайков! Просто не е за вярване! Да после го махнаха, на той толкова сговнярщини натвори! Направо не е истина!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
национализация или ликвидация на ЕРП
30
0
 
4
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
paper.standartnews/bg/article.php?article=440873"Политици надничат от сметките за ток"
29
11
 
19
 
! Отговори
99 преди 10 години
НАЙ-ГОЛЯМАТА *** НА ЕРП.И КАТО МИНИСТЪР РАБОТЕШЕ ЗА ТЯХ .ЗАТОВА ВИНАГИ ЩЕ БЪДЕМ ПОСЛЕДНИ НА ВСИЧКИ КЛАСАЦИИ.ТОЗИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗГОНЕН ОТ БЪЛГАРИЯ
28
5
 
15
 
! Отговори
PGP преди 10 години
Да не забравяме че г-н Трайков преди да стане министър е бил служител на ЕВН.А според мен ако ЕВН се разплати с НЕК едва ли ще фалира, просто можеби трябва да спре да харчи безумно.Примерно да дава 37 милиона за обществена поръчка за отчитане на електромери и в същото време да дава 60 милиона за подмяна на електромерите с такива с дистанционно отчитане Дотук станаха близо 100 милиона за какъв фалит говориме.
27
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този сух, безсмислен тип, неолиберал и убиец на хората със своята арогантност и безсърдечност. Пожелавам на родителите и близкиту му съдбата на осъдените на мизерия от такива като него нещастни български поданици. И има смелост да ни показва отново глупавото си лице.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стойнев е пример за един глуповат добронамерен политик с разрушителна сила на ядрена бомба.
25
6
 
35
 
! Отговори
бб преди 10 години
Прибирайте всичко обратно - банки, ЕРП-та, вериги, всичко частно. Правете заплатите на всички по 500 лв., забранете вицовете за партията майка и пуснете референдум за излизане от ЕС за да се успокоите.Докъде го докарахте *** такива? Soft вариант на Крим, а....?
24
5
 
29
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Сссстойнев е притиснат в ъгъла. Сметките му бяха за предсрочни избори Май месец, обаче предсрочни избори няма да има. Сега всичките безумия които забърка ще се размиришат.
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕРП-тата казаха завоалирано на държавата, че намаляването на цената на тока трябва да бъде субсидирано.
22
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетих се какво липсва на статията - още една снимка, само че в профил.
21
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВИНОВНА Е ДЪРЖАВАТА ,НО ТРАЙКОВ МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИ, ЧЕ И ТОЙ ИМА ПРЪСТ В ТАЗИ ВИНА
20
10
 
30
 
! Отговори
ТОЗИ МИШОК преди 10 години
ще се изкара и той невинен. Най-големият лобист на ЕРП и американските интереси. По негово време УСА посланника си влизаше в Министерството все едно в собствения кабинет. ОТРОВЕН ШИСТОВ ЗАГУБЕНЯК и лъжец
19
5
 
28
 
! Отговори
1 преди 10 години
Оставете ги вече тия ЕРП.... Може и да покрадват но те нямат вина за батаците в енергетиката.Нек дължи 1.2 мрд лева на тецове , вецове, ВЕИ и прочие. Освен това имат между 2 и 3 мрд лева заеми. Нек няма оборотни пари защото цените са ниски...
18
0
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 години
Всъщност ДАНС ако иска сериозно да се бори с тежките престъпления срещу държавата,трябва сериозно да се занимае с ДКЕВР. Български енергиен холдинг и всички гравитиращи около енергетиката. "Там е заровено кучето" - там са големите далавери равни на тероризъм та и повече!