Руската централна банка забрани дейността на 4 украински банки в Крим

Компенсират клиемните с пари от руския Фонд за защита на вложителите
Обновена: 21 апр 2014 17:02 | 21 апр 2014 17:00, Красимир Ангелов
9
Руската централна банка забрани дейността на 4 украински банки в Крим
Снимка: Reuters

Централната банка на Русия нареди на четири украински банки да прекратят дейността си на територията на Крим и града с федерално знамение Севастопол. В официално съобщение, публикувано на сайта на институцията е посочено, че от 21 април дейност в Крим и Севастопол не могат да развиват „Приватбанк”, „Всеукраинский акционерный банк”, „Киевская Русь” и „Имэксбанк”.

В съответствие на законодателството на Русия тези банки вече нямат право да извършват никаква финансова дейност на територията на Крим и Севастопол, освен операциите по предаването на активите и уреждане на задълженията. Клиентите на четирите банки ще бъдат компенсирани с активите на руския Фонд за защита на вложителите.

Според мотивите, записани в решението на централната банка, отнемането на лицензите се налага във връзка със защита на клиентите, чиито права са нарушени, включително и заради фактическото преустановяване на дейността на подразделенията на тези банки в Крим и Севастопол.

Липсват дори и перспективи банките отново да възстановят работата си на полуострова, коментират още от Централната банка на Русия.

По-късно зам.-председателят на институцията Михаил Сухов обясни, цитиран от ИТАР ТАСС, че украински банки могат да работят до 1 януари 2015 година без лиценз в Крим. Единственото условие е те да изпълняват добросъвестно своите задължения и да няма оплаквания от страна на клиентите.

Сухов коментира още, че очаква до месец руските финансови институции по-активно да влязат в Крим и да предоставят услуги на местните клиенти - да приемат депозити, да отпускат кредити и да обменят валута.

Украинските медии отбелязват от своя страна, че много украински финансови институции решават да се изтеглят от Крим в последните седмици. Близо 20 украински банки са развили клонова мрежа с около 1000 клона на територията на полуострова. Големи руски банки като Сбербанк и ВТБ също се изтеглиха заради опасения от санкции от Запада, отбелязва Financial Times.

Крим напускат и западни компании като McDonald`s, например. В същото време обаче нишата не остана дълго време празна – конкурентната верига за хранене Burger King реши да открие заведения в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: банкикрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
до БНБ преди 10 години
време е да си пиеш хапчетата
8
10
 
1
 
! Отговори
БНБ преди 10 години
Време е да затворим и руските банки у нас , като Корпоративна Търговска Банка например !
7
11
 
2
 
! Отговори
чичо томовата колиба преди 10 години
много скоро сичките банки на окупаторите на крим ще гризнат дръвцето, а от там и всичките им клиенти.Явно кагебейското джудже от кремъл е проспал тази част от лекциията или съветниците му са пушили кофти трева.Жалко за обикновените хора в РФ щото ще им се наложи да си понижат стандарта си на живот че ще тр да се върнат отново от панелките в землянките въпреки наличието на толкова подземни богатства и суровини.
6
3
 
5
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Само така,някой требе да им сложи юздите на банките! Ха някой клиент се е оплакал, че го мамят с лихви или такси, ха са им пратили спецназа, ще има падни-стани, до припадък! Де да можеше и у нас да стане така, току-виж банките се сепнали, и престанат да свалят по 10 кожи от длъжниците си!
5
12
 
2
 
! Отговори
шопето преди 10 години
Бе защо им са банки вече, като няма да имат пари кримчани!? *** ще им праща безплатно храна и газ. Важно е да се вее съветското знаме...
4
3
 
18
 
! Отговори
>< преди 10 години
Абе аз нали ви казвах преди седмица, че като се махнат Мак доналдс ще им падне стандарта на руснаците....... хахахахаха ще им накривят на шапката !!!
3
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руските банки не искат да отварят клонове в Крим, защото ги чакат ... санкции!Коя частна банка би рискувала да загуби международните си връзки, заради ... грандоманията на Путин? Все по-тъжен ще изглежда полуостров Крим! Но руснаците са свикнали. Пък и порядъчно количество водка всяка вече ги изважда за няколко часа от състоянието да мислят и да се тюхкат, в каква грозна и ужасна държава живеят! Държава управлявана от злобно кагебейско джудже!
2
6
 
13
 
! Отговори
цар Киро преди 10 години
Аз пък ще открия пункт за вторични суровини и прословутият флот постепенно ще изчезне.
1
2
 
19
 
! Отговори
БАТ САЛИ преди 10 години
аз ше открия ЧЕЗ в Крим

Спонсорирани публикации