България сред най-застрашените от кризата в Украйна

Страната е зависима от доставките на руски газ, изтъква Bloomberg
Обновена: 14 май 2014 13:38 | 14 май 2014 13:01,
59
България сред най-застрашените от кризата в Украйна
Снимка: архив, Reuters

Русия, на която Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е предоставила най-много средства, може да застраши икономическото възстановяване в Източна Европа, пише Bloomberg. Под заплаха е и България, твърди агенцията.

В столицата на Полша – Варшава, днес, 25 години след падането на Желязната завеса, базираната в Лондон финансова институция, която инвестира около 9 млрд. евро на година в страни от Монголия до Мароко, обсъжда инвестиционната си стратегия.

Източна Европа се възстановява, след като дълговата криза надвисна над континента и след като западните банки затегнаха финансирането на фона на по-строгите капиталови изисквания. Възстановяването обаче е в опасност, след като Русия – най-голямата икономика в региона и основен енергиен доставчик, отнесе санкции от Европейския съюз и САЩ заради действията на президента Владимир Путин в Украйна.

„Америка обсъжда нов кръг от санкции, които ще са насочени към енергийния сектор и които ще имат още по-дълбоки последици“, твърди старши икономистът на IHS Global Insight Лилит Геворгян. Сред страните, които са изправени пред най-голям риск, попадат България, Литва и Сърбия. Именно те са най-зависими от руските доставки на газ.

Кризата в Украйна удари руската рубла, която е втората най-зле представяща се валута след аржентинското песо сред валутите на 24 развиващи се пазари, които Bloomberg следи, поевтинявайки с 5,5% спрямо долара. Украинската гривна изгуби 30% от стойността си, след като централната банка на страната изостави защитата на валутата.

Полската злота поевтиня с 0,9%, а унгарският форинт – с 2,3% спрямо долара. Финансовите пазари останаха по-малко засегнати в сравнение с тези на други развиващи се пазари в Европа.

През януари ЕБВР предрече, че икономиките в Източна Европа и Централна Азия ще нараснат с 2,8% тази година, докато Египет, Йордания, Мароко и Тунис ще се разширят със средно 3%. Финансовата институция очаква, че икономическият растеж на България през тази година ще бъде 1,8%.

По-късно днес банката ще оповести нови прогнози, но президентът й – Сума Чакрабарти, предупреди, че оценките за икономическия растеж са застрашени заради случващото се между Украйна и Русия. В същото време ЕБВР увеличава инвестициите си в Украйна, за да окаже помощ на икономиката на пострадалата страна.

Кредиторът, чийто портфейл в Украйна възлиза на 4,7 млрд. евро, съобщи през март, че може да инвестира по около 1 млрд. евро годишно в следващите няколко години, повишавайки финансирането за Киев от 550 млн. евро до 750 млн. евро през 2014 г. По данни на ЕБВР до юни 2013 г. институцията е отпуснала 500 млн. евро.

От създаването си през 1991 г. до днес ЕБВР е предоставила около 86 млрд. евро на региона на под формата на капиталови инвестиции и кредитни линии.

Също така на годишната си среща днес акционерите на ЕБВР ще обсъдят дали Кипър ще получи финансиране до 2020 г. и дали да приемат Либия като член, като по този начин страната ще получи достъп до фондовете на банката.

ЕБВР, в която участват 64 страни, ЕС и Европейската инвестиционна банка, бе създадена с цел оказване на финансова подкрепа за икономиките на бившите комунистически страни от Балканите до Централна Азия. Банката разшири географския си обхват, включвайки през 2011 г. нововъзникващите демократични държави в Северна Африка и Близкия изток.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: кризата в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Анонимен 41 Южен поток не минава през Украйна.Когато крадат 1000,5000 хора от една държава не можеш да обвиняваш държавата,но когато се краде на държавно ниво какво ще кажеш за такава държава.
46
1
 
2
 
! Отговори
Х преди 9 години
До Шоп Не значи ти като не си виждал ,че никой не е работел в селското сто паство.Имаше стотици ***-комплекси,краве-комплекси,теле-комплекси ,птице-комбинати .Изнасяше се селско-стопанска продукция и не се внасяше нищо което можеше да се произведе на тези географски ширини.А сега почти всичко се внася.Разбра ли дървен шопе.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ДА СИ ПРОКАРА ВРЪЗКИ С ТУРЦИЯ ,ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ"До всички ***. По тези връзки пак ще тече руска газ. Сега зависим от Украйна, тя е пречката както беше и преди няколко години, а не Русия.Сега зависим от Украйна, искате да зависим от Турция, Гърция и Румъния. То и Румъния зависи то Украйна де.Ако Ив. Костов не беше такъв крадлив *** руската газ още тогава щеше да дойде у нас, но "Син поток" отиде в Турция за да искаме сега от тях.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичката гадост я правят американците.Искат да вземат газопроводите в Украйна и така да командват ЕС. То и за това германците не им се ще да им помагат.В същото време искат да провалят Южен поток защото ако него го има за какво им са украинските тръби?А ние нали сме ербап не искаме нито украински, нито наши тръби. На нас ни стига глад и един як американски в *** ни.Да, американците плащат на българи за да пречат на Южен поток, но защо има толкова много *** дето искат да са без газ???
43
2
 
2
 
! Отговори
Тихия преди 9 години
България потребява 3 пъти повече енергия за единица произведен БВП, от средното за ЕС. Там се крие разковничето на бедността. И колкото по бързо се оттървем от комунистическата *** и Димитър Благоевците, толкова по-бързо ще се превърнем в нормално функционираща и развита страна.
42
3
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Най-голямата комунистическа лъжа е, че през 1989 г. сме имали силно селско стопанство. Този отрасъл е бил в подем през 60-те и началото на 70-те години, когато все още е имало народ по селата. В моето детство в края на 70-те и 80-те по селата бачкаха само баби в напреднала възраст, а в края на 80-те вече и те грохнаха. Всичките селяни в момента са в градовете и чакат на помощи.
41
2
 
3
 
! Отговори
Тихия преди 9 години
Единствената драма за страната, ако спре гаста, е че София остава без парно. Останалата гас, необходима на малкото предприятия, които са газифицирани се добива и сега в България. А София така или иначе трябва да остане без парно, защото при тези цени на гаста, топлофикация работи на загуба от около 200 мил. годишно. Колкото и да не им се иска на ***, гас не ни трябва. Това е поредната опорна точка.
40
2
 
2
 
! Отговори
Тихия преди 9 години
Голямата драма на *** от спирането на гаста за България се казва Топлофикация София! Именно столичното парно е най-големия консуматор на природен гас в България. От 2.5 милярда куб. м., колкото внасяме на година, около 1.8 милярда са именно за парното. И това е най-голямата далавера. Държавната топлофикация, задлъжнява към държ. *** Гас, вече с около 700 милиона, а загубите на двете се покриват от бюджета. Тоест официално ни крадат през двете дружества, а парите заминават за Москва.
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брaво нa Русия брaво ,точно тaкa ви се пaдa бългaри.Искaте Русия получaвaте-Мизерия.Искaте Герб получaвaте гaз от Бългaря.Сaмо Герб.
38
2
 
2
 
! Отговори
ТОЯ ПА ...44 преди 9 години
....КОЙ ТЕ СЪСИПВА ,БЕ ПЪПЕШ..??!Ти като си толкова независим и кадърен, ЩО ИЗБЕГА ОТ СЕЛО И ТКЗС-то, И СЕГА ЧАКАШ НА ДЪРЖАВАТА ДА ТЕ ХРАНИ НА ЗАПЛАТА ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА...АМЕРИКА ЛИ ТИ ПРЕЧИ ДА БАЧКАШ И ДА СИ ПРОИЗВЕЖДАШ,бе...??!!На калпав х"й....не само Америка и Запада --ами и .....козината му пречи!!Като всеки червен въшкар---чакаш на "общото"--та да се наплюскате , нали...??!!!Ама ,немааааааааа......ха,ха,хааааааааааааа...
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В България има достатъчно ресурси всичко да се произвежда вътре в страната и да задоволява населението, че и излишък за износ да остане. Защо вместо да се поставяме в зависимости, да не впрегнем сили в изграждане на стабилно вътрешно производство?"Хе хе хе - ти или падаш от небети или си романтик. Кой ще ни остави да сме независими, нали 20 години съсипват и селско стопанство и индустрия и всичко каквото имаше. На големите не им трябват независими държави които не слушат!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с тая газ ,бе нали за България --тя е НАЙ-СКЪПА В ЦЕЛА ЕВРОПА??!!КВО ТОЛКОВА ....??!!КОЙТО МУ СТИСКА ЧЕПИКА ЗА ГАЗ----ДА СИ ПРОКАРА ВРЪЗКИ С ТУРЦИЯ ,ГЪРЦИЯ И РУМЪНИЯ!!!ЩОМ НЕ ГИ ПРОКАРВАТ---ЗНАЧИ КРАДАТ ОТ ДЪРЖАВАТА ...И ИМ Е ЕВТИНО ОТ РУСИЯ!
35
4
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
Миналата зима бе толкова топла, че почти не съм пускал парното. Влизам ме в цикъл на топли зими и ако щат да я спират, 4-5 години ще е така, те за 4-5 години ще почнат да гризат корите на берьозките. Фак дъ Рашън педерейшън!
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румбопроблема може да се реши бързо по един друг начин-Югоизтока се отделя и тръбата остава изцяло в руски ръце,край на украинския рекет--------------- Нещо си достат *** и не разбираш от география и селените, които са ти сложили плюсове също. Тръбата минава през северните области на Украйна. А ти призоваваш към заграбване на територия за решаване на икономически проблем. Това е фашизъм.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво ми пука за предприятията на другарите , работещи на газ...???ТИЯ *** И БЕЗ ПАРИ ДА ИМ Е ЕНЕРГИЯТА /и газта/ ---ПАК ЩЕ МИ Я ПРОДАВАТ СКЪПО И ПРЕ-СКЪПО!!ДО СЕГА САМО УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЦЕНИТЕ ИМА !!!НЕЩО ДА ВИ Е СТАНАЛО ЕВТИНО........ха,ха,хаааааааааааааа????
32
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България има достатъчно ресурси всичко да се произвежда вътре в страната и да задоволява населението, че и излишък за износ да остане. Защо вместо да се поставяме в зависимости, да не впрегнем сили в изграждане на стабилно вътрешно производство? За какво ни е газ? Да ни изгаря кислорода ли? Че малко ли е замърсена планетата вече? Стига вече гледахме в земята. Към небето трябва да се гледа, към слънцето. Енергията е навсякъде около нас, трябва само да се впрегне. Има технологии. Воля няма.
31
3
 
4
 
! Отговори
боб и зеле ли...? преди 9 години
НЕМА СТРАШНО!!ДА МУ МИСЛИ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ!!!/аз съм на дърва и въглища/
30
4
 
18
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Не Русия ще ни спре газа!Както 2008 вината бе 100% на Украйна,така е и сега!Тогава поради неплащане Русия спря газа за Украйна и остави само транзитните количества.Украинците почнаха да крадат от тях и затова Русия спря нацяло газопровода.Нещо такова ще стане и сега.Лошо е,когато преди нас има един некоректен и крадлив клиент-Украйна!Но проблема може да се реши бързо по един друг начин-Югоизтока се отделя и тръбата остава изцяло в руски ръце,край на украинския рекет!
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** газ не крадат. Електоратът е сигурен. БСП то пак ще напазарува гласоподаватели. Лошото е, че БСП то бави връзката с Гърция по която трябва да идва Азербайджанския газ.
28
5
 
20
 
! Отговори
Х преди 9 години
До колкото зная предния път руснаците спряха газта защото украинците хем си крадяха газ ,хем не плащаха това което използваха законно.Сега украинците пак ще направят някоя кражба и ако руснаците които не искат да им крадат газта пак ще врътнат кранчето.И кой е виновен?За това е нужен южен поток за България.Другото е пазарна икономика -купуваме по малко от другите ,по малка търговска отстъпка.