Очакват два пъти повече електромобили у нас до три години

В момента в България има около 2000 електромобила, в това число и хибриди
Обновена: 24 апр 2014 14:07 | 24 апр 2014 10:21, Екип на Dnes.bg
8
Очакват два пъти повече електромобили у нас до три години
Снимка: архив Ройтерс

Броят на електромобилите в България ще нарасне в близките години – в това са сигурни от Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ). До 3 години електромобилите в България ще бъдат двойно повече, отколкото са в момента, заяви главният секретар на организацията Иван Костов пред Investor.bg.

Към днешна дата по улиците на България се движат около 2000 електромобила, като в това число влизат и хибридите. Повечето от тях са в София. Съществуват и електромобили, които не са в движение, поясни Костов.

От клъстера очакват държавата да предприеме целенасочена политика за стимулиране на хибридните/електрически технологии на задвижване с финансови стимули за производството и покупката им, което ще доведе до повишено търсене и ще осмисли изграждането на мрежа от зарядни станции.

От клъстера кандидатстват по различни програми, като тази на Националния иновационен фонд, за изграждане на повече станции за зареждане на електрически возила, сподели също Костов.

В момента станциите са не повече от 20 на територията на цялата страна, а броят им трябва да достигне приблизително 7000, според препоръка на ЕС.

Костов уточни, че на територията на София те са 13, в Стара Загора има една, в Исперих също има една, а в Пловдив все още не са изградени. Работи се в посока на увеличението им, но това няма да се случи изведнъж и веднага, коментира Костов.

Освен че зареждат електромобилите, станциите могат също да произвеждат енергия през свободното време, поясни той.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: електромобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Тези возила за сега са с икономически необосновани цени. Изключително скъпи акумулаторни батерии, а обикновенно се избягва и споменаване, колко е живота им тоест след кoлко време трябва да се копуват нови. Повечето с 1 зареждани немогат да стигнат до Ст. Загора /над 200 км/ където след София е следващата зареждаща колонка.На повочето пробега им е около 150 км До Исперих забрави Друг им проблем е бавното зареждане.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очакват два пъти повече електромобили у нас втора ръка
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой обясни ценообразуванетона батериите , което е разход на електро.... може да ме убеди да го карам, иначе с малка батерия и без зарядна станция си пешеходеца пот ние врабчетата.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По скоро бих тръгнал с колело от колкото с такова нещо. Батериите винаги свършват когато това което захранват ти трябва най много.
4
0
 
4
 
! Отговори
НЕК преди 10 години
Предлагам веднага да се сложи акциз на електричеството.
3
0
 
5
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Трябвало да са 7000 станции, момента били 20, но не можело да се увеличат изведнъж и веднага. Ами то с тия темпове ... догодина дай Боже станат 21 ... не може изведнъж и веднага. Стига глупости!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тези преференции - въднъж субсидираме енергетика сега ще субсидираме електомобили.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А до 5 години - десет пъти повече, от колкото по времето на Жан Виденов