Не може да се правят сметки на коляно за бюджета, смята Васил Велев

Ако дългът се увеличава, той трябва да е до размера на новия дефицит
Обновена: 2 окт 2014 14:06 | 2 окт 2014 09:45, Миглена Иванова
3
Не може да се правят сметки на коляно за бюджета, смята Васил Велев
Снимка: bgonair.bg

"Когато става дума за такива сериозни числа, не може да се правят сметки на коляно". По този начин председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира пред телевизия Bulgaria on Air позицията на работодателите и синдикатите по отношение на актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство.

“Не се управляват така публични финанси, не се управлява така държава, една баничарница се управлява от едноличните търговци по-добре, отколкото ни се демонстрира при управлението на публичните финанси в момента”, посочи Велев.

Той изтъкна две групи причини, поради които работодателските организации и синдикатите не приемат актуализацията. Първата са принципните причини – по думите на Велев бюджетът е финансов израз на проведените политики и е разумно актуализацията да бъде предложена от следващото правителство заедно с проектобюджета за следващата година.

Другата група съображения са същностни – заложеният свръхдефицит (3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и нов дълг в размер на 4,5 млрд. лева и още 2 млрд. лева държавни гаранции заради банковия сектор.

Велев изтъкна, че работодателските и синдикалните организации не са получили изисканите от тях анализи – за изпълнението на бюджета за първите девет месеца на годината, анализ на приходите и разходите и на управлението на държавния дълг.

Той подчерта, че бюджетният дефицит е един от показателите, който определя пътя на страната ни към еврозоната, и като такъв важен праг не трябва да се преминава. Що се отнася до новия дълг, той допълни, че мотивите за предложението са описани с “половин изречение” в проекта за изменение на Закона за държавния бюджет.

Председателят на АИКБ посочи още, че работодателите и синдикатите предлагат, ако изобщо се увеличава дългът, то това да е до размера на новия дефицит, ако той не може да се покрие от фискалния резерв.

Велев разкритикува и Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за това, че не е предприел други действия във връзка с поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). "Акционерите и вложителите са отстранени от управлението на парите си и някакви хора им продават активите. Особеният надзор е оздравителна процедура, не ликвидация”, коментира той и допълни, че обществото вече не вярва на централната банка и на този управител.

По думите му тази година вероятно ще се реализира ръст на БВП от около 1%. Прогнозите на Асоциацията са за икономически растеж от 1,3–1,5%.

Той подчерта, че украинската криза и поставянето на КТБ под особен наздор са основните фактори, които влияят негативно на икономиката. “Нееднократно сме говорили, че ЕС има абсолютно неадекватно поведение и политика по отношение на този въпрос. Вместо проблемите да се решават заедно с Русия, се прави опит да се решават срещу Русия”, посочи той и допълни, че бизнесът в цял свят не одобрява въведените икономически санкции срещу руската икономика.

Друг фактор, който също влияе на икономиката според Велев, е дефлацията, заради която са намалели приходите в бюджета.

“Планираният ръст на БВП за следващите три години няма да бъде този, за съжаление и международната, и вътрешната ситуация водят към задържане на ръста”, заключи Васил Велев.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
3
 
! Отговори
Малей преди 9 години
Тоя си е сложил очила за да изглежда учен. Сигурно е завършил социология.
1
5
 
7
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Този "експерт" освен да защитава интересите на олигарсите , друго досега не е правил. Ей с такива нагаждачи, продали душиците си за някой и друг долар, България няма да цъфне и върже. Само като го слушаш как върти и суче, сакън да не засегне нечии (естествено на "важни" хора като Пеевски, Черепа и др.) интереси. Дребни душици! Гнус ме е от подобни безгръбначни.