Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

БНБ праща докладите на одиторите в Софийската градска прокуратура
Обновена: 22 окт 2014 17:43 | 22 окт 2014 16:35, Екип на Investor.bg
251
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.
Снимка: Reuters

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв. Това е общият размер на активите на банката, за които според одиторите има необходимост от обезценки. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

Докладът за анализа и оценката на активите на КТБ, извършен от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“, „Делойт България“ и „АФА“, е разгледан от БНБ.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

След поставянето на КТБ под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут - например, че в процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането.

Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения. Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13 на сто, допълват от БНБ.

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания с цел получаване на икономическите ползи, свързани с тях.

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредствано от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики.

Представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор финансови и надзорни отчети пред управление „Банков надзор“ на БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите до 31.10.2014 г. да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване, изтъкват от БНБ.

С цел вземането на информирано решение и подпомагане работата на народните представители по казуса КТБ, Управителният съвет на БНБ ще внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още новини за казуса четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: докладбанкаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде момчета смачкайте тая гнусна зелена *** . Цяла България ви подкрепя и ви желае успех.
150
11
 
5
 
! Отговори
Любо преди 9 години
абе, ***. а, бре, ненормални коментатори. толкова ли ви е далеч от виртуалните кратуни, че москва и алчните *** искат да срутят валутния борд и да унищожат българските банки и нашите спестявания. спрете тъпия хейт - враговете не са в страната, а извън нея.
149
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито българи!Управлението на Орешарски ще ви се види оазис сред пустинята,в сравнение на това което ви чака.
148
6
 
5
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Заглавието не е правилно. Трябва да стане: 4.2 млрд. лв. е точната източена сума от Цветан Василев.
147
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко тежът 4,2 милиарда по 100 лева питам?И как един човек ще ги открадне ???Нещо много гнило има тука тея протести пари раздаваха от КТБ НАЛИ !Сега нямало ПАРИТЕ ...
146
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука се КРАДЕ !И то от НАРОДА ...
145
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
4,2 MILIARDA LEWA !!!ОПАА това не са милиони !!! Никво плащане от народа и държавата !Какво съм виновен аз и моите деца за да плащат кредитите на БОЙКО БОРОСОВ и КОМПАНИЯБАНДИТИ !НИКВО ПЛАЩАНЕ !!! ТОВА СА КРАДЛИВИ ИГРИ !!!
144
1
 
26
 
! Отговори
naroda преди 9 години
Хората трябва да съдят БНБ за манипулация, във всички годишни доклади КТБ беше най-преспективната и стабилна банка в България! а сега казват друго?Лошото е че дори да спечелят делото, БНБ ще плати с парите на хората:(((
143
3
 
21
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Това въобще не е вярно. През юни имаше според БНБ 46 млн. лева недостиг , а сега 4.2 МИЛИАРДА . Е няма такава наглост. Тази дупка е фалшива , защото е променена методиката и във формулата има фактор време. Затова бавиха решението за да кажат тези фалшиви цифри. Е сега какво следва от нашето без - правосъдие, следва Макаров.
142
1
 
9
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Само да попитам: А де е АТАКИСА??? Мигар тази тема не му е по сърце?
141
0
 
19
 
! Отговори
Ще изригне със сила! преди 9 години
Е тоя път със сигурност ще има застреляни!!! Тая кражба няма да остане ненаказана..... Време е!!! Дошло е Време Разделно!!!
140
4
 
12
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
Шайката олигарси създадена и управлявана от комунистите искаха пак да предизвикат хиперинфлация с цел да върнат или не върнат жълти стотинки,както в зората на бандитския преход. Да ама не.Номер не пройдйот товарищи.Тоя път ще го ядете напукан.
139
0
 
9
 
! Отговори
Тервел преди 9 години
По лихвите,ще ги познаете.Много ме съмнява,че сега като почнат да връщат парите на вложителите на КТБ,някои банки,страдащи от липса(меко казано) на ресурс,ще дават 1,5 до 2 пъти над средните лихвени % на другите банки.Критерият висока доходност,не може да бъде единственият за изчисляване на крайният резултат.
138
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СОРОСОИДНАТА ПРОДАЖНА *** ЯКО СЕ Е АКТИВИРАЛА ПО ФОРУМИТЕ И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО Е ТАКА ,ЗАЩОТО ВИЖДАТ НАКЪДЕ ОТИВАТ НЕЩАТА И КАКВО ГИ ЧАКА И ЗАТОВА СА В ТАКАВА ПАНИКА.ЗАЩОТО ОСЪЗНАВАТ,ЧЕ ТЕ ЩЕ СА ПЪРВИТЕ КОИТО ЩЕ ВИСЯТ ПО ДЪРВЕТАТА ЗА НАЗИДАНИЕ
137
3
 
23
 
! Отговори
Опълчение преди 9 години
Нали беше 3,5 милиарда?! Значи за няколко седмици докато паднат, комунистите и турците са успели да свият още 700 милиона. Време е...
136
4
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Глупости на търкалета !Всъщност 3.7 милиарда са отпуснати през дъщерни на офшорни холдингови фирми, с цел укриване на данъци и пране на пари. Реално около милиард са рискови кредити, вероятно отпуснати по политически причини, но реално никъде не се казва колко от тях са необслужваните кредити, което ще рече, че като цяло кредитите се обслужват и лошите кредити са в нормалните за банките в България.
135
1
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 9 години
Припомнете си моите закони и доста от проблемите ви ще бъдат решени. С цивилизационни закони няма да спрете нецивилизовани разбойници. Око за две, зъб за чене.
134
2
 
8
 
! Отговори
До Справедлив преди 9 години
Така е ... само дето няма да остане нито един жив политик от последните 25 години. Звучи толкова хубаво, лошото е, че няма да се получи.
133
0
 
20
 
! Отговори
681 преди 9 години
Споко!Няма никаква дупка в ктб ,защото един закон от физиката гласи, че нищо в природата не се губи, а само сменя притежателя си!
132
0
 
30
 
! Отговори
Справедлив преди 9 години
За тези 4,2 милиарда кражба дори и в най-цивилизованата страна крадците щяха да бъдат окачени да висят по стрехите на КТБ докато ги изкълват гаргите, а в по-нецивилизованите щяха да бъдат публично пребити с камъни или изгорени на клади.