Едва ли БДЖ ще плати дълговете си следващите 10 години

Йордан Недев твърди, че има спад в превозените товари
Обновена: 23 апр 2014 14:07 | 23 апр 2014 12:18, Екип на Bulgaria On Air
2
Едва ли БДЖ ще плати дълговете си следващите 10 години
Снимка: архив, Булфото

Бившият главен изпълнителен директор на БДЖ и настоящ финансист Йордан Недев се съмнява, че дружеството  ще може да изплати дълговете си в рамките на следващите 10 години, какъвто е планът на транспортното министерство.

Недев защити твърдението си с факта, че има спад в превозените товари. През 2011 г. те са били 11 млн. тона, докато за 2013 г. те са в размер на 9 млн. тона, поясни той пред Bulgaria Оn Аir.

"БДЖ дължат 600 млн. лв. на кредиторите, както е известно", добави още Недев. „Кредиторите си искат парите. В известна степен те може би искат да вдигнат шум и да напомнят за себе си", допуска обаче финансистът.

Недев коментира също така темата за обратното назначаване на служители в БДЖ, които са били освободени по времето на управление на ГЕРБ, с понятието "реваншизъм". Той обаче не може да си обясни защо правителството влага толкова много средства в бившите държавни предприятия. По думите му това е прогресивно ходене не напред, а назад.

Припомняме, че министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов е  категоричен, че БДЖ няма да фалира и срокът от 10 години ще бъде достатъчен, за да се разплати дружеството с кредиторите си. Същевременно той не отрича, че преговорите с кредиторите са трудни, но твърди, че според него нещата ще се нормализират. Според Папазов трудностите идват от факта, че една от банките не желае да преговаря и дори вече е запорирала сметките на БДЖ.
Видеоматериал по темата вижте в Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: дългБДЖфалит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.