Азербайджан ни дава газ, но няма как да го вземем

Стойнев: Интерконекторът с Гърция почва да се строи в края на 2014-а
Обновена: 15 апр 2014 16:42 | 15 апр 2014 16:33, Веселина Йорданова
71
Азербайджан ни дава газ, но няма как да го вземем
Премиерът Пламен Орешарски и министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев. Снимка: БТА

Азербайджан отново декларира готовност да доставя годишно 1 млрд. куб. метра газ за България, но за пореден път стана ясно, че страната ни няма техническа готовност за това.

„Синьото гориво“ трябва да потече по интерконектора с Гърция, за който енергийният министър Драгомир Стойнев изрази надежда да започнат реални строителни работи в края на годината или началото на следващата.

Стойнев, който разговаря с азербайджанския си колега Натиг Алиев на среща при премиера Пламен Орешарски в Министерския съвет, припомни, че през септември миналата година държавният газов доставчик „Булгаргаз“ подписа договор с консорциума „Шах Дениз 2” за доставката на 1 млрд. куб. метра природен газ.

По думите на министъра почти наваксваме изоставането в изграждането на интерконекторната връзка с Гърция. Тази година се очаква да имаме технически проект, в края на този месец ще започнем да търсим и евентуално финансиране, каза Стойнев и допълни, че няколко банки вече изявили желание да финансират тръбата със заеми.

"Желанието ни е още в края на тази година, при възможност в началото на следващата година, да предприемем и конкретни строителни действия по изграждането на интерконекторната връзка с Гърция, която за съжаление през годините бе доста забавена“, съобщи Стойнев.

В разговорите днес с азербайджанската делегация е обсъдена и ситуацията в Украйна. Вчера Стойнев е имал конферентен разговор с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер, а днес ще проведе още един разговор с него. Следим внимателно ситуацията и обсъдихме конкретни действия с Азербайджан в краткосрочен план, уточни министърът, според когото българското правителство трябва да предприеме всички необходими действия, за да гарантира сигурност на доставките на природен газ за страната ни.

Министърът на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев изтъкна, че между двете страни съществуват отношения на много високо равнище по всички линии, а в сферата на енергетиката още през 2009 година беше подписан меморандум и са обсъждани въпросите на енергийната сигурност и доставката на енергоресурси за България.

„Главното е Южният газов коридор, който прокарва днес Азербайджан, нещо, което гарантира определени доставки на допълнителни количества газ за Европа. Той вече се строи, започнат е огромен обем работа в находището „Шах Дениз 2“, което през 2018-2019 година ще донесе още около 10 млрд. куб. метра газ за Турция и за Европа, каза Алиев.

Според него това ще даде възможност и за решаване на проблема с доставките на газ за България, „нещо, за което говорим отдавна“.

„Азербайджан няколко пъти е отбелязвал готовност да започне доставки за България, но нямаме достатъчно сериозни транспортни трасета, които да позволят диверсифицирането на доставките“, каза той.

На срещата днес е обсъждан въпросът за доставка на втечнен газ от Азербайджан до гръцки пристанища, а страната смята да закупи гръцката газоразпределителна компания ДЕСФА.

Обсъдени са и възможностите за развитие на газовата индустрия в България, включително увеличаване на капацитета на газохранилището в Чирен. Алиев заяви, че Азербайджан има огромен опит в това и държавната му компания може да осъществи разширяването „при привлекателни условия“.

"Има редица въпроси, свързани и с други сфери на икономиката – преди всичко става въпрос за инвестиране в ТЕЦ-ове в България, в азотноторови заводи. Всички тези въпроси не представляват просто обмяна на мнения, работихме върху механизмите за тяхното реализиране“, съобщи енергийният министър на Азербайджан.

