Плащанията на НЕК: Кои са най-ощетените дружества?

Компанията се е издължила на 91% на ТЕЦ Марица Изток 2
Обновена: 27 авг 2014 09:31 | 26 авг 2014 22:53, Миглена Иванова
22
Плащанията на НЕК: Кои са най-ощетените дружества?
Снимка: Булфото, архив

Монди Стамболийски, ЕВН България Топлофикация и Енерго-Про България са получили под 30 на сто от дължимите им плащания от Националната електрическа компания (НЕК), сочат данни на Министерството на икономиката и енергетиката, оповестени от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че по-рано днес вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева коментира пред БНР, че НЕК е осъществявала “странни” плащания към контрагентите й.

Проверката на компанията беше назначена от служебното правителство заради сигнал на синдикатите, че ТЕЦ-ве не се разплащат редовно с въгледобивни дружества заради натрупани дългове от НЕК и заради това може да се стигне до режим на тока през зимата.

Захариева обеща днес, че Министерството на икономиката и енергетиката ще публикува резултатите от проверката, която е за първите седем месеца на годината. Тя обясни, че е наредила проверки и за минали периоди.

Монди Стамболийски и ЕВН България Топлофикация са получили по 23 на сто от плащанията, които НЕК трябва да прави към тях за изкупената ел.енергия. На Енерго-Про България са платени 29 на сто от сумите.

Топлофикация Плевен е получила 43 на сто от дължимите и плащания, Топлофикация – София и АЕЦ Козлодуй – по половината, Софийска вода – 52%, ТЕЦ Варна – 61%, Топлофикация Перник – 68%.

НЕК е осъществила почти цялото си плащане за първите седем месеца от годината към ТЕЦ Марица Изток 2 – 91% от дължимите суми. На ТЕЦ Бобов дол са платени 90 на сто от сумите, на Брикел – 81%, на ТЕЦ Свилоза – 72%, на Топлофикация Сливен – 71%, а на Видахим – 70%.

Към 1 януари текущите задължения на НЕК към контрагентите й са възлизали на над 885,8 млн. лева, докато към края на юли са набъбнали до над 1,129 млрд. лева, сочи още справката. Най-големи са те към двете американски централи – Контур Глобал Марица Изток 3 и Ей и ЕС – ЗС Марица Изток 1 (съответно над 216,4 млн. лева и малко над 288 млн. лева).

Средно електрическата компания е разплатила към контрагентите си 53 на сто от задълженията й, показват изчисленията на министерството.

Същевременно от тарифите на НЕК за клиенти, които купуват ток от компанията в качеството и на доставчик от последна инстанция, публикувани на сайта на дружеството, става ясно, че цената на тока ще се повиши с 16 на сто от 1 септември. Това са потребители, които не участват в свободния пазар на електроенергия, като сред тях има частни фирми, държавни структури, болници, училища и други предприятия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: НЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 1Защото на хамериканските централи тока е три пъти по-скъп от този на държавната
16
0
 
0
 
! Отговори
по последни данни преди 9 години
нек има над 3.5 милиарда задължения , през октомври се надявайте тока да не премине 50 % то увеличение .
15
0
 
0
 
! Отговори
Stan преди 9 години
До социологТИ ПИЛ ЛИ СИ?
14
0
 
0
 
! Отговори
Инас-18 преди 9 години
Като ги дрънкаш за разпределителната станция,както и на предишните избори,бай ти Христозовразказва как отново се е разбрал с Бойко!А тогава лъжа ли беше?
13
1
 
1
 
! Отговори
спас преди 9 години
Христозов си плаща първо на неговота си фирма ТЕЦ-2,а храненика му Живко Динчев "разхвърля"парите където му кажат!И сега докато Щонов "вдене" ситуацията касата се изпразва с фиктивни споразуманияыпознайте в какви посоки?Щонов!Къде си?
12
15
 
6
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТО НЕ МОГАТ- ДА ФАЛИРАТ! На другия ден -нова фирма и НОВИ договори с фотоволтаици, мотоволтаици и др.! Точка!
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в хамериканските централи хамериканци ли бачкат
9
1
 
2
 
! Отговори
Стан преди 9 години
Тази стана защитник на доброто (американските централи)
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то само за граждани още пазарът е затворен, *** много от правоимащите го не щат. Министерски съвет например, обяви в АОП, че Доставчика от последна инстанция предпочита, щото имали лиценз за доставчик, търговците имат същият, *** сега те плащат по 126 лв. за 1000 КВтч, пък на пазара цената е около 80 лв. Но нали бюджета ги плаща. Повечето бюджетни структури същото правят, щото като бюджет защитят, кой гледа дали пари са спестили.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анониментия 700-800 лева не са чак толкова много щом пенсията в държавата е толкова,ами тия в БЕХ и НЕК дали вземат по 700-800 лева ?
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащото сме цоцолисти. Няма как половн държава да произвежда ток а другата половина със строителстео - все некой требе и да работи.
5
4
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 9 години
Най-много пари Нек дължи на хамериканските централи, но *** не го споменават. А лихвите течат ли течат.
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Произвежданите въглища от Мариците са от най-ниско калоричните лигнитни въглища в цяла Европа.Производството на енергия от тях е свързано с изкуственото им обогатяване с кокс.Производството им е с изключително висока себестойност,а все пак се продават на високи цени,а работещите там вземат колосални спрямо българските стандарти заплати,категория труд и мн.други благинки-напр. по 700-800 лв.за почивка при излизане в отпуск,лимит за лекарства и тн.А ЗАЩО?
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ощетени и привилегировани етноси има ли, по отношение на заплащането на консумираната енергия?
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прави впечатление че нек се издължава основно на дружествата на ковачки. Едва ли е случайно. И едва ли нек действа без знанието на бех.
1
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдоха герберите и геноцидът над българите започна отново.Не стига че ще увеличат тока, но ще замразят отново доходите на хората.А, сетих се - ще увеличат възрастта за пенсиониране, но българинът си е мазохист и така му харесва - да бачка до гроб, при това за без пари.

Спонсорирани публикации