Може ли България да избегне санкции от ЕК заради КТБ?

Икономисти: Има достатъчно време да се промени законодателството
26 сеп 2014 18:21, Екип на Investor.bg
28
Може ли България да избегне санкции от ЕК заради КТБ?
Снимка: Reuters

България може да избегне налагането на санкции от страна на Европейската комисия (ЕК) заради казуса КТБ, тъй като има достатъчно време да промени законодателството. Тази теза застъпиха пред Investor.bg икономисти, анкетирани във връзка с началото на досъдебна процедура срещу страната ни заради КТБ и банка "Виктория".

Причината за процедурата е, че България е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити в двете банки. Според действащата европейска директива гарантираните депозити в размер до 196 хил. лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си. Българската схема за гарантиране на депозити в момента не изплаща вземанията на вложителите на двете банки в предвидения срок в директивата. Двете банки са затворени от втората половина на юни.

Още по темата

Икономисти коментираха пред Investor.bg може ли България да избегне санкции от ЕК заради казуса.

Георги Ангелов: Имаме достатъчно време да избегнем санкции от ЕК

България е в начална фаза по наказателна процедура, той като писмото на ЕК от вчера е уведомително, тоест означава започване на разговори, коментира Георги Ангелов, икономист от Институт Отворено общество. Според него няма да се стигне до санкции от страна на ЕК, тъй като страната ни ще има достатъчно време да промени законодателството.

До 15-и октомври българската страна трябва да отговори на критичните бележки на ЕК, като възможни отговори са, че в момента нямаме парламент, предстоят избори, чака се ново правителство.

Ако обаче се окаже, че ЕК не е удовлетворена от отговора, тя може да изготви мотивирано становище, в което се описват проблемите и се определя нов срок, например до два месеца, в който да се съобразим или не, след което евентуално може да започне съдебна процедура. С други думи, разполагаме с два-три месеца за разговори.

Дотогава обаче новото Народно събрание има време да приеме поправки в законодателството и съответните промени. А именно да се прецизират текстовете кога точно следва да се изплащат депозитите – след отнемане на лиценза на банката или 20 дни след като затвори. Друг въпрос е, да се реши как ще става изплащането на депозити без отнет лиценз, коментира икономистът. Но писмото на ЕК ускорява процеса по вземане на решение, твърди той.

До 20 ноември трябва да стане ясно каква е дупката в КТБ и дали акционерите могат да я покрият. Ако дупката се окаже в умерени размери, няма да има проблем да се покрие от акционерите или чрез комбинация от няколко подхода. Но ако се окаже голяма, ще бъде по-сложно.

Калоян Стайков: Чакаме новия парламент за решения по казуса с КТБ

Вчерашното писмо на Европейската комисия представлява запитване, така че реално страната ни вече е в наказателна процедура, но имаме време да избегнем санкции, коментира и Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика.

Във всички случаи последващата кореспонденция с Брюксел ще отнеме поне няколко месеца. Дотогава ще имаме ново правителство и нов парламент, така че има време до края на годината да избегнем санкции. Това е напълно възможно, тъй като ще е ясна ситуацията с недостига в КТБ и ще може да се вземе решение как ще се покриват депозитите и откъде ще се наберат средствата за това.

Не е задължително парламентът да прави законови промени. Ако се стигне до решение за нужда от държавно участие, трябва да се види дали ще бъде директно или чрез емисия облигации. За всичко това обаче е нужен работещ парламент.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: ЕКсанкцииКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
samo sankcii za kradlivite ***....kradat kradat .....
20
0
 
1
 
! Отговори
"..., zumbul li преди 9 години
ako barzo si turi omanskata chalma i feredjeto?! :)
19
0
 
1
 
! Отговори
JorjGanchev преди 9 години
sankciite sa za da vidite che vi kradat , che sistemata ne raboti pravilno. Glupaci!
18
1
 
