Бизнес климатът се влошава за четвърти пореден месец

Единствено в сектора на услугите стопанските нагласи запазват нивото си
29 сеп 2014 13:07, Екип на Investor.bg
2
Бизнес климатът се влошава за четвърти пореден месец
Снимка: www.freeimages.com

Стопанската конюнктура в страната през септември продължава да се влошава, отчитайки спад от 2,6 пункта спрямо август, което е четвърти пореден месечен спад, показва анкетата на Националния статистически институт (НСИ).

Така се затвърждава обръщането на положителния тренд, започнало през юни, на фона на политическата нестабилност и сътресенията в банковия сектор. През май бизнес климатът почти достигна дългосрочната си средна стойност, отчитайки близо 5,5-годишен връх.

Показателят за бизнес климата* през изтичащия месец отчита по-неблагоприятните мнения на стопанските ръководители от промишлеността (-2,2 пункта), строителството (-7,3 пункта) и търговията на дребно (-1,2 пункта), докато при услугите нагласите на практика се запазват.

Влияние върху настроението на бизнеса продължава да оказва политическата обстановка в страната. Макар че в началото на август служебният кабинет пое временно властта и започна подготовка за предсрочните избори тази неделя, бизнесът се сблъска с предизвикателствата, които всяка смяна на управлението поднася - смяна на ръководители, забавяне на административните процедури и други.

При евентуално влошаване на стопанската конюнктура в Европа, обостряне на конфликта между Украйна и Русия, засилване на дефлационните процеси у нас и заради въпросителните относно бъдещето на КТБ Българска народна банка прогнозира забавяне на икономическата активност у нас през втората половина на годината. Прогнозата на централната банка дойде след публикуваните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие. Той нарасна с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база.

В промишлеността спадът на индикатора се дължи главно на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Анкетата отчита намаление и на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността през следващите три месеца.

Промишленото производство през юли отбеляза първи годишен спад от 11 месеца (-0,2%). Активността в сектора остава свита основно заради намаленото производство на енергийни източници и незадоволителното представяне на добивния сектор. Цените на производител в промишлеността бяха с минимални изменения през юли, като показателят за вътрешния пазар се понижи с 0,1% на месечна и с 0,6% на годишна база.

В строителството се отчита спад в нагласите поради нарастващия песимизъм в оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

В търговията на дребно влошаването на конюнктурата се дължи на по-умерените оценки на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за развитието на бизнес ситуацията през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и в очакванията им по отношение на поръчките към доставчиците и обема на продажбите през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение.

Търговията на дребно отчете годишен ръст от 4% през юли, като показателят за динамиката в търсенето и предлагането на стоки и търговски услуги се покачи за втори пореден месец.

При услугите бизнес климатът се запазва без промяна. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Сериозен ръст на оборотите по дейности като охрана, почистване и юридически услуги отчете Националният статистически институт (НСИ) в своите предварителни данни за сектора на услугите през второто тримесечие.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени мениджърите от всички отрасли предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

* Показателят „бизнес климат” е средна геометрична на балансите на оценките за настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите шест месеца. Общият показател на бизнес климата е претеглена средна аритметична на четирите отраслови показателя за промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите.

Графика с изменението на бизнес климата от 2000 г. насам може да видите в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da se vloshava ,kolkoto imat hich da niamat prokleti da sa.

Спонсорирани публикации