Да станеш милиардер от продажбата на обувки

Как един мъж, отпаднал от университета, сбъдва американската мечта
14 апр 2014 18:26, Елена Кирилова
22
Да станеш милиардер от продажбата на обувки
Магазин на веригата. Източник: Reuters

Швейцарката Таня Грейбър е проучила компанията за продажби на дрехи, обувки и аксесоари на дребно Aldo по интернет, преди да замине на ваканция в Ню Йорк.

Видяхме тези чанти и искахме да си купим от тях“, коментира Грейбър и жестикулирайки, насочва вниманието към чантите, които стоят на витрините на магазин на компанията, намиращ се на "Лексингтън Авеню" в Манхатън.

Aldo Group продава обувки и аксесоари в повече от 1750 магазина в 82 страни. Приходите на компанията за 2013 г. възлизат на 1,8 млрд. долара, твърди говорителката на Aldo Женвиев Шарп. По данни на Bloomberg фирмата е с пазарна стойност 1,7 млрд. долара, което означава, че изпълнителният председател на Aldo Алдо Бенсадаун е милиардер.

Всъщност той основава компанията през 1972 г., за да продава дървено сабо в Канада. Историята обаче се развива в друга посока.

Бенсадаун е израснал във Франция. В САЩ пристига, за да учи в Cornel University, където брат му получава докторска степен.

Чувствах се напълно не на място“, твърди Бенсадаун. Той отпада от висшето училище, а в отговор на това баща му спира да му дава джобни пари. Случилото се принуждава младия мъж да започне да продава енциклопедии от врата на врата в Ню Йорк и то в продължение на година. Именно тогава успява да усвои търговските похвати и да осъзнае колко важно е как изглеждаш.

Малко по-късно Бенсадаун влиза в McGill University, където се дипломира с бакалавърска степен по икономика. Започва работа за регионална компания за обувки, а след това продава сабо в малка канадска верига магазини.

Младият предприемач започва от нищото, но никога не спира да гледа напред. През 1978 г. той отваря първия магазин на Aldo в Монреал, а през 80-те години успява да развие бизнеса си и да отвори почти 100 нови магазина на компанията. В средата на 90-те години фирмата му навлиза на американския и израелския пазар, а през следващото десетилетие продължава инвазията си към Европа и Азия.

Никога не съм си мислил, че един ден ще правя същото, каквото правеше баща ми“, твърди Бенсадаун. „Дядо ми беше обущар, а баща ми беше в бизнеса с обувки. Той имаше магазини за търговия на дребно“.

Всъщност баща му продава семейния бизнес, защото синът му не показва никакъв интерес към него. Днес Дейвид и Дъглас, синовете на Бенсадаун, работят в Aldo Group съответно като президент по продажбите на дребно и творчески директор.

В момента компанията има 907 магазина в Канада, САЩ, Великобритания и Ирландия под марките Aldo, Call It Spring, Little Burgundy и Globo. Освен това продава свои стоки в около 870 други магазина в 78 страни.

С 1,8 млрд. долара от продажби годишните приходи на Aldo Group са почти същите като на Sketchers U.S.A. и са с 50% по-високи от тези на Crocs. Бенсадаун пък е момчето, което някога продаваше енциклопедии, а днес е истински милиардер. 

Още подобни любопитни икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 16,Има в София в парадайс център.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от китай са, шият ги деца, плащат им стотинки а ги продават за хиляди.... Ей така се става богат.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Aldo Maldo glupostiне знам дали са глупости ама си взех обувки от там за $100 , и кат излезеш с тях та питат от къде си ги купил. Явно при вас в Канада идват от Китай :)
17
0
 
