Жилищният пазар в столицата се оживява

В районите с ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените
Обновена: 10 май 2014 15:44 | 10 май 2014 15:27, Миглена Иванова
62
Жилищният пазар в столицата се оживява
Снимка: www.freeimages.com

Възстановяването на жилищния пазар в София започва да се усеща, като през първото тримесечие на годината в районите с концентрация на ново строителство е отчетен и слаб ръст на цените, сочат данни на компанията за недвижими имоти „Адрес Недвижими имоти”.

От началото на 2014 г. сделките в централните райони са двойно повече спрямо същия период на миналата година. През последните две години от агенцията наблюдават завръщане на купувачите на имоти в центъра на столицата, но при по-реалистични цени. До края на годината не се очакват съществени сътресения в активността и в ценовите нива в София. Единствено някакви значими промени в отделните квартали биха дали възможност за по-сериозна промяна и в ценовите нива.

Най-стабилен е жилищният пазар в източните райони на София, които продължават да се развиват активно. В тези квартали се появяват качествени обекти на достъпни цени, подобрява се и тяхната инфраструктура. Очакванията на компанията са пазарът в тези райони да се активизира все повече, а цените да се вдигат по-бързо в сравнение с останалите райони на столицата.

Един от факторите за стабилния пазар в тези квартали е големият брой работни места, които се създават в района. Това мотивира много хора да закупят жилище в района, в който работят.

Други стабилни квартали, по данни на агенцията, са „Борово” и „Княжево”. Купувачите, които ги предпочитат, отиват там поради нагласата, че ще живеят в по-зелена среда.

Още по темата

В годините на кризата цените на жилищата в отделни райони на София са се понижили с между 25 до 50%, сочат данните на компанията. Според агенцията най-стабилни са останали цените в кварталите с по-голям дял на новото строителство, като „Борово”, „Младост”, „Дружба”, „Банишора” и други.

Най-силен е спадът в районите, в които възможностите за строителство са били по-ограничени – централните квартали, „Западен парк”, „Иван Вазов” и други.

Още новини за имоти може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: жилищен пазар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво само така цените са като в ню йорк обаче пазара се разраства, явно бизнеса в софия е много добре развит.от въздуха дет са вика пари са изкарват , хехехех
50
0
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 10 години
Аз пък знам един строителен предприемач, който е включил в общите части стряхата на сградата, но същевременно е оформил тази стряха като два грамадни балкона на две мансардни ателиета, купени от заможни дами /не е взел разрешение да направи това преустройство. Съдят се, не е за говорене.Даже чух, че май са го осъдили, но той имал само 5000 лева уставен капитал на фирмата, другите си пари държал в сейф.Запорирали му парцел, та не може да почне нов строеж. С две думи - циркове.Отваряйте си очите
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подобна на тази статия излиза около веднъж месечно. Значи от срива на имотите 2009 до сега около 48 пъти. Ако всеки път е била вярна информацията за 2% поскъпване значи имотите от 2009 до сега са си удвоили цените. Да, ама не!
48
0
 
13
 
! Отговори
СМЕШКИИ преди 10 години
ГЛАДЕН БРОКЕР - СДЕЛКА СЪНУВА ;)) В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ДЪРЖАВА С ТОТАЛНО ЗАСТАРЯВАЩО НАСЕЛЕНИЕ, ВСЕ ПОВЕЧЕ ПЕНСИОНЕРИ И ВСЕ ПОВЕЧЕ ***, БИЗНЕС НУЛЕВ, ПРОИЗВОДСТВО НУЛЕВО, ПРЕДИМНО ТЪРГОВИЙКА И ПОДОБНИ .. ЦЕНИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖЪТ ДА СПАДАТ БАВНО И СИГУРНО !
47
0
 
11
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Терминал 2 и към Сидни. Държа да отбележа, че не съм саркастичен, а го мисля наистина. Просто Австралия се пада под нас, тоест на другият край на планетата. Муахаха! По-здрави от Пловдив БГ$$$!
46
0
 
13
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Хората не са спирали да бягат от България през всичките 25 години на така наречения Преход. По-точното название е Криминален преход. Или ти ще ми кажеш, че в България за тези години е имало правителство, което мисли за хората, а не колко да открадне и как да нахрани приятелските си кръгове.
45
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селяните продават нивите и купуват апартаменти в Манастирски ливади, Кръстова вада и Малинова долина. Нищо че няма никаква инфраструктура, за тях е достатъчно че са дошли У СОФИЯ. Станали СОФИЯНЦИ един вид. Мдааа.
44
5
 
