Риболовът може да носи още $50 млрд. годишно

Екофонд препоръчва устойчиво управление на рибните запаси
12 юли 2014 22:22, Красимир Ангелов
4
Риболовът може да носи още $50 млрд. годишно
Снимка: Reuters

Световният океан може да носи по допълнително 50 млрд. долара годишно на световната икономика, ако рибните запаси бъдат управлявани устойчиво, сочи анализ на фонда за защита на околната среда на принца на Уелс -  Чарлз, цитиран от CNN.

Рибарството носи повече от 270 млрд. долара на световния брутен вътрешен продукт и осигурява хиляди работни места в по света. Допълнително в световния БВП се вливат още 160 млрд. долара от индустрии, свързани с рибарството – от преработката на риба до строителството на кораби.

Еколозите обаче посочват, че запасите от риба не се експлоатират правилно и това ще коства милиарди на индустрията. В доклада се посочва за пример пасажите от риба треска край бреговете на Канада. Те са били експлоатирани безжалостно и това е довело до изчезването на рибата.

Затова и от фонда на Уелския принц посочват, че устойчивото развитие на рибарството ще гарантира по-големи пасажи, което от своя страна ще доведе и до доходи за рибарите по-дълго време.

За опасността от намаляването на рибните запаси преди месец предупреди и Световната комисия за океаните.

"Има твърде много лодки, които се опитват да уловят твърде малко риба, въпреки тези ясни признаци за свръхпроизводство, правителствата все още отпуска грантове на стойност 30 млрд. долара годишно за рибната индустрия”, посочват от организацията.

Десет държави прилагат устойчивите принципи на риболова – голяма част от тях са развити държави, пише още CNN.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: риболов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
15
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
На канадците трябва да се забрани достъпа до океана изобщо ! Финансовите анархисти на Канада са опасни за целия свят ! Справката - екологията на България след обработката на почвите с токсини за добив на злато ! Никой не пише доклади за еко-тероризъма на Канада !
1
0
 
12
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Ще поносят още няколко години и до там. После вече и да искат ще няма.Преди време на село(с.Крапец, Шабла) всеки ден се вадеха пълни лодки на брега с риба, а сега я хванат няколко килограма риба, я не. За калкани да не говоря.Така, че тази работа с експлоатацията ще е до време.

Спонсорирани публикации