На експерти е възложено до две седмици да придадат на тези въпроси „достатъчно окончателен вид във формата на споразумения и договори“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
moi li da si tolkova tap .
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никакви такива.Европа ще купува демократичен газ от америка.Нареждат се дебелите плондери американци на океана пардят здраво и в европа пристига втечнен газ на цена почни без пари 100 долара.И ще настане такъв живот че само си викам дано.До всякоко американско същество застане поне още едно
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто ни дава, ей така! Ама Орешарски, тъпчи по джобовете Бе!
51
0
 
1
 
! Отговори
до 57 преди 10 години
До АнонименКъде Ямбол къде Стамбул. Къде Гърция къде Азербейджан. Абе всички гербери ли бъркате посоките и сте с 2 по география?
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що бе Бока като беше там нали каза че ще го носи сам в кофи ако трябва. Ко стана?
49
0
 
0
 
! Отговори
тигрица преди 10 години
Ама хайде бе, другари.Живота ми мина да чакам светлото бъдеще.Тъкмо ...таквозинка...и сега отново пречки.... Пустите му капиталисти и от изток /Москва/ , и от запад все ни бъркат работата.Пръсна ми се чакалото!
48
0
 
1
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 10 години
СПОКО ,БЕ ....ПЕЛТЕКА ЩЕ ВИ ГО ДОНЕСЕ В КОШНИЦИ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААА....ХЕМ , СЪВЕТСКО ПРОИЗВОДСТВО ,БЕ ...ХА,ХА,ХААААААА...ЗА ДА СА ПО-ЕВТИНИ!!!ЩОТО РУСКОТО И СЪВЕТСКОТО ....Е НАЙ-ЕВТИНО.....!!!АМА , ФАЙДА ОТ НЕГО......НИКАКВА!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малкия пелтек трябва да го изгорят на клада, задето бави интерконекторите.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами в наилонови торбички или наи сигурно по смс -и
45
9
 
2
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Няма Русофоби или Русофили. В този случай става въпрос за действия на Путин, които са противозаконни. Не може в чужда Държава да се разпореждаш. След края на войната са сложени граници и това е . Ами ако Украйна реши да използва ядрено оръжие тогава какво правим. Значи заради един Диктатор какъвто е Путин да унищожим света така ли. И не ми говорете, че Украйна е предала цялото си ядрено оръжие на Русия. Много бързо това може да стане факт, защото имат учени и не са Чеченци.
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЩЕ вземаме заеми за интерконектора с Гърция?! При несигурни доставки и неясни цени! Този министър винаги ми е изглеждал малко глуповато ама сега съм сигурен, че е *** като охльов! Ей, Драго като имаше осигурено европейско финансиране, подписан меморандум, сигурен източник и ясна цена защо спря изграждането на интерконектора със Сърбия? По твое лично решение! Нямаше ли точно този интерконектор да ни гарантира диверсификация и сигурност на доставките? Ама, газа от там не е от Газпром, нали Драго
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Азербайджан ни дава газ, но" троянските коне бойкотират направата на "интерконектора с Гърция" и вместо това харчат безотговорно средсва за втори путинов "Паток".
42
1
 
6
 
! Отговори
газиран газ преди 10 години
Правителството взе решение спешно да достави от Азербайджан газиран газ. В бутилки от 250 мл.
41
2
 
7
 
! Отговори
Пълна глупост! преди 10 години
Ако Стойнев иска да прави себе си на *** това си е негово право. Но да прави нацията на *** имам нещо против! С газа от Азербайджан, през Турция, сме щели да станем независими от Москва! Пълна глупост! Братския Газпром има договор с Азербайджан за добив на 1,2 билиона (един билион е хиляда милиарда) кубически метра газ в Азербайджан! Което означава, че дали директно от Русия, Турция или от Азербайджан, ние винаги ще купуваме газ от Газпром!
40
2
 
1
 
! Отговори
ФИЛИП АЛЕКСАНДРОС преди 10 години
ГЪРЦИЯ НЯМА ДА СТРОЙ НИЩО, ДОКАТО НЕ СЕ ПУСНЕ ПЕТРОЛА ПО ТРЪБАТА ЗА КРАСИВИЯ ЕЛЛИНСКИ ПОЛИС АЛЕКСАНДРУПОЛИС.
39
0
 
2
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 10 години
ЕТО ТУК БОЕВСКИ ЩЕ Е ОТ ПОЛЗА
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го пълнят в балони и да го пращат насам. В НС има 240 лентяя ще ги ловят и ще пълнят тръбата
37
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
До АнонименКуфарна търговия му е майката.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С камили през турция.
35
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
То и Иран предлага,като стана на въпрос.Все е газ.