Трябва да се осигури ликвидност в системата на енергетиката

Да бъдат раздържавени активи на държавни дружества, препоръчва експерт
Обновена: 24 сеп 2014 09:51 | 24 сеп 2014 09:51, Надежда Бочева
6
Трябва да се осигури ликвидност в системата на енергетиката
Снимка: Архив Reuters

В системата на енергетиката спешно трябва да се осигури ликвидност, но не е реалистично цените да се повишат така, че да се покрият загубите на НЕК. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен форум по повод очакваното увеличение на цената на тока от 1 октомври и натрупания дефицит в системата.

Според него освен повишаването на цените трябва да бъдат предприети и други действия, които да компенсират грешните управленски решения в сектора.

Един такъв метод е пускането на активи на държавни енергийни дружества на пазара, но те първо трябва да бъдат стабилизирани, смята експертът. Той посочи, че това вече се е случило в Румъния, където се търгуват дялове на държавни енергийни компании.

Експертът твърди, че е възможно да се раздържави и дял от АЕЦ „Козлодуй“ заради необходимостта от средства, за да се удължи експлоатацията на пети и шести блок в централата.

Антон Иванов смята, че реалните действия по модернизацията на мощностите в АЕЦ „Козлодуй“ непрекъснато се отлагат и затова има реален риск към 2017 г. програмата за модернизация на пети блок да не е приключила. Ако това се случи, може да се наложи една година тази мощност да не работи.

По повод състоянието на НЕК експертът заяви, че държавната компания е специално дружество, което не може да бъде фалирано по общия ред, въпреки че очевидно е в тежко финансово състояние.

Дружествата, които доставят енергия на НЕК, но не си получават парите (топлофикациите, б. ред.), по-вероятно няма да издържат на този начин на работа с липса на финансови средства, допълни той.

Реформата в енергийната система трябва да е последователна, препоръчва още експертът. „Говори се често, че либерализацията на пазара ще изчисти взаимоотношенията. Ако бъде направена директно, това ще доведе до по-тежки проблеми“, даде пример той.

По думите му най-належащо сега е да се осигури ликвидност в системата.

Според Антон Иванов дори да се стигне до газова криза, както предупредиха вече вицепремиерът Екатерина Захариева и икономическият министър Васил Щонов, тя не би продължила дълго. "Може да се стигне до технически сривове за не повече от няколко дни", смята той.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Христов преди 9 години
А дали пък да не стане всичко държавно от потребителя до Козлодуй и тогава няма да ги има нито БЕХ нито ДЕКЕВЪР и ще паднат цените с 10%.Много е тежко състоянието на ЧЕЗ та е на 3то място по печалба в България със 700 мил за миналата година. Те и ЕВН и ЕОН сигорно мизерстват и за 1 година всичко е готово няма загуби.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банковото лоби е много силно и печелят добре от ВЕИ.
3
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 9 години
"експерт" до "експерта" и никой не казва най-логичния изход от ситуацията. Фалит на НЕК и който е подписвал с нея да се спасява. Просто прекалено много маймуни са се събрали там на клона, не усещат, че вече се чупи и всички ще паднат
2
1
 
13
 
! Отговори
Атом преди 9 години
Долу ВЕИ-лапачите и всякаква подобна вятърно-светлинна ***, която ни дере по 99 кожи !!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много експерт, много нещо - ми нали вече 25 години българските *** работят да подарят нек на ***!