Колапсът на КТБ показа нездравите връзки между бизнеса и политиците

"Financial Times": Случилото се не крие системен риск за банковата сфера в България
Обновена: 12 юли 2014 14:54 | 12 юли 2014 14:49, Красимир Ангелов
59
 Колапсът на КТБ показа нездравите връзки между бизнеса и политиците
Снимка: Reuters

Неочакваният колапс на КТБ показа нездравите връзки между българската бизнес общност и политиците, които накърняват доверието в правителствата на най-бедния член на ЕС. Тези връзки влошават и отношенията на страната с Брюксел.

Това се посочва в коментар на "Financial Times" за отнемането на лиценза на четвъртата по големина банка в България.

Изданието коментира още липсата на информация за голяма част от кредитния портфейл на банката, както и за изтеглените в брой средства. Посочено е, че „здравите активи и пасиви” на банката ще бъдат трансформирани в Credit Agricole България, която е част от КТБ. След отнемането на лиценза на банката-майка Credit Agricole ще бъде национализирана, допълват от FT.

Изданието посочва още, че ситуацията в банковия сектор и в страната е довела и до решението за оставка на правителството, която се очаква до края на този месец. Вече е насрочена и дата за предсрочни парламентарни избори - 5 октомври.

В своя коментар на ситуацията Financial Times пише и за започналото разследване на случилото се в КТБ. Посочено е и изявлението на гуверньора на БНБ Иван Искров, който коментира, че са изчезнали документи за кредити на стойност 3,5 млрд. лева, които са около 2/3 от целия кредитен портфейл на банката.

"Голяма част от кредитите на банката са за фирми, които са в дълбока връзка с мажоритарния собственик – Цветан Василев”, обясни Искров.

На базата на одита в банката Софийската прокуратура е започнала проверка как са били изнесени 205 млн. лева в брой от банката само ден преди в институцията да влязат квестори на БНБ.

От своя страна Цветан Василев обяви, че одиторите са "изфабрикували данните за големите загуби на банката" и обвини БНБ в „обслужване на интереси на кредитополучатели, които не искат да покрият своите задължения към банката... или на тези, които искат да купят активите на КТБ евтино”, допълва още финансовото издание.

Анализатори, цитирани от FT, че ситуацията около КТБ едва ли ще постави под риск банковата система в България. 3/4 от банките се контролират от банки от Италия, Австрия и Гърция, коментира водещ български банкер, пожелал анонимност.

"Това, което се случи с КТБ, е единично събитие и не носи системен риск, особено и след като правителството ще гарантира здравите активи на банката”, допълва източникът на финансовото издание.

Ситуацията около КТБ можете да следите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
време за снайперисти преди 9 години
1.Цв.Василев да публикува ИСТИНАТА за КТБ в европейски печат: Вземат ли си ОБРАТНО парите ОНЕЗИ,които са му ги дали?2.Ако не е така- да каже истината.3.Да дойдат нЕЗАБАВНО ОДИТ и КОНТРОЛ от Европа,Норвегия,Швеция: стига са ни разигравали сценки с чували с пари: камерите на банката?КОЙ си изтегли парите и държавните депозити? ПРЕДИЗВЕСТЕНО?4.Такива СЦЕНАРИИ имаше по времето на ЛУканов, когато се раздаваха куфарчета с НАШИ пари с паролата:'До днес бяхте соц., от утре сте капиталисти".
35
1
 
2
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Разни псевдо патриоти ревяхя че сме си продали банките и били чужди. Сега ще ви кажа добре че банките са ни чужди та *** не могат да пипат там иначе щеше да се повтори 1997 год тотален срив на банките и парите на хората. И сега всички ние ще платим поредната им сметка до кога бе хора да кога още колко пъти трябва да ви изклатят за да изтрием тази комунистическа партия и на нейно място да дойде наистина модерна европейска лява партия от която Бг наистина има нужда
34
0
 
2
 
! Отговори
1996 преди 9 години
2014 godina e oste po-dobra za monika & co
33
0
 
4
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Два вида глупаво поведение на нас, хората избиращи управлението, води до това, да ни управляват най-меко казано неподходящи хора. Първият тип глупаво поведение е да не се гласува - системата е измислена така, че дори и двама да са гласували , то управление ще се състави !! Това означава, че който не гласува , всъщност оставя управлението на тези , от които е недоволен!!! Втората глупост , за съжаление МАСОВА , е да се гласува за СИМПАТИЧНИ ЛЪЖЦИ /популисти/ - бсп, дпс, сидероглу, бардуков ...!!!
32
1
 
1
 
! Отговори
balgarin преди 9 години
25 godini se darliame koia partia e po dobra 25 godini ni skubat za 25 godini stanahme nai golemite siromasi spasenieto e kakto naroda omete boiko no togava spre trebvashe sichki koito za tia 25 godini e bil v vlasta na plostada amerikancite imat edin mistar linch daite da sprem da se karame da si kajem edin na drug kakto e kazal levski da se obedinim i tezi kradlivi pomiari i dasi uredim darjavata
31
4
 
