Приоритетите на българските евродепутати - бежанците и членството в еврозоната

На среща с граждани и медии те обясниха по какво конкретно ще работят в новия ЕП
Обновена: 28 юли 2014 15:43 | 28 юли 2014 15:43, Надежда Бочева
10
Приоритетите на българските евродепутати - бежанците и членството в еврозоната
Снимка: Reuters, архив

Членството на България в еврозоната и в Шенгенското пространство, проблемът с бежанците, както и отпадането на мониторинга от страна на ЕК за правосъдието и вътрешния ред – тези въпроси посочиха като свой приоритет част от българските евродепутати.

На среща с граждани и медии те обясниха по какво конкретно ще работят в новия Европейски парламент като членове на съответните политически семейства и парламентарни комисии.

„Имам много ясна идея – членството на България в еврозоната“, заяви Светослав Малинов (ЕНП), който очаква това да стане кауза на всеки един български евродепутат. Според него събитията от последните седмици (в банковия сектор – бел. ред.) потвърждават тази необходимост, но въпросът не зависи изцяло от волята на българската държава.

"Ако се започне с консенсус между евродепутатите, това ще е изключително", смята Малинов. Той посочи още като важни за страната теми общия енергиен съюз и активното участие на България в него от самото начало, както и отпадането на визите за САЩ и Канада за български граждани.

За проблема с бежанците Малинов посочи, че правната рамка, която урежда въпроса, е несправедлива към България и страните, които са „на първа линия“. Тази несправедливост – защитата на външните граници на ЕС да пада изключително върху страни като България, Гърция и Италия, не трябва да продължава. Солидарността между европейските държави трябва да бъде съразмерна, смята Малинов.

Страните по външната граница на ЕС са ощетени, заяви и  Илияна Йотова (Група на социалистите и демократите), зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Депутатът очаква от следващия комисар по вътрешна сигурност да се пребори България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство.

Въпросите на миграцията и вътрешната сигурност, борбата срещу организираната престъпност, Шенген и
създаването на работни места са приоритет за социалистите, каза Йотова.

Тя лично се ангажира с темите за опазването на личните данни, правата на децата – жертви на престъпления, въпросите за миграцията и убежищата, защитата на правата на хората с увреждания, за което е необходимо ново законодателство, посочи евродепутатът.

Томислав Дончев (ЕНП), член на Комисията по регионално развитие, се ангажира с въпросите на единния цифров пазар. Като проблем той отбеляза скромния размер на европейския бюджет, който е около 1% от брутния национален доход, което, по думите му, „е нищо за прокарване на европейските политики“.

Георги Пирински постави въпроса за политиката на сближаване, въпреки която България засега остава първа в класацията по бедност в рамките на ЕС. Той се съгласи се с Томислав Дончев, че са необходими повече ресурси, в опозиция на  тезите на десните в ЕП за съкращаване на бюджетните разходи.

По повод предложението на Малинов социалистът коментира, че присъединяването към еврозоната трябва да е в дневния ред, „но не бива да имаме илюзията, че ако попаднем в този съюз, автоматично ще ни се решат проблемите“.

Пирински призова колегите си да не си затварят очите за „явления като Пеевски и компания“.

Момчил Неков (С&Д), който стана известен като „щастливец 15“ по време на евроизборите, като участник в комисиите по образование и по земеделие се ангажира да популяризира програмата "Еразъм +". Той ще работи за изграждането на трети мост на Дунав между Силистра и Кълъраш, както и за справянето с проблема с обездвижването и намалената физическа активност, което засяга всички европейци.

В земеделския ресор според него трябва да се акцентира върху развитието на биологичното производство и фермерството в планинските райони, където да се наблегне на животновъдството и зеленчукопроизводството.

Искра Михайлова (АЛДЕ), председател на Комисията по регионална политика, също посочи, че проблемът за бежанците и миграцията е български приоритет. Либералите ще се застъпят за всички действия за растеж и заетост чрез подкрепата за малките и средните предприятия. Освен това за тях е важен въпросът за политиката за фундаменталните права.

Като председател на регионалната комисия тя очаква изслушване на номинираните за европейски комисари, особено тези по регионална политика. Михайлова посочи, че в момента не само в България са замразени две оперативни програми – общо блокираните програми в ЕС са около 90.

Очакваме към края на октомври да бъдат подписани всички партньорски споразумения на държавите членки с ЕС, включително с България, допълни тя. Към края на годината се очаква от 240 оперативни програми в ЕС около 100 да бъдат одобрени.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
задник преди 9 години
истинските преоритети са да крадът колкото се може повече , да влачат , да се облагадетелстват , себе се и до 9 коляна , вич не им вярвайте , тези филми вече съм ги гледал
6
1
 
7
 
! Отговори
Еееех, нещастници .. преди 9 години
Не ви ли дойде на ум, че е редно да пледирате за всевъзможна подкрепа - финансова,юридическа,морална, за да бъде съхранено онова,което изчезва, но е доказано ценно. Изчезват,стопяват се поради ниската раждаемост гените на красивия,здрав, талантлив и с висок IQ български народ. Не създават потомство или остават само с по едно дете най-интелигентните, защото тяхната ценностна система най-трудно се поддава на ***.Те трябва да бъдат стимулирани и закриляни, а не *** с увредените гени!
5
2
 
8
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
На наш гръб доста наши престъпници и престъпнички получиха добре платени работни местенца в Брюксел. За да продължим да ги търпим, трябва да ни убедят, че имат само един приоритет - Борба срещу унизителната бедност и нищета в държавата България! Само тогава ще мога да гледам спокойно техните мутри.
4
2
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
В еврозоната скоро НЯМА да влезем. Нито сме готови, нито го искаме. В момента българската икономика се намира в огромна криза, тежка безработица, ниска покупателна способност, масови монополи във всички сектори и никаква конкурентноспособност. В тази ситуация скоро няма влезем в еврозоната, защото ще банкрутираме скоропостижно. Достатъчно е, че левът е стабилен (1,95188 евро), валутният фонд ни държи юздите да не преиграваме и данъците ни са ниски.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не обясните какво ще ни коства влизането в еврозоната ?
2
2
 
12
 
! Отговори
Да бе преди 9 години
А живота на българите в собствената им страна... кучета го яли този въпрос!
1
2
 
14
 
! Отговори
Гринч преди 9 години
Само от заглавието мога да ви кажа, че приоритетите са сбъркани!

Спонсорирани публикации