13
 
! Отговори
аз преди 10 години
Да даде господ и мойте деца да не живетя в България! Както е тръгнало само *** и комунисти ще останат!
43
0
 
15
 
! Отговори
До 50.Чукай на дърво преди 10 години
да не чуе дяволът! Нали знаеш какво започна да се случва около Женския пазар в София? Същото, каквото се върши от години в Столипиново.Един *** да купи жилище, започват такива безобразия, че цялата жилищна кооперация иска да си вземе жилища другаде.*** обаче си имат тактика и се държат така, че никой не ще да купува имот в тази сграда и накрая ромите изкупуват на безценица жилищата на хората.Накрая ще се стигне до подобаваща реакция от страна на българите, но защо се допусна всичко това
42
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
познавам семейство с 3 апартамента на които единствената дъщеря се устрои в чужбина.хората са възрастни и след тях дъщеря им ще продава.споделиха ми това с тъга.има и много други такива семейства,кой с един кой с два апартамента,строили за децата си,а тях ги няма.расте само *** население,а те не купуват апартаменти.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
данъците ще вървят нагоре защото общините нямат пари.наематели има все по малко и за все по малко пари,така,че свободната жилищна площ ще излезе на пазара.това допълнително ще натисне цената надолу.ето така може да се стигне до оживление
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
първоначално софия е била проектирана за 200 000 жители,после за 600 000. сега е 1.2 милиона по последното преброяване.средата си има граници.панелните комплекси са добре проектирани като пространство,но сградния фонд е стар и лош.купиш ли панелка след 10-15 години,остава вечно твоя.при 40 000 евро за панел за 20 години все едно плащаш по 2000 на година да живееш,а продаване после няма.новото е нереално и като цена и като качество
39
0
 
6
 
! Отговори
дрън-дрън преди 10 години
Гледат да Зарибят някой останал баламурник. ХамТърцумян нали иска сто бона заплата месечно!
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
има цели софийски квартали които ще станат на гета.то им личи още от сега. има нови квартали като витоша и манастирски ливади с трагична инфраструктура.има и трети с предимно възрастно население на доизживяване. жилища колкото искаш, няма бизнес,правов ред,държава,няма и хора.за провинцията,въобще да не говорим
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оживлението е в мечтите и желанията на брокери и продавачи.реалноста е че няма купувачи и няма от къде да се вземат. даже и тези които имат се изнасят навънка
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
жилищния пазар се възстановява с 0,001 % , тоест продадени са на безценица 4-5 имота. При наличието на имиграция навън няма как да се съживи пазара. Няма и да се съживи никога, защото ***, които ще останат в България не купуват имоти , а се нанасят в изоставени такива и после ходи да ги изгониш ако можеш.
35
4
 
12
 
! Отговори
шопето преди 10 години
Оживява се жилищният пазар, оживява. Но само в предлагането. При това мафиотско и продажно правителство хората бягат през глава на запад. Че не се знае тия путиновски марионетки дали няма да ни спретнат някой кримски референдум. Бареков вече бълнува народна република... А Станишката има да шие модни съветски униформи на воля, а Доганя плътно ще го подкрепя отзад.
34
0
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
точно затова действителната цена при преизчислението за чиста площ се доближана с цените в германия и австрия. условията средата качеството доходите,всичко е много различно. продавачите не са си настроили часовника по реалността.живеят още във безумното време 2007-2008
33
0
 
32
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 10 години
Ало, брокерите, май яко сте огладнели! И да пишете и да не пишете, все тая! Който имаше нужда и можеше вече си купи. Във всеки нов блок /от преди кризата/ половината апартаменти не са продадени. Цените ще продължат да падат щото пишман предприемачите теглиха кредите и строиха, като си мислеха, че ще продават на 300%, ама к.рец!
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
какво значи стабилна работа,няма нищо сигурно.познавам хора на които бяха добре,а от 3-4 години всичко им е надолу.единия в тях учат език и се стягат за емиграция.никой не знае не след 5 години а след 1-3 как ще е.за кредит и ипотека въобще не искам и да чувам