4
 
! Отговори
Ивайло-Свинарят преди 9 години
Триете ли мнения, алоооу, редколегията? Триете, триете! Само малко нещо позитивно за Бойко да се каже, или па някоя истина за вашите господари - червените мръшляци да лъсне и веднага следва *** на мнение и блокиран достъп до коментари за 24 часа! Такава е вашата демокрация тук. Това представлявате вие.
30
2
 
7
 
! Отговори
фарел преди 9 години
причината е проста и елементарна срастване на организирана престъпност и политици просто си избирате пладнишки крадци за управляващи абе що не си избираме осъдени на затвор над 20 г резултатът може да е по приличен
29
0
 
20
 
! Отговори
аз преди 9 години
мамка му стара тоя народ нашия толкова ли е станал убит вече бе....найбрутално ни грабят..вече и буквално пред очите ни с МИЛИАРДИ и само си седим по домовете и мишкуваме и псуваме и това е....във всяка друга нормална държава парламентът щеше да е сринат вече и всички политици завряни в миша дупка...ама това е постигнаха си целта да ни направят роби без право на глас!!! пък вие си се джавкайте Станишев това, Борисов онова всичките до един са милионери и им дреме
28
1
 
10
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Трябва да бъде ясно, че т.н. "липсващи" 3,4 млрд. лева от КТБ не са се изпарили и са в България. С тях са закупени активи - дялове и акции от български търговски дружества, свързани със строителството на "Южен поток", имоти (земи, през които ще мине трасето), част от тях е предназначена за "удари" в енергетиката. Една бригада от грамотни юристи и счетоводители в рамките на 2-3 месеца ударен труд ще разкрият схемата и ще локализират парите. Ц. В. и жена му са в РЮА с кеша, дръпнат на 19.06.14 г.
27
3
 
20
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
А какъв е Боко, той от къде довтаса, е ли бил мутра, баща му бил ли е офицер от МВР, били ли са с тати партийни членове на БКП, тая така лоша партия, що не отговориш, как кака ти Цветелинка за една нощ стана собственик на банка. Промити мозъци бол, ама то иначе фен на Боко не се става, малко мозък и много слюнка.
26
0
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
лъготят ни от години
25
19
 
11
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Защо толкова много БСП и ДПС мразят Б. Борисов-ами защото само той им казва истината за безобразията. Намери се един достоен политик и Държавник, а те всеки ден лъжат и крадат, обаче никой не бива да знае. Да ама не. Борисов е вашия гробокопач другари и скоро съвсем ще се объркате във вашите лъжи и безобразия. Точно затова ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство в следващия парламент. Айде сега дайте последни инструкции на червените *** и чао, защото в следващите сто години БСП-ДС никога няма да бъдат на власт.
24
2
 
21
 
! Отговори
далавера преди 9 години
Що за *** дращят тук, пак се делят на партии, не разбрахте ли бе мамини ***, че сите са маскари а вие се дърляте, затова няма да има уредена държава, а територия населена с ***, които шепа тарикати стрижат и доят. Халал да ви е.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 27До каква гражданска война ще ни доведе като аз не виждам различия у хората. Просто всички са срещу криминалната управляваща клика независимо от коя партия са. Или ти сигурно ще тръгнеш да защитаваш онези хубави хора ако настане за тях време за страшния съд.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 26Ние и без война сме разорени!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно нещо знам - от 25г. досега България върви назад - все по-бедна, болна, неграмотна и нещастна. И една политическа върхушка,която става все по-богата, нагла и крадлива. Е, ако някой вижда поне един невинен политик, да го посочи! Всички са в кюпа и се ръфат за власт и пари като зверове, вече нямат срам и от избирателите си. Готови са да унищожат и държавата,но те да са отгоре. Престъпници.
20
0
 
27
 
! Отговори
дон преди 9 години
кога прокуратурата ще повдигне обвинение и на Бойко нали в тази банка бяха неговите пари които печата в Пловдив , после изнеси в ливан и през катар се върнаха в българия. Кой направи банковия смут как българина успя да изкупи фалшивите пари през обмените бюра за копюр до 2,10. На ли борисов гласеше Василев на премиер. Когато Доган , Борисов , Кунева Станишев Паси Бареков , Певски и другите бъдат осъдени от народен съд тогава България ще се оправи. А сега един цирк пред народа стани да седна
19
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги когато комунистите вземат властта държавата попада в криза и фалира. И го отнасяме всички данъкоплатци като плащаме заради глупостта на търтеите които са гласували за БСП - *** и пенсионери.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво са твзи протести от ефна гофина казахме ли ви го ,вие не та не като телета
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не пукне пушка, нещата няма да се оправят!