3
 
! Отговори
CA преди 9 години
" Друг въпрос е, да се реши как ще става изплащането на депозити без отнет лиценз " Нещастници - като не може да го измислите вие просто препишете Европейското законодателство.Там едни умни и достойни хора са го измислили и уредили за да може хората да си вземат парите ! *** си правите с народа ама как искам Европа да ви го нацепи така че 50 години да не може да се оправите след това
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може,може да се избегнат санкциите,особено ако се възстановят паричките на бат Веждю,да не вземе да си посегне човечецът!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A BE, KUDE E TIKVO4A DNES? DA NQMA SURGUN, 4E NE E V NOVINITE?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да може или поне не иска да избегне наказателната процедура. И за това са виновни политиците и техните лакеи банкерите. Лошото е, че ще е за сметка на народа. A за умниците които цитират конституцията е важно да знаят че евродирективите са задължителни за страните членки на ЕС.
14
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Действията на ЕК са толкова бавни, че едва ли ще се стигне до санкции. Естествено чиновниците много добре го знаят и не си дават зор.
13
0
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ, до Аз преди 9 години
Не. Няма да ги избегне. Държавата ще бъде осъдена, категорично. И към днешна дата всички ощетени вложители имат право да се обърнат към родния съд, като предявят претенция срещу държавата, опирайки се на грубото погазване на Директива 94/19/ЕО. У нас принципно най - големия нарушител на закона е именно държавата. Има много случаи, когато държавни органи арогантно, нагло и злостно отказват да изпълнят влезли в сила съдебни решения, вкл. и относно банки - случая ТБ "МОБ Свети Никола" АД, примерно.
12
0
 
21
 
! Отговори
Аз преди 9 години
А аз да попитам нашите светли специалисти - България ще избегне ли обезщетенията по съдебните дела, които ще трябва да заплати на вложителите за нанесените вреди и щети по неизплащането на депозитите до 20дни? Защото ЕК е категорична в уведомителното си писмо, че Европейското право е над българското при конфликт. И кой пак ще плаща сметката? Ние данъкоплатците! Ха, честито!
11
0
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ, до 135 преди 9 години
Имаш предвид чл. 5, ал. 4 от Конституцията? - "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат." И аз това казвам по - долу за евродирективата.
10
0
 
11
 
! Отговори
135 преди 9 години
Хайде, стига глупости! Великите експерти да прочетат член 5 от Конституцията и да спрат да се правят на ударени!
9
0
 
8
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Не е необходимо ново правителство, парламент или промени в законодателството. Трябва стриктно и спешно да се приложи в цялост, без шикалкавене Директива 94/19/ЕО. Всичко останало е лъжа и измама, за да се прикрие най - важния въпрос - къде са сега парите на вложителите? Защото нищо не е изнесено зад граница, изядено или изпито. С парите са закупени качествени активи. Заобиколен е закона, използвани са свързани дружества - фиктивни кредитополучатели, които са транслирали средствата където трябва.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ясно да каже до изборите възнамерява ли да плаща депозитите над 100 хил. евро с пари на народа. Не каже ли аз повече за ГЕРБ няма да гласувам!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До въпросСиндиците на КТБ гепат по 7-8 бона заплата на месец + заплатите на счетоводителките и касиерките,
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закона може да се промени лесно, но какво от това като НЯМА ПАРИ.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато държавата няма пари да вдигне пенсиите Европата ни глобява. Родните политици не правят нищо, а напротив - съдействат на Европа.Парите на България - тоест националния резерв е в ръцете на европейците и родните политици, които правят с него каквото си поискат.Само че да бъде изтеглен покрай кризата с КТБ е къде-къде по-тактично отколкото директно да ни заявят от Брюксел "Дайте си парите".Брюксел като ни глоби ПИТАМ - Ще изплати ли парите от депозитите и ще върне ли парите на вложителите?
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономисти - смешници. Псевдо експерти.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До въпросмде - значи БНБ благородно позволи на кредитополучателите да си погасяват кредитите - ти си ги плащаш по съответните сметки и компютърната система ги отчита - демек всичко е 6 - нали се сещаш ))))
2
0
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Някой знае ли със сигурност отговора на този въпрос:КТБ не изплаща депозитите, но прибира ли си кредитите?Добре де, още само 1-2 въпроса, не ме свърта:Ако КТБ си прибира кредитните вноски, къде се трупат тези пари? Води ли се отчетност кой е редовен платец и кой закъснява?А ако не си ги прибира, трупат ли се лихви? Ако някой иска да си плаща, вместо да му се трупат лихви?Ох, още въпроси имам за кредитите, ама вече прекалявам! Казах 1-2 въпроса само.