4
 
! Отговори
да Бай Иван преди 10 години
Се едно Ал Бънди ,да му налееш 200 милиона в акции за "обувчо оод" ,после неговите мениджъри да направят разрастване по-цял свят и да се бие Ал колко е велик и преуспял.Американксата мечта ми изглежда все по нагласена работа ,в която един с 30% от ООД го величаят като супер добрия и гениялния ,а зад цялата работа стоят онези с кеша.Я да попитам какво става с ФВ и дали не е раздадена държавна компания реалано?
16
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
да не е бил Ал Бънди милиардера?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо няма вече Алдо в София?
14
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Бил Гейтс не е завършил университет, както и още много други, когато в главата имаш достатъчно, университета е загуба на време (той и без това си е).
13
0
 
14
 
! Отговори
Пеги Бънди преди 10 години
Аз познавам само един американски продавач на обувки - голям симпатяга и далеч не милионер, сигурен съм, че и вие го познавате!!
12
6
 
9
 
! Отговори
А. преди 10 години
В страната с най-много милионери в света САЩ, това е нормално и закономерно. Умния и можещия да успее да стане милионер. Тук е точно обратното
11
4
 
31
 
! Отговори
БГ преди 10 години
До st2005 бях мениджър и партньор (на 20год.) в прохождаща фирма, която изградихме с 2ма приятели с над 100 работници и месечен оборот от над 50 К лв. Когато конкурентите ни видяха, че имаме акъл и вършим всичко по-честен път, решиха да ни покажат, че развитието в България седи по друг начин и лека по-лека ни съсипаха за 2год. с помощта на държавата. Тогава разбрах, че от тази измислена "държава" и тези селски мутри и мамини синчета нищо няма да стане. п.п. Терминал 2 е единствения избор ;)
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алдо Груп, "Е.Т." ли е?Когато се говори за международен франчайзодател с акционерна структура и ...,а хвалим патрона като ,че всичко е тръгнало и завършило от него трябва да сме коректни.Реално може да е милиардер ,но със своите си % от нещо акционерно.
9
4
 
6
 
! Отговори
Aldo Maldo gluposti преди 10 години
Aldo magazinite, pone tezi koito ima v Montreal prodavat evtini kitaiski obuvki ot izkustvena koja, kato vleznesh vutre mirishe na kitaisko lepilo, modelite sa grozni, evtini i sa absolutno sashtite koito se prodavat v BG v magazini ot roda: "Obuvki - vsi4ko po 10 lv".Samo cenite sa si kato za normalni obuvki. Ta razbiram otkude 4oveka bogatee tolkoz na shiroka noga.
8
3
 
5
 
! Отговори
главанец преди 10 години
мечтата на главанеца пък може много лесно да се осъществи не е голяма телефон нокия последен модел голф-четворка и апартамент в железник
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 6Ima mnogo primeri na "uspeli" hora. Vzemi drug primer - bat Boiko, ot edin shofior stana miliarder.Pravilno e da se kaze bylgarskata mechta, ne amerikanskata...
6
3
 
20
 
! Отговори
st преди 10 години
Всичко може да направиш,май само в бг-то ще ти завидят и ще ти помогнат да не се случи.
5
11
 
29
 
! Отговори
Истински истории преди 10 години
Това са абсолютни глупости за наивници. Днес, единственият шанс да забогатееш по нормален начин е да създадеш нещо изключително иновативно, най-вече с сферата на информационните технологии. Защото в тази сфера все още може да стартираш с доста малък капитал. Вякакви други приказки за "американска" или някаква друга мечта е "мижай да те лажем".Всъщност, няма какво да си говорим глупости, статистиката е категорична. 95% от милионерите са станали милионери по наследство. Това е!
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами като не вервате не стаа. Те тава е те.
3
6
 
18
 
! Отговори
макето преди 10 години
вервате ли на тия измишлиотини щот язе ич
2
4
 
37
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Преди 40 години може и да се е получавало, но не и сега. Сега, ако някой не те подпре финансово нямаш никакъв шанс за успех пък, ако искаш и 10 години обикаляй по къщите да продаваш енциклопедии(или каквото искаш).
1
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-великия продавач на обувки света е ал бтнди, останалите са жалки имитатори

Спонсорирани публикации