Промените за потребителските кредити стимулирали окрупняването на банковия сектор

Икономист: Положителният ефект от измененията ще е краткосрочен
14 май 2014 12:15,
1
Промените за потребителските кредити стимулирали окрупняването на банковия сектор
Григор Сирийски, Снимка: Bulgaria On Air

Промените в Закона за потребителския кредит стимулират окрупняването в банковия сектор, коментира в ефира на Bulgaria On Air доц. Григор Сирийски от Института за икономически изследвания при БАН.

Той поясни, че положителният ефект от измененията ще е краткосрочен, но не и в дългосрочен план. По думите му промените ще поощрят започналия вече процес на окрупняване в банковия сектор.

Той допълни, че измененията поставят в неравностойно положение банките и техните клиенти. По този начин се поощрява „процеса на концентрация в банковия сектор“, коментира икономистът.

„Онези, които ще могат да рефинансират занапред, са банките, които имат евтин ресурс и които могат да бъдат конкурентни на пазара. В момента това са около 3- 4 банки. Това ще потисне останалите и те ще търсят начини на консолидация“, поясни Сирийски.

За финансовите резултати на банките за последната година Сирийски подчерта, че за първи път от пет години насам се наблюдава увеличение на печалбата. Проблемът по думите му е в поляризацията в сектора, която нараства.

„Около 80% от печалбата се държи от пет банки. И това са банките, които имат някои стратегически преимущества и успяват да ги използват. Останалите търсят варианти да останат на пазара и ще търсят начини да се преструктурират,“ коментира икономистът.

Той допълни, че процесът по преструктуриране е започнал от около три години.

„По-добре е за потребителя да има повече банки. По този начин той може да избере тази, която предлага търсената услуга на най-добра цена. В банковия сектор обаче вече започнал  процес на окрупняване, който ще продължи“, посочи още икономистът.
 

Видеоматериал по темата вижте в сайта на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАН и икономика? И сега какво значи казват Маркс и Енгелс за закона за потребителския кредит? Тоя изръси доста голяма простотия. Ми като печелят банките с евтин ресурс, то те ще печелят и по принцип бе ***. Тия със скъп ресурс какво да ги правя? Именно това се нарича пазарна икономика - като си скъп пазара те отхвърля. Ти кво искаш да запазиш статуквото ли? Коя банчица ти плаща за тези скапани изводи които правиш?