Безработицата през март задържа нивото си на 12,2%

За трети пореден месец показателят се запазва без изменение
Обновена: 15 апр 2014 14:13 | 15 апр 2014 11:15,
9
Безработицата през март задържа нивото си на 12,2%
Снимка: БТА

За трети пореден месец от началото на годината равнището на безработицата се запазва непроменено - 12,2%, сочат данните на Агенцията по заетостта (АЗ).

През януари и февруари равнището на показателя също беше 12,2 на сто.

Още миналия месец директорът на държавната агенция Асен Ангелов коментира фактът, че нивото на безработица се задържа непроменено през зимните месеци като нещо положително – не само защото се прекъсва негативната тенденция на постоянен ръст в безработицата през последните шест месеца, но и защото традиционно през зимата безработицата расте при липса на сезонна заетост.

През март държавната агенция регистрира признаци на постепенно съживяване на пазара на труда – увеличен е броят на започналите работа в реалната икономика – общо 18 606 безработни, или с 5 297 души повече в сравнение с февруари. Според агенцията важен фактор за този ръст е и работата на трудовите посредници, които започнаха активно да работят с безработни от началото на годината.

През първия пролетен месец намалява броят на регистрираните в бюрата по труда - те са общо 398 858 души, с 2 085 по-малко, сравнено с февруари. През март новорегистрираните безработни са 37 945. От тях 10 590 са младежи до 29-годишна възраст. От агенцията напомнят, че регистрацията в бюрата по труда е важна, за да бъде получено съдействие и посредничество при намиране на работа.

От началото на годината над 10 хиляди младежи са намерили реализация на първичния трудов пазар, отчитат от агенцията. Те обясняват напредъка с вече действащата „младежка гаранция“, според която всеки младеж, регистриран в бюро по труда в страната, получава индивидуален план за действие, изготвен от специално обучен за целта трудов посредник. В рамките на четири месеца на безработния младеж се предлага работно място или професионално обучение, стаж, чиракуване и др.

Статистиката на агенцията за март показва още, че близо 18 хиляди свободни места са заявени на първичния пазар - с над 5 500 места повече в сравнение с предходния месец.

Нараства и броят на заявените сезонни места на първичния пазар. През март те са 4 232 – с 2 768 повече от февруари. Общо 1 950 места са заявени по програми за заетост – с 1 274 повече от предходния февруари.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
а6 преди 10 години
До tripЕ много бързаш изчакай летния сезон и както винаги работа яе има ,а после най вероятно избори и така до края на света ;)
7
1
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА.... преди 10 години
.....ко стааа бе, др.Станишев......БОЙКО И ГЕРБ ЛИ ВИ ЗАЕХА РАБОТНИТЕ МЕСТА ....А !!??Я, ПРОВЕРЕТЕ ....ДА НЕ СА ВИ НАПРАВИЛИ И НЕЩО В ГАЩИТЕ ,БЕ ДРУГАРИИИИИИ....??!!!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чакаме обещаните предизборно 300 000 работни места другарю Станишев.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я ВЕРВАМ НА БОЙКО БОРИСОВ И ВСИЧКИ У МААЛАТА
4
1
 
4
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
В България,хората трябва да имат ниски доходи защото е криза.Само депутатските заплати трябва да скачат защото ние мислим за високия жизнен стандарт които вся някого некъдърниците тука ще усетят.
3
1
 
9
 
! Отговори
РАД преди 10 години
Айдеее отлепихме ! :):)Още 3 г. с тия темпове и направо ще задминем 250 000 обещани нови раб.места :)
2
1
 
19
 
! Отговори
99 преди 10 години
Да вярваш на комунист е все едно да вярваш на ***.
1
1
 
18
 
! Отговори
trip преди 10 години
нещо едни нови 250 000 работни места ми се въртят из главата и не пасват на тези проценти!