Кога ще ги стигнем по заплати?

България догонва страните от Източна Европа, но трудът ни остава най-евтин
Обновена: 15 май 2014 14:30 | 15 май 2014 07:11,
152
Кога ще ги стигнем по заплати?
Снимка: архив, sxc.hu

Макар и бавно, България догонва повечето държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по отношение на средната брутна работна заплата. За едно десетилетие – от 2004 до 2014 година, показателят е нараснал със 180% -  до 420 евро. На този фон се наблюдава и значително увеличение на нетното финансово благосъстояние на българите.

Още по темата
Данните за тези изводи се съдържат в доклад на италианската банка UniCredit, представен на пресконференция във Варшава. Анализът засяга част от държавите, в които финансовата институция оперира – България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Русия, Словакия и Турция.

Средната заплата в региона

През последното десетилетие средната брутна работна заплата (преди удръжки за данъци и осигуровки) в разглежданите държави от ЦИЕ се е увеличила средно със 105 на сто, като в края на настоящата 2014 година се очаква тя да бъде 772 евро. Тук следват лошата и добрата новина – лошата e, че в България средната заплата е най-ниска от всички страни в региона, а добрата – че все пак се движим по-бързо от почти всички останали по посока повишение.

В края на 2014 година UniCredit очаква средна брутна работна заплата в България от 420 евро. Това е близо три пъти повече в сравнение с 2004 година, когато показателят е бил 150 евро. Като силно позитивен може да се отчете фактът, че преди десетилетие средната заплата у нас е била едва една трета от средната за региона, а вече достига близо 55% от нея.

Силно впечатление в класацията прави Хърватия, където според банката е най-високата средна заплата в региона – 1050 евро. Логично, в страната е регистриран и един от най-ниските темпове на увеличение през последните десет години – 32 на сто. С по-малко се е увеличила единствено средната заплата в Турция – 30 на сто - до 837 евро.

Къде се намира България по отношение на финансовото благосъстояние на населението и с колко активи разполагаме – вижте в анализа на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Думата " икономика " е без практическа стойност. Всичко е политика! Икономическите закони са писани от "хора" не са природни закони. Но трябва ум за да го осъзнаешБедни сме защото американските господари така искат
17
2
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 10 години
Е-е-е, много хубаво си научил българския бе? Защо ли?
16
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен - 3 Заплатите се формират от свършената работа в частния сектор - по света да, в БГ не. Тук масовият модел е "пари няма", заплатите се бавят или въобще не се изплащат. Собственика на фирмата отива на почивка в чужбина или си купува нова кола. Дори и фирмата да върви добре и това да е факт, БГ бизнесмена постоянно се оплаква и не може да преживее, че трябва да плати заплата на хора чрез, които е изкарал парите. Работи се извънредно и това не се заплаща.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към "13 - 500 лева в Бг се равнява на 2000 евро в Германия". С 500 лв. в БГ може ли да плащах квартира, реж. разходи, храна и да ти стингат парите, докато в Германия с 2000 евро това е възможно и ще се справиш.
14
26
 
21
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 10 години
Причината за ниските заплати в БГ са ниските качества на българите - прости, необразовани и мързеливи!Всичко останало е следствие!
13
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
16,Пич, и тези страни, които изреждаш, могат да се нарекат "прекрасни", но в съседните ни Гърция, Турция, Сърбия, уверявам те, хората чудо правят, но не могат да докарат вкуса на нашите градински розови домати, на ягодите, кайсиите и дините ни, а също и на много от старите сортове ябълки, които бяха изкоренени преди 50г, за да насадят палмети.Комшиите имат хубави плодове и зеленчуци,но някои от нашите са наистина нещо изключително - Бог ни е дарил подходящ климат,но ние днес не се възползваме.
12
3
 
45
 
! Отговори
до14 преди 10 години
с 500 лв на месец В Бг неможе ***. да си избършеш аз съм в Лондон квартирата ми е 500 паунда транспорт храна и като тегля чертата пак остават кинти накрая в софия имам апартамент в центъра и с 500 лв едвам избутвах месеца,да не говорим че храните тук са по евтини от софия 2000 евро заплата трябва в бг.Тази банда в парламента трябва с камани да ги убием
11
2
 
35
 
! Отговори
Средната заплата?! преди 10 години
Ха-ха! Средна заплата? А колко хора всъщност получават такава сума? Какъв процент от българите взимат месечно левовата равностойност на 400-420 евро?Преди няколко дена, точно в този сайт прочетох остроумен коментар, в който се казваше, че "средната заплата" за много хора у нас е като "американската мечта"!Да се смееш ли, да плачеш ли?!
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато редуцираме РУСКИТЕ ШПИОНИ У НАС !
9
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много пъти съм повтарял, но да кажа още веднъж:количеството на парите няма никакво значение когатого съпоставяме с разходите. Живейте малко на запад и ще усетите как заплата от 500 лева в Бг се равнява на 2000 евро в Германия или $1,800 в САЩ.Не слушайте онези, които са живели в коптори по 10човека в стая в Испания и като са спестили някое евроса си съкратили живота.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** си поръчали статийка при тиражите. Смях.
7
2
 
5
 
! Отговори
гледайте преди 10 години
22:00 BNT1 между кандидатите за Председател на Европейската комисияпряко предаване от пленарната зала на ЕП в Брюксел
6
6
 
29
 
! Отговори
Симо преди 10 години
До 6. Абсолютно си прав! Да чакаш да се вдигнат заплатите от напечатани пари си е предпоставка за хиперинфлация. Проблема е с БГ предприятията. Особено машиностроителните - еми не ставаме. Работил съм в такива, опитвам се да ползвам БГ продукти (домакински). Еми не ставаме. Виж ако можем да променим хранителната промишленост - по - има надежда. Имаме прекрасен климат, прекрасни земи, но много мързеливци и концентрация на субсидии в няколко човека. Ние сме си земеделска страна, да не се лъжем.
5
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С по-малко се е увеличила единствено средната заплата в Турция 30 на сто - до 837 евро.?????Kakwi 837 ewro...? Poznavam turzi ot iztochna Turzia koito rabotqt za po 250- 300 ewro.V i\tochna Turzia dori dezata rabotqt za po 6- 7 ewro na den.
4
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България има прекрасна земя за земеделие и животновъдство.Ако вноса се обърне в износ и няма непосадена земя,ако се гледат животни,но не с ГМО фураж,то за няколко години България ще изплува от мизерията.Кой обаче ще се опълчи на депутатите и техните фирми,които ни внасят пластмасово месо и зеленчуци?!
3
16
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
аз отдавна съм си ги стигнал и задминал, от 25 години насам заплатата е каквато си я направиш а не колкото ти отпусне партията майка кърмилница.
2
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатите се формират от свършената работа в частния сектор и от бюджета в държавния.Изкуствено не може да се вдигне заплатата,защото има валутен борд и не могат да се печатат пари,както правят САЩ.Ако се инвестира в предприятия,които да произвеждат стока за износ,от който да влиза валута в България,тогава може да се повишат заплатите.
1
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато Волен Сидеров стане премиер,Ташева Президент.Тогава веднага ще изгоним чуждите банки,монополите,Чез,вериги магазини,бензиностанции.Ще забраним да ни изнасят златото-и така ще си върнем икономиката!!Те тогава ще взимаме добри заплати и ще живеем добре.АТАКА с номер 20!!!