Не се оправдаха очакванията за поевтиняване на зеленчуците

Цените им дори са се повишили
Обновена: 13 сеп 2014 13:45 | 13 сеп 2014 13:44,
18
Не се оправдаха очакванията за поевтиняване на зеленчуците
Снимка: Булфото, архив

На този етап не се оправдават прогнозите за рязък спад на цените на храните след налагането на руското ембарго на европейски селскостопански стоки. Очакванията бяха, че заради спрения внос, българският пазар ще бъде залят от европейски хранителни стоки.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) обаче в последните седмици се наблюдава дори и поскъпване на плодовете и зеленчуците. Най-сериозно е увеличението по отношение на полските домати - с 16,7%.

През изминалата седмица (8-12 септември) и търговията на едро с този тип стоки се извършва при цена от около 1,20 лева за килограм.

С 16,5% пък са поскъпнали зелените чушки и цената им достига 1 лев за килограм.

Полските краставици вече са с 8% по-скъпи до цена от 1,08 лева. В същото време обаче оранжерийните краставици поевтиняват с 3,6% и така цените на двата типа краставици, чиито цени се следят от ДКСБТ се изравняват.

Спад на цената записват още и ябълките – в рамките на 2,7% до цена от 1,10 лева за килограм на едро. Най-много през миналата седмица обаче са поевтинели лимоните – с 4,4% до цена от почти 5 лева за килограм.

Сред останалите цени на храни, следени от ДКСБТ, най-голям ръст записват тези на брашното. Килограм брашно се търгува за 0,86 лева на едро, което е ръст от 3,6% спрямо предходната седмица. С 1,6% поевтинява зрелият фасул и цената му вече достига 4,18 лева.
 

Още икономически новини четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно и няма логично обяснение защо брашното поскъпва след като пшеницата реколта 2014 год. се изкупи за по 25 - 26 стотинки килограма? Може ли някой да обясни дори от кандидат депутатите ни?
4
0
 
6
 
! Отговори
опа преди 9 години
Те сега ще си избиват печалбите на нашия гръб. Като има ембарго, вместо руснаците да им купуват доматите, сега на нас ше ги бутат.
3
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпри другите простаци и асвалт нямаше! така че само ГЕРБ!
2
7
 
3
 
! Отговори
То петролът преди 9 години
падна под 100 американски долара, ама КГБ - Бургас (разбирай мекерето Златев) не пуска и стотинка надолу от цената тук в Б-ия. Такива са указанията от Москва и метрополията изпълнява, зер на лилипута от КГБ му трябват много пари, а ги привършва. От тук шамарче, от там шамарче и джобчето се пробива и от капене преминава към продънванееее!
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе кой ще намали нещо в тая *** държава.горивата на световния пазар паднаха и нашите щели да паднат.да ама не.те вече взаха да се вдигат.тъпотия.ха гласувайте.