Посещенията на чужденци у нас растат, но тези с цел почивка намаляват

НСИ: Растат пътуванията на българи зад граница
27 авг 2014 14:53,
4
Посещенията на чужденци у нас растат, но тези с цел почивка намаляват
Снимка: архив, БТА

Посещенията на чужденци в България през юли нарастват с 4,9% на годишна база и достигат над 1,792 хил., сочат данни на Националния статистически институт.

Същевременно обаче се регистрира намаление с 11,9% на посещенията с цел почивка и екскурзия в разгара на туристическия сезон у нас. Данните изглежда потвърждават опасенията за отлив на туристи, изразени от експерти в бранша.

Ръстът на общите посещения се обяснява с увеличението на посещенията със служебна цел (с 54%) и с други цели (образование, лечение и др.) - с 27,5%.

Делът на посещенията с цел почивка и екскурзия преобладава – той е 52,2%, следван от посещенията с други цели (вкл. гостуванията и транзитните преминавания) - 37%, и със служебна цел – 10,8%.

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2014 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 61,6%. Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Нидерландия - с 35,8%, Германия - с 25,6%, Испания - с 21,1%, и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Дания - с 34,7%, Обединеното кралство - с 28,2%, Унгария - с 22,6%, и други.

Увеличават се посещенията на граждани от групата на европейските страни извън ЕС - с 4%, като най-голямо е увеличението на посещенията на граждани от Турция - със 17,3%.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 90% от всички посещения на граждани от Руската федерация и над 80% - от Украйна.

Напоследък нееднократно бяха изразени опасения за намаление на руските туристи у нас. Според председателя на Българо-руската търговско-промишлена палата у нас Жельо Добрев очакванията са руските туристи в България през тази година да достигнат равнището на миналата или да отбележат спад с 5 до 10 на сто.

По-подробно сравнение на данните на НСИ за посещенията на руски граждани у нас сочи, че общите им посещения през юли са над 167 хил., от които близо 151 хил. са с цел почивка и екскурзия. Година по-рано тези цифри са съответно 172 хил. и малко над 149 хил., т.е. на практика се отчита нарастване, макар и минимално, на руските туристи у нас през юли.

Растат пътуванията на българи зад граница

Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2014 г. са близо 454 хил., или с 1,8% над регистрираните през юли 2013 г., сочат още данните.

Значително увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Обединеното кралство - с 67,7% и Германия - с 36,9%. Същевременно намаляват пътуванията към Италия - с 24%, Франция - с 24%, Гърция - с 14,9%, Испания - с 10,5%, и други.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия) – 47,3%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия – 32,4%, и със служебна цел – 20,3%.

В сравнение с юли 2013 г. сe регистрира увеличение при пътуванията със служебна цел - с 24,2% и намаление при тези за почивка и екскурзия - с 6,2%. Пътуванията с други цели се запазват приблизително на същото ниво.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: чужденципътуваниянси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
Така става, когато всички хотелиери и ресторантьори по нашето Черноморие си товарят туристите с малоумно високи цени на плажа, отвратително обслужване и храна, гнусни таксиджии и мутри и т.н. Та те дори си бият туристите, защото знаят, че ще има други, които да се излъжат догодина. Всичко в България е на принципа 'ден година храни'. Всеки гледа да открадне първо, гледа 'далаверката', но никой не се замисля, че си вкарват авто гол, и то в последната минута! Местете се в чужбина и се оправяйте !!!
3
0
 
4
 
! Отговори
х преди 9 години
Вярно бе,ега ти готината статия.Посещенията растат яко през телената ограда и ние ги посрещаме с хляб,сол и"боюрмус",Морето успяхме да го направим гадно,дьржавата стана"***"и такива хубавини.Честито.
2
0
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Летовника трябва да е мазохист, за да идва и идва на нашето Черноморие!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То българите вече не искат да ходат на тоя бетон, те очакват чужденците да се трупат. Всеки нормален човек иска природа, море, пясък и спокойствие за да може да релаксира. По грозно море от нашето няма, а с тези чадъри и шезлонги дето ги вкарват във водата, просто избиват рибата. Хората искат плаж и море и затова бягат там